Τον πιο εστέτ «χώρο» δημιούργησαν οι δυο φίλες Βάλια Πατέρα, Μαρία Λαιμού και νυν συνεργάτριες στο Greeks Bearing Gifts (GBG).
«Μια συλλογή με αντικείμενα και δώρα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, επιλεγμένα από ιδιαίτερους σχεδιαστές καταξιωμένους στη δουλειά τους από διαφορετικά μέρη του κόσμου».
Μπορεί να βρει κανείς είδη διακόσμησης εσωτερικού χώρου, αξεσουάρ και κοσμήματα μέχρι και κεραμικά, έργα τέχνης (Γιώργου Χαδούλη).
Η Ελλάδα πουλάει
«Η αρχική ιδέα πριν κάποια χρόνια ήταν να ανοίξουμε ένα κατάστημα στο Λονδίνο με μια συλλογή από αγαπημένα προϊόντα και σχεδιαστές». Όμως προέκυψε (μεταξύ άλλων) και η πανδημία οπότε τελικά δημιούργησαν αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ψηφιακή μπουτίκ.
Το όνομα Greeks Bearing Gifts προέκυψε αυθόρμητα, αβίαστα. Προέρχεται βέβαια από τη γνωστή αρχαία ελληνική φράση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες».
«Παρόλο που δεν είμαστε ελληνική εταιρεία γιατί οι σχεδιαστές και τα προϊόντα που έχουμε στη συλλογή μας είναι διεθνή, το όνομά μας θέλαμε να έχει το ελληνικό στοιχείο αλλά και μια δόση γλυκιάς ειρωνείας. Στις μέρες μας οτιδήποτε συνδέεται με τη σύγχρονη αλλά και την αρχαία Ελλάδα, γενικά το ελληνικό στοιχείο, γνωρίζει ξεκάθαρη άνοδο. Οι ξένοι ενθουσιάζονται πλέον με οτιδήποτε ελληνικό».
Φιλία με στέρεες βάσεις
Η σχέση ανάμεσά τους στηρίζεται σε βαθιά προσωπική και οικογενειακή φιλία.
Ξεκινάει από την νεαρή τους ηλικία, από την κοινή καταγωγή τους (Οινούσσες Χίου).
«Τα κοινά μας πιστεύω, οι εμπειρίες από τη ζωή μας στην Ελλάδα και οι αξίες μας μάς κρατάνε ενωμένες μέχρι σήμερα», εξηγούν η Βάλια Πατέρα και η Μαρία Λαιμού.
Εδώ και πολλά χρόνια κατοικούν και οι δύο στο Λονδίνο όπου δημιούργησαν και τις οικογένειές τους.
«Την ίδια στιγμή και έχοντας κάνει ξεχωριστή πορεία η κάθε μια στη ζωή, έχουμε διαφορετικό προσωπικό στυλ», διευκρινίζει η Μαρία Λαιμού.
Κρατάμε ανοιχτούς ορίζοντες
Εκείνη μοιάζει πιο ανοιχτή σε πειραματικά σχέδια και ιδέες, αγκαλιάζει το βρετανικό εκκεντρικό στιλ. Εξάλλου, ήρθε στο Λονδίνο όταν παντρεύτηκε στα 25 της χρόνια.
Σήμερα πλέον, που έχουν μεγαλώσει τα παιδιά της, αισθάνεται περισσότερο Αγγλίδα.
Η Βάλια Πατέρα είναι πιο μάνατζερ, πιο οργανωτική, και συνήθως προτιμάει τα πιο κλασικά κομμάτια.
«Σε κάποια πράγματα συμφωνούμε, σε άλλα διαφέρουμε, αλλά καταφέρνουμε να συμπληρώνει η μία την άλλη. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό στη δουλειά μας, γιατί μας βοηθάει να κρατάμε ανοιχτούς ορίζοντες».
