Σενάρια για την επόμενη μέρα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς πυροδοτεί η πιθανότητα να έχει αίσιο τέλος η πρόταση εξαγοράς της Forthnet από εταιρεία του ομίλου Alter Ego Mass Media, του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, χωρίς προφανώς να υπάρχει καμία βεβαιότητα ως προς την έκβαση της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες είχαν φθάσει κοντά σε συμφωνία για την πώληση της Forthnet με το σχήμα ΑΝΤ1 – Blackstone και ακόμη πιο πριν με τις Vodafone- Wind (οι οποίες είναι και μέτοχοι της προς πώληση εταιρείας) με μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2017.

Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών ο όμιλος Alter Ego Mass Media προτείνει την πληρωμή ενός μικρού τμήματος του δανεισμού της Forthnet, ύψους 255 εκατ. ευρώ (της τάξεως του 20%, δηλαδή 40 με 50 εκατ. ευρώ) με αντάλλαγμα την εξαγορά του περίπου 36% των μετοχών της που βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Αττικής). Στη συνέχεια τυπικά είναι υποχρεωμένος (το πιθανότερο) να κάνει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας.

Δεν είναι γνωστό αν θα διατηρήσει στην κατοχή του το σύνολο της δραστηριότητάς της εταιρείας (τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική τηλεόραση). Και εκεί αρχίζει το ενδιαφέρον της υπόλοιπης αγοράς με δεδομένες τις εμπορικές συμφωνίες και τις μετοχικές σχέσεις που υφίστανται.

Σε αυτή τη φάση, όπως φαίνεται, η διαπραγμάτευση γίνεται για το σύνολο της δραστηριότητας της Forthnet. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος όμιλος θα διατηρήσει στην κατοχή του το τμήμα της εταιρείας που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Αν το πράξει σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να επενδύσει περαιτέρω κεφάλαια ώστε η εταιρεία να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό και να δυναμώσει επενδύοντας σε δίκτυα νέας γενιάς.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δοκιμάσει την εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά δεν σηκώνει πάνω από τρεις παίχτες και ένα από τα σενάρια είναι η συγχώνευση των Vodafone και Wind, πιθανότατα με εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη.

Εφόσον ο στόχος του εν λόγω επιχειρηματία είναι μόνον το τμήμα της ψυχαγωγίας, δηλαδή η συνδρομητική τηλεόραση Nova, τότε η λογική εξέλιξη θα είναι να πουλήσει την πελατειακή βάση της Forthnet στις τηλεπικοινωνίες σε μια από τις δύο, Vodafone ή Wind ή και στις δύο, συνάπτοντας στη συνέχεια εμπορική συμφωνία μαζί τους.

Σημειώνεται ότι η Forthnet προετοιμάζεται για να παρέχει και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, ως εικονικός πάροχος, έχοντας συνάψει εμπορική συμφωνία με τη Vodafone, ενώ Vodafone και Wind έχουν εμπορική συμφωνία μαζί της που αφορά στο τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Η Wind, μέσω της μητρικής της εταιρείας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet με 21,05% (βάσει των πιο πρόσφατων επίσημων στοιχείων από την παρουσίαση της εταιρείας τον Απρίλιο). Ποσοστό 15,11% έχει η Τράπεζα Πειραιώς, 14,42% η MASSAR Investments LLC, 14,42% η GO PLC (ο μαλτέζικος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός), 12,14% η Εθνική Τράπεζα, 8,48% η Alpha Bank, 4,15% η Vodafone, 0,46% η Τράπεζα Αττικής και άλλοι μικρομέτοχοι 9,77%.