Η απόπειρα κατά Βαρδή
Ήταν 9.20 το πρωί όταν ο 57χρονος τότε επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας. Η 17Ν είχε στήσει καρτέρι και εκτόξευσε τρεις ρουκέτες, με τον επιχειρηματία να σώζεται λόγω της ισχυρής θωράκισης του οχήματός του, αλλά και της μη συντονισμένης πυροδότησης μιας βόμβας τοποθετημένης σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Στην ομολογία του το 2002, ο συλληφθείς Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του ίδιου στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη, όπως και τριών ακόμη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Εγραφαν οι εφημερίδες: «Το μεγάλο κτύπημα με το οποίο είχε απειλήσει η τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”, στις τελευταίες προκηρύξεις της, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με μια καλοστημένη επιχείρηση που στόχο είχε τον επιχειρηματία κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη. Τα μέλη της “17Ν” προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον κ. Βαρδινογιάννη, με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μέσα στο οποίο, για μεγαλύτερη “σιγουριά”, είχαν εγκαταστήσει σύστημα εκτοξευόμενων ρουκετών. Παρά τη φοβερή έκρηξη η θωρακισμένη Μερσεντές του επιχειρηματία άντεξε ενώ οι τρεις ρουκέτες δεν βρήκαν, ευτυχώς, τον στόχο τους.»
Το… τανκ του επιχειρηματία, όπως έλεγαν το αυτοκίνητό του εξαιτίας της θωράκισής του, είχε αντέξει…
Η χρήση τριών ρουκετών και μιας βόμβας είχε κάνει εντύπωση στους αστυνομικούς καθώς ήταν κάτι που «έδειχνε τη σιγουριά των μελών της ’17Ν’ στο στήσιμο τέτοιων, μεγάλου ρίσκου, επιχειρήσεων». Ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως είχε κατηγορήσει την «17Ν» ότι ήθελε να προκαλέσει τον θάνατο σε 15-20 άτομα με αυτήν την επίθεση.
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στην κατάθεσή του απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικού κινήτρου στην δολοφονική επίθεση και δήλωσε πως δεν γνώριζε για ποιον λόγο η «17Ν» επιχείρησε να επιτεθεί.
Σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά την επίθεση με τον στενό φίλο του Αντώνη Λιβάνη (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου) είπε με ψυχραιμία: «..σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι…».
Ο τύπος της εποχής στάθηκε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της οργάνωσης αλλά και στο γεγονός πως έγινε χρήση τριών ρουκετών, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Αργότερα η «17Ν» δημοσιοποίησε πολυσέλιδη προκήρυξη αναλαμβάνοντας την ευθύνη και εξηγώντας ότι απέτυχε λόγω του «θωρακισμένου θηρίου» που μετέφερε τον επιχειρηματία.
Η είδηση συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Η τρομοκρατική οργάνωση της «17Ν» συνέχισε την παράνομη δράση της για ακόμα 12 χρόνια, μέχρι που η αστυνομία έφτασε στην εξάρθρωσή της. Στην ομολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε την συμμετοχή του ίδιου στην απόπειρα δολοφονίας και ακόμα τριών μελών της οργάνωσης.
Τι έγραψε ο Τύπος
Έγινε για πρώτη φορά αναφορά στην οργάνωση και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των μελών της 17Ν, αφού μια τέτοια επίθεση – με τρεις ρουκέτες – στο κέντρο της Αθήνας δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν.
“17Ν: Νέα λίστα στόχων” έγραφε η Ελευθεροτυπία στις 22.11.1990, η οποία εκτιμούσε ότι μέσα σε αυτήν περιλαμβανόταν και Υπουργός.
Η Αστυνομία έχει στη διάθεσή της την ομολογία του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος στην προανακριτική του κατάθεση παραδέχθηκε τη συμμετοχή του: “… Συμμετείχα στην ενέργεια εκτόξευσης τριών ρουκετών κατά του Βαρδινογιάννη, στην Εκάλη. Μαζί μου ήταν ο αδελφός μου ο Σάββας, ο Λουκάς (σ.σ.: Κουφοντίνας) και πιθανόν ο “Χάρης” (σ.σ.: Ηρακλής Κωστάρης). […] Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μπουτόν το πάτησε ή ο Σάββας ή ο Λουκάς”.
Το Βαρδινογιάννη τον είχε φωτογραφίσει στις προκηρύξεις της, η 17Ν του 1990 ήταν φορτωμένη με απειλές εναντίον ανθρώπινων στόχων, προειδοποιούσε/απειλούσε ονομαστικά, είχε στο στόχαστρο το Μίνωα Κυριακού, τον Αριστείδη Αλαφούζο, τον τότε Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Δημ. Γερμίδη, τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Μιλτιάδη Έβερτ, το Σπύρο Λάτση, το Βαρδή Βαρδινογιάννη.
Στην προκήρυξη μετά το χτύπημα της πλατείας Διλβόη, κατονόμασε για πρώτη φορά τις γερμανικές εταιρείες Siemens και Lufthansa που από τότε είχαν μπει στο παιχνίδι της εγχώριας αγοράς (κυρίως προβληματικών επιχειρήσεων), στρέφετο ξεκάθαρα εναντίον της επεκτατικής πολιτικής των Γερμανών χαρακτηρίζοντάς τους ‘4ο Ράιχ’, που ήθελε να εξαγοράσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ χρωστούσε ακόμη τις αποζημιώσεις από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
το πολυσέλιδο κείμενο, η 17Ν εξήγησε και γιατί διάλεξε ως στόχο τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και γιατί δεν τα κατάφερε. Αναφέρει πώς ξεκίνησαν οι Βαρδινογιάννηδες, με ποιον τρόπο ανήλθαν στην ελίτ, ποια μέσα χρησιμοποίησαν, παραθέτοντας μια μακροσκελή ανάλυση γεμάτη άγνωστα στοιχεία και αναλύοντας τις συνθήκες ανάπτυξης του εφοπλιστικού κυκλώματος γενικότερα. Την αποτυχία της απόπειρας δολοφονίας του Βαρδή τη ‘χρεώνει’ στο θωρακισμένο θηρίο που μετέφερε τον επιχειρηματία, “ένα κινητό φρούριο πέντε χιλιάδων κυβικών που κόστισε 95 εκατομμύρια δραχμές” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Ζωή σαν μυθιστόρημα για τον Καίσαρα μιας οικονομικής αυτοκρατορίας
Σωκράτης Φάμελλος: Πρόσκληση – έκκληση για επιστροφή στελεχών στο ΣΥΡΙΖΑ – Η ανάρτηση