Η Μαρία Λαιμού φέρνει στην εταιρεία την πολύτιμη εμπειρία της από τον κόσμο της τέχνης. Τα σεμινάρια, την τριβή της με τους επιμελητές, τους καλλιτέχνες, τα μουσεία, τις γκαλερί, τις εκθέσεις, τα σεμινάρια. Συν τω χρόνω έχτισε μια αξιόλογη συλλογή έργων.
«Όλο το ταξίδι στην Τέχνη σε βοηθάει να είσαι ανοιχτός στη διαφορετικότητα», επισημαίνει η Μαρία Λαιμού.
Η Βάλια Πατέρα υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στην Estee Lauder. Έτσι, όπως παρατηρεί η φίλη της, «είναι σταθερή, she is a doer».
Διεθνές curation
Παρά το όνομα που παραπέμπει στο ελληνικό στοιχείο, τα προϊόντα προέρχονται από όλο τον κόσμο, μέχρι και την Ινδία.
Πρόκειται για διεθνή πλατφόρμα, που αντανακλά τη φινέτσα των δημιουργών της, με τις πιο ψαγμένες, τις πιο εκλεκτές εταιρείες.
Εξαίσια κεραμικά πλατό από το Κάιρο, ζωγραφισμένα στο χέρι με τα μοτίβα του Ματίς (Malaika).
Τη σχεδιάστρια του Νότινγκ Χιλ Melodi Horne (η Ελληνίδα Μελίνα Χορν που ζει χρόνια στο Λονδίνο και ασχολείται με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων με ιδιαίτερη επιτυχία), που σχεδίασε ειδική σειρά με αντικείμενα σπιτιού για το GBG. Αλλά και τη σχεδιάστρια κοσμημάτων από το Εδιμβούργο Γκρέιν Μόρτον (Grainne Morton).
Την Ιταλίδα Dianora Salviati (Ντιανόρα Σαλβιάτι) με τα υπέροχα φουλάρια.
Αλλά και την παραδοσιακή ιταλική εταιρεία Biagio Barile με εξαιρετικά πρωτότυπα ξύλινα διακοσμητικά αντικείμενα (συνεργάτης κατά καιρούς των οίκων Gucci και Christian Dior).
Από τους Έλληνες, διάλεξαν κορυφαίους οίκους (Zeus and Dione, Callista), ανάμεσά τους και τον λιγότερο γνωστό Expect Miracles της Ελένης Σαραντίτη. Επίσης, τα γνωστά κεριά Waks, τους διεθνείς Ancient Greek Sandals homeware με τα νέα αντικείμενά τους για το σπίτι και άλλους.
Με προσωπική σφραγίδα
«Ο βασικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία ως διεθνές brand με ελληνικό όνομα. Ένα στοιχείο που μας εμπνέει και μας ενθουσιάζει. Αλλά και να διευρύνουμε τον κύκλο των συνεργασιών μας ακόμη περισσότερο σε νέες κουλτούρες και σε νέες αγορές με βάση μας την Αγγλία», λένε οι Βάλια Πατέρα και Μαρία Λαιμού.
«Η επέκταση αυτή, γνωρίζοντας καινούργιους επαγγελματίες αλλά και παραδοσιακούς τεχνίτες, θέλουμε να μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες».
Θα επιδιώξουν επίσης συνεργασίες πάνω σε κοινωνικά θέματα.
Προσωπικό άγγιγμα
Πάντα όμως θα αναζητούν οι ίδιες τους νέους συνεργάτες τους.
«Θα είναι πάντα δικό μας το edit, αλλιώς χάνεις επαφή με την αρχική ιδέα, την αφετηρία σου», εξηγούν οι Βάλια Πατέρα και η Μαρία Λαιμού.
