ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε επιστολή τους προς τον υπουργό ενέργειας Γ. Σταθάκη, η οποία κοινοποιείται και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη αλλά και τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ Μ. Φιλίππου, κάνουν λόγο για σοβαρή διακινδύνευση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ενεργοβόρου βιομηχανίας κάνοντας αναφορά στα τρία σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας και ειδικότερα στην αντιστάθμιση του κόστους των έμμεσων εκπομπών, στην ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών και στον κίνδυνο που δημιουργείται εξαιτίας της χρέωσης προμηθευτή.
Αντιστάθμιση
Για την αντιστάθμιση η επιστολή σημειώνει ότι λόγω στρεβλώσεων η βιομηχανία επιβαρύνεται με περισσότερα από 50 εκ. ευρώ πρόσθετο κόστος. Τι συμβαίνει; Η αποζημίωση που λαμβάνει η βιομηχανία υπολογίζεται με βάση τη μέση τιμή των δικαιωμάτων ρύπων της προηγούμενης χρονιάς, ενώ αντίθετα η ΔΕΗ στα τιμολόγιά της χρεώνει το κόστος των ρύπων του προηγούμενου μήνα. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ένα τεράστιο χάσμα αφού η τιμή του 2017 ήταν 5,7 ευρώ ο τόνος όταν από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 13 έως 14 ευρώ ο τόνος.
Για το θέμα της αντιστάθμισης, λοιπόν οι πρόεδροι της επιτροπής ενέργειας του ΣΕΒ καλούν το υπουργείο σε συνεργασία με το ΛΑΓΗΕ να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη μέτρων εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχει η ενωσιακή και εθνική νομοθεσία για την επιτακτική αντιμετώπιση του θέματος.
Κατευθυντήριες γραμμές
Εκτός της αντιστάθμισης οι κ. Μυτιληναίος και Παπαλεξόπουλος αναφέρονται στο θέμα του σχεδίου εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών, και επισημαίνουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ελλοχεύει ο καταλυτικός κίνδυνος να βρεθεί η ελληνική βιομηχανία εκτεθειμένη λόγω καθυστερημένης εφαρμογής του σχεδίου προσαρμογής, ιδίως εφόσον παρέλθουν οι προβλεπόμενες προθεσμίες. Ζητούν άμεση επίσημη ενημέρωση για το θέμα και δηλώνουν διατεθειμένοι να συνδράμουν στο έργο του ΥΠΕΝ με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης και υλοποίησης του σχεδίου προσαρμογής.
Χρέωση προμηθευτή
Τέλος για τη χρέωση προμηθευτή οι πρόεδροι της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ τονίζουν ότι δημιουργεί σοβαρότατο ζήτημα για τη βιομηχανία. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στην επιστολή τους Ε. Μυτιληναίος και Δ. Παπαλεξόπουλος, «δεν αμφισβητείται η δυνητικά καταστροφική επίπτωση της χρέωσης προμηθευτή στα βιομηχανικά τιμολόγια: δεδομένου ότι η χρέωση αυτή εντάσσεται στο ανταγωνιστικό σκέλος ενέργειας του προμηθευτή, γεννάται σαφώς ο – εξ αυτής της μεθόδευσης – κίνδυνος καταστρατήγησης των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ του 2014 συνεκτιμώντας μάλιστα το ήδη υποβληθέν από την Ελλάδα στην ΕΕ σχέδιο προσαρμογής σε αυτές».
Εδώ λοιπόν η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ επισημαίνει τον κίνδυνο η ενεργοβόρος βιομηχανία να μην μπορεί να αποζημιωθεί για το κόστος των ΑΠΕ αφού προβλέπεται μόνο η αποζημίωση για τα ρυθμιζόμενα κόστη (Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, νυν ΕΤΜΕΑΡ), και όχι για τα επιπλέον ανταγωνιστικά κόστη δηλαδή από τυχόν πρόσθετο κόστος που ενσωματώνεται στο ανταγωνιστικό κόστος (χρέωση) του προμηθευτή.
Στην επιστολή επισημαίνεται εξάλλου ότι η χρέωση, αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην προμήθεια όπως διαπιστώθηκε και από ανεξάρτητη διεθνή μελέτη για λογαριασμό της ΡΑΕ ενώ τονίζεται ότι θα δημιουργηθεί ένα ακόμη ανυπέρβλητο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας και το ΥΠΕΝ οφείλει να μεριμνήσει εγκαίρως ώστε να το αποτρέψει, σημειώνεται στην επιστολή.
Οι πρόεδροι της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι συνθήκες ευνοούν ακόμη και την πλήρη και ολοσχερή κατάργηση της χρέωσης χωρίς μάλιστα να απαιτείται καμία αναπροσαρμογή στο ΕΤΜΕΑΡ, δεδομένου του σημαντικού προβλεπόμενου πλεονάσματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στο θέμα της υποεκτίμησης των δεδομένων της αγοράς από το ΛΑΓΗΕ (τιμές ρύπων και οριακή τιμή του συστήματος) και τονίζεται ότι εάν αναθεωρηθούν σωστά τα στοιχεία τότε θα μπορεί να προχωρήσει η κατάργηση της χρέωσης όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Οι Έλληνες καταναλωτές (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) έχουν επί δεκαετίες χρηματοδοτήσει (μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, πρώην ειδικού τέλους ΑΠΕ) την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στη χώρα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού (και εθνικού) στόχου 20-20-20. Η συμμετοχή των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ κατά προτεραιότητα και χωρίς τιμολογούμενες προσφορές στην προημερήσια αγορά είναι εθνική επιλογή συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η θετική επίδραση αυτής στα επίπεδα της χονδρεμπορικής αγοράς είναι θεμιτό και επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο καρπούνται εξάλλου οι (χονδρεμπορικές και κατ᾽επέκταση λιανικές) αγορές ηλεκτρισμού παγκοσμίως, καταλήγει η επιστολή των δύο προέδρων της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μυτιληναίος: Συμφωνία για το πρώτο υβριδικό έργο παραγωγής ενέργειας εκτός δικτύου στην Αφρική
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευάγγελος Μυτιληναίος: Τι είπε για Αμύνταιο και Protergia
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι ζητάει ο Μασκ για να δουλέψεις στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
- Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Fitch – Περιορισμένες προσδοκίες για αναβάθμιση – Αποκαλυπτήρια στις 22 Νοεμβρίου
- Prem Watsa: Τα χρυσά μερίσματα των €400 εκατ. από την επένδυση στη Eurolife
- Metlen: Ανοίγει ο δρόμος των επιχορηγήσεων για την επένδυση βωξίτη-γάλλιου-αλουμίνας ως Εμβληματική Επένδυση