ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της Creta Farms αφήνει ο Βασίλης Κάτσος, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκαθαρίσει η ασάφεια που υπάρχει σήμερα γύρω από το ποιος ελέγχει και αποφασίζει για το μέλλον της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας (οι τράπεζες ή οι βασικοί μέτοχοι;). «Σε ποιον θα καταθέσω την πρόταση; Ποιος θα αξιολογήσει και θα αποφασίσει για την προσφορά που θα καταθέσουμε;», διερωτάται ο γνωστός επιχειρηματίας.
Ο κ. Κάτσος μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας επένδυσης της Pharmathen στην Ροδόπη παραδέχθηκε πως η κρητική αλλαντοβιομηχανία βρίσκεται στο επενδυτικό ραντάρ του VKN Capital, και τόνισε πως παρακολουθεί στενά τη διαδικασία πώλησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την EY. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως είναι μέσα στους υποψήφιους επενδυτές που έχουν παραλάβει τον σχετικό φάκελο.
Δεν έκρυψε όμως τον προβληματισμό του για την κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία και την αδυναμία της να τροφοδοτήσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ με νέα προϊόντα ενώ αποτρεπτικός παράγοντας αποτελεί και η χρονοβόρα διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106 που λέγεται πως θα ακολουθηθεί.
Ο έμπειρος μάνατζερ αναφέρθηκε με θετικά λόγια για τις δυνατότητες της Creta Farms, λέγοντας