Όταν επιλέγουν προϊόντα, σκέφτονται τι θα αγόραζαν εκείνες σε αγαπημένα τους πρόσωπα. Σκέφτονται επίσης κατηγορίες ανθρώπων. Για παράδειγμα, τι θα επέλεγε ένας άνδρας ως δώρο επετείου;
«Μας ενδιαφέρει όλοι οι συνεργάτες μας να έχουν την ίδια πειθαρχία ως προς την ποιότητα, το σχεδιασμό. Αλλά και μια ιδιαίτερη ιστορία ή κάποιο όραμα πίσω από κάθε όνομα σχεδιαστή. Αυτός ο κοινός παρονομαστής κυριαρχεί σε όλες μας τις επιλογές συνεργατών, όχι απλά σε κάποιους».
Όχι μόνο αυτό που παρουσιάζουν, αλλά και το πώς το παρουσιάζουν, σχετίζεται άμεσα με την προσωπική τους φροντίδα και το προσωπικό τους γούστο.
Το περιτύλιγμα των δώρων καθεαυτό αποτελεί ένα επιπλέον, ξεχωριστό δώρο. Πρόκειται για θήκη (σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές) σχεδιασμένη από ανακυκλωμένα υλικά.
«Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε αυτόν τον τομέα, μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμά μας. Ώστε να καταφέρουμε να είμαστε ένα brand περήφανο για τις επιλογές μας, δίνοντας τη σκυτάλη στις επόμενες γενεές».
Η έννοια της λέξης «πολυτέλεια»
Να επισκεφτεί κανείς το Greeks Bearing Gifts και να αγοράσει κάτι αυθόρμητα, επειδή εκτιμά την αισθητική και την ποιότητά του -αυτό είναι ένα ιδανικό σενάριο. Απευθύνεται σε ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο.
Έχουν κερδίσει το αγγλικό κοινό και εξαπλώνονται στον υπόλοιπο κόσμο – Αμερική, Σαουδική Αραβία.
Οι αγορές Αγγλίας – Ελλάδας διαφέρουν.
Οι Ελληνίδες αγοράζουν πράγματα για τον εαυτό τους, κάτι που θα τους προσφέρει εκείνη τη στιγμή ευχαρίστηση, ένα λούσο όπως τα σκουλαρίκια.
Στην Αγγλία θα εκτιμηθεί το κεντητό τραπεζομάντηλο ή ένα ακριβό δερμάτινο σκάκι. Αποφεύγονται τα προϊόντα με λόγο και οι γνωστές μάρκες που βρίσκει κανείς παντού. Θεωρούνται πια ξεπερασμένες.
«Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι ένα εκπαιδευμένο κοινό, που αναγνωρίζει την ποιότητα χωρίς να χρειάζεται την επιβεβαίωση ενός διεθνούς οίκου απαραίτητα».
Πάντως, η έννοια της λέξης luxury ή πολυτέλεια (κάτι ιδιαίτερα απρόσιτο και ακριβό) «έχει ξεφύγει τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί, έχει αποκτήσει πολύ βαθύτερο νόημα. Σήμερα, και μετά από δύο χρόνια πανδημίας και αναθεώρησης των αξιών της ζωής, η πολυτέλεια πηγάζει από τις αισθήσεις μας… οτιδήποτε μας δίνει χαρά, μας ανανεώνει και μας ενθουσιάζει με την ιστορία και την ποιότητά του. Η νέα έννοια της πολυτέλειας περιλαμβάνει μια επιμειξία προσιτού στον κόσμο -χωρίς να γίνεται μπανάλ-, με ιδιαίτερη αισθητική, χωρίς να είναι άπιαστο. Και με διαχρονική ποιότητα».
Πληροφορίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Επιστρέφει στον Λευκό Οίκο και ετοιμάζεται για τον «χρυσό αιώνα» των ΗΠΑ
- Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό – Ποιες Επιτροπές συγκροτούνται
- ΠΑΣΟΚ: Ας μην κουράζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμασώντας την ίδια καραμέλα
- Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας – Πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι στον Τραμπ