ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την πεποίθηση ότι το 2020 θα είναι μια καλή χρονιά για το φάρμακο, χαιρέτισε την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Εντούτοις, σημείωσε ότι για να συμβεί αυτό απαιτείται μία συλλογική προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία, το οποίο θα εμπεριέχει σαφείς στόχους, υποχρεώσεις, διαρθρωτικά μέτρα, στη βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης των δύο πλευρών και μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο, με μηχανισμούς ισορροπίας και πρόβλεψης που ήδη δημιουργείται.
«Επειδή ο τρόπος με τον οποίο θα συνεργαστούμε μεταξύ μας πρέπει να καθοριστεί με μολύβι και χαρτί, θα προχωρήσουμε σε τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα, τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών και όσα καθορίζουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση, ανάμεσα σ’ εμάς που θέλουμε να υπηρετήσουμε την κοινωνία και τον Έλληνα ασθενή και σ’ εσάς που σωστά αποβλέπετε στο κέρδος», ανέφερε ο υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κλάδου. Παράλληλα, τόνισε ότι το μνημόνιο αυτό θα πληροί τις προϋποθέσεις των αντίστοιχων Μνημονίων των σύγχρονων προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και της Β. Αμερικής, έτσι ώστε σε λίαν σύντομο χρονικό διάστημα να έχει διασφαλιστεί ισορροπία, πρόβλεψη και σωστή φαρμακευτική πολιτική.
Μείωση του clawback
Ο κος Κικίλιας αναφέρθηκε και στο θέμα των αυτόματων επιστροφών (clawback), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη φαρμακοβιομηχανία με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση που υπερβαίνει το 40% για το 2019, τονίζοντας ότι στόχος είναι να βρεθούν οι μέθοδοι αυτές που θα οδηγήσουν στη μείωση της επιβάρυνσης, τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τον υπουργό, το Μνημόνιο Συνεργασίας και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν θα αναχαιτίσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο, δίνοντας ανάσα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Όσον αφορά το επενδυτικό clawback- το οποίο δίνει κίνητρα στις εταιρείες για επενδύσεις- σημείωσε ότι, παρότι πολλοί το χλεύασαν και πίστεψαν ότι δεν θα εφαρμοστεί μετεκλογικά, εντούτοις και νομοθετήθηκε και προχωρούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή του όσον αφορά στο προηγούμενο έτος, ενώ υπάρχει ανάλογη πρόθεση και για το 2020, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ποσό του συμψηφισμού είναι κάτι που καθορίζεται σε πρωθυπουργικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι η σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε την Παρασκευή (24/01/2020).
Διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα C
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C, κάτι που άλλωστε αποτελούσε προτεραιότητα της νέας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, που ορίστηκε το Δεκέμβριο, ενώ ακολουθεί άμεσα η διαπραγμάτευση για την γ-σφαιρίνη.
Πρόεδρος ΣΦΕΕ: Αναγκαία η υλοποίηση καθοριστικών δράσεων για το 2020
Το 2020 είναι η χρονιά που θα πρέπει να γίνουν καθοριστικές κινήσεις με στόχο ένα πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας στο φαρμακευτικό κλάδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Ολύμπιο Παπαδημητρίου.
Ο κος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στα δύο «φλέγοντα» ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο: το μέγεθος του clawback, το οποίο απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα, που σχετίζεται με το μέλλον του κλάδου αλλά και της δημόσιας υγείας.
«Η υπέρβαση της δαπάνης πρέπει να ελεγχθεί. Το 2020 θα πρέπει να είναι η πρώτη χρονιά που το clawback θα είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αλλά πλέον είναι σαφές πως ότι συνέβαινε έως τώρα δεν μπορεί να ξαναγίνει στο μέλλον», σημείωσε ο κος Παπαδημητρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται κινήσεις που αφενός θα επιτρέψουν τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αφετέρου θα επισπεύσουν ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα που θα ελέγξουν τη ζήτηση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, ο εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης απαιτεί την αναπροσαρμογή της -βάσει αύξησης του ΑΕΠ- με την δημιουργία ξεχωριστού κονδυλίου πρόληψης για την κάλυψη των εμβολίων, καθώς και με τη διάθεση πρόσθετων πόρων για πρόσφυγες, ανασφάλιστους και ευάλωτες ομάδες.
Από την άλλη πλευρά, ο έλεγχος της ζήτησης θα επιτευχθεί με την εφαρμογή και τήρηση λειτουργικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, με τη σωστή παραμετροποίηση του συστήματος συνταγογράφησης, με την αύξηση των ελέγχων και την επιβολή συνεπειών σε όσους καταχρώνται το σύστημα καθώς και με την αναζήτηση και κατάργηση μέτρων που ενισχύουν τη σπατάλη.
«Δεν θα πετύχουμε αυτόν το στόχο δουλεύοντας στη λογική ανακατανομής του clawback, μια προσέγγιση που δεν συμβάλλει στον έλεγχο του μεγέθους του, ενισχύει τον εφησυχασμό και δημιουργεί κατά περίπτωση νέες αδικίες χωρίς απαραίτητα να αποκαθιστά άλλες. Η κατανομή 75-25 με βάση την ανάπτυξη και μάλιστα με πρόσθετες εξαιρέσεις κατηγοριών φαρμάκων βρίσκει αντίθετο το Σύνδεσμο, όπως ομόφωνα ανέδειξε η πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Μπλοκαρισμένα τα νέα φάρμακα
Όπως σημείωσε ο κος Παπαδημητρίου, εδώ και 18 μήνες περίπου δεν υπάρχουν νέα φάρμακα, με εξαίρεση μια μικρή ομάδα προϊόντων που προστέθηκαν στην αποζημίωση τον Μάιο του 2019. Μολονότι το υπουργείο νομοθέτησε κατά προτεραιότητα για την ρύθμιση του πλαισίου αξιολόγησης και αποζημίωσης νέων φαρμάκων, από τον περασμένο Οκτώβριο, καθυστέρησε σημαντικά στον ορισμό των επιτροπών που θα βάλουν σε λειτουργία το πλαίσιο. Το αποτέλεσμα είναι πως οι Έλληνες ασθενείς στερούνται εδώ και 1,5 ουσιαστικά χρόνο την πρόσβαση στα νέα φάρμακα.
Προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό αυτό κλίμα, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε την ανάγκη κατάργησης της επιβολής του 25% rebate εισόδου στα νέα προϊόντα, στα 2 πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους. «Είναι ένα μέτρο που αποτρέπει πολλά σημαντικά προϊόντα να τεθούν στη διάθεση του Έλληνα ασθενή και ιατρού. Αφετέρου παραλύει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης θέτοντας τη βάση της σε εξωπραγματικά ύψη. Περιμένουμε να γίνει πράξη η εξαγγελία του υπουργού για το θέμα, ο οποίος επανειλημμένα έχει ανακοινώσει την κατάργησή του», σημείωσε ο κος Παπαδημητρίου.
Αναφερόμενος στο έργο των Επιτροπών HTA, τόνισε ότι η άμεση και εύρυθμη λειτουργία τους θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας, για τους επικεφαλής τους και για τα μέλη τους.
Σημείωσε δε ότι έχει δημιουργηθεί ένας απίστευτος συνωστισμός νέων φαρμάκων στον διάδρομο προς την αποζημίωση, καλώντας το υπουργείο Υγείας να διερευνήσει τι αλλαγές χρειάζονται προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, σε περίπτωση που θεωρεί πως με το ισχύον πλαίσιο δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν οι περαιτέρω καθυστερήσεις.