ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Πέφτει το κόστος δανεισμού για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας έναν νέο κύκλο, σημαντικών εξελίξεων, στο ευρύτερο οικονομικό σκηνικό της χώρας.
Αυτό τουλάχιστον είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται από την εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά των εταιρικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει κατά 27% κατά μέσο όρο. Αντικατοπτρίζοντας τη δυνατότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών να αντλούν αναπτυξιακά κεφάλαια από τις αγορές, με ολοένα και μικρότερα επιτοκιακά κόστη.
Όλα αυτά βεβαίως στο απόηχο της ραγδαίας αποκλιμάκωσης του ρίσκου της χώρας, αλλά και του εντεινόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος, που προκαλούν οι… βασικές αρχές της νέας κυβέρνησης. Εστιαζόμενες σε ένα ορθολογικό πλαίσιο οικονομικής ανάταξης, με μοχλό την προσέλκυση επενδύσεων.
Από επιχειρηματικής πλευράς, ο Γιώργος Περιστέρης είναι αυτός που έκανε την αρχή. Η «Τέρνα Ενεργειακή» αποπλήρωσε πρόωρα το «πράσινο ομόλογο» των 60 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί προ διετίας με επιτόκιο 3,85%. Τώρα πλέον ετοιμάζεται νέα έκδοση, για 150 εκατ. ευρώ αυτήν τη φορά, και με επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο του πρώτου εταιρικού ομολόγου.
Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον μετατοπίζεται προς την πλευρά των Βαρδή Βαρδινογιάννη, Ευάγγελου Μυτιληναίου, Πάνου Γερμανού, καθώς επίσης και του ΟΠΑΠ.
Και στις τέσσερις περιπτώσεις έχουν εκδοθεί εταιρικά ομόλογα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα ανάκλησης και προεξόφλησης από τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι τρέχουσες αποδόσεις των συγκεκριμένων ομολόγων, διαμορφώνονται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από εκείνες των αρχικών εκδόσεων. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες καλούνται να σταθμίσουν αν θα «πάρουν πίσω» τα ομόλογα, προκειμένου να τα αντικαταστήσουν με νέα και με συνακόλουθο, φθηνότερο κόστος εξυπηρέτησης.
Η Motor Oil άντλησε 350 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, τον Απρίλιο του 2017. Το επιτοκιακό «κουπόνι» ήταν στο 3,25%, αλλά καθώς το 5ετές ομόλογο του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου εκδόθηκε κάτω από την ονομαστική αξία (στο 99,443) η απόδοσή του έφτασε στο 3,375%. Με τα τρέχοντα δεδομένα τιμολόγησης του ομολόγου, η ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του (τον Απρίλιο του 2022) έχει πέσει στο 2,495%. Γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά εκτιμά, ότι το κόστος χρηματοδότησης της Motor Oil είναι πιά 26,1% χαμηλότερα…
Βάσει των όρων έκδοσης του ομολόγου, η Motor Oil μπορεί να το ανακαλέσει από τις 22 Αυγούστου και μετέπειτα. Πληρώνοντας το ομόλογο στο 101,625 της ονομαστικής του αξίας (που είναι στο 100). Το αν θα το πράξει ή όχι είναι κάτι που μένει να διακριβωθεί.
Ο επιχειρηματικός όμιλος «Μυτιληναίος» έβγαλε το ελληνικού δικαίου εταιρικό ομόλογο τον Ιούνιο του 2017, αντλώντας 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,10%. Σήμερα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχει υποχωρήσει στο 2,42%. Με το θεωρητικό κόστος χρηματοδότησης να έχει γίνει 21,9% φθηνότερο.
Η «Μυτιληναίος» έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή του ομολογιακού από τις 27 Ιουνίου του 2020. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι περιστάσεις θα κρίνουν το τι μέλλει γενέσθαι.
Υποχωρεί το κόστος χρηματοδότησης
Ο ΟΠΑΠ άντλησε 200 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2017 με 5ετές εταιρικό ομόλογο που είχε επιτόκιο 3,50%. Στην ελληνική αγορά σήμερα, το ομόλογο του ΟΠΑΠ έχει τιμή που παραπέμπει σε ετησιοποιημένη απόδοση 2,375%. Δηλαδή το κόστος χρηματοδότησης εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει κατά 32,2% σε σχέση με την αρχική τιμολόγηση του ομολόγου.
Από τις 21 Μαρτίου του 2020 ο ΟΠΑΠ έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει πρόωρα την ομολογιακή αυτή έκδοση. Και να την αναπληρώσει με άλλη, φθηνότερου κόστους. Αν φυσικά εκείνος το κρίνει.
Η Sunlight του επιχειρηματικού ομίλου του Πάνου Γερμανού έβγαλε εταιρικό ομόλογο 5ετούς διάρκειας τον Ιούνιο του 2017. Αντλώντας 50 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%. Η σημερινή εικόνα του ομολόγου έχει οδηγήσει την απόδοση στην περιοχή του 3,103%. Με το συνακόλουθο, θεωρητικό κόστος χρηματοδότησης να έχει υποχωρήσει κατά 27% περίπου. Από τις 20 Ιουνίου του 2020 η Sunlight έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προεξόφληση του εταιρικού της ομολόγου, αν εκείνη το κρίνει. Διαβλέποντας ότι μπορεί να αντλήσει νέα κεφάλαια με φθηνότερο κόστος.
Σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, αναμένεται να αυξήσει την επιχειρηματική κινητικότητα, προς την κατεύθυνση της άντλησης φθηνότερων κεφαλαίων. Είτε για τη χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών σχεδίων είτε για τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού τους προφίλ, με αναμόρφωση του υφιστάμενου δανεισμού.
Πάντως, από τα ήδη εκδοθέντα εταιρικά ομόλογα δεν υπάρχουν άλλα με δυνατότητα ανάκλησης. Μεγάλες εκδόσεις, όπως αυτές της Αεροπορίας Αιγαίου, της ΓΕΚ Τέρνα ή της CORAL (θυγατρικής της Motor Oil) θα αποπληρωθούν στις ημερομηνίες λήξης τους. Το ίδιο θα συμβεί και με το νέο 5ετές ομόλογο της Attica Group.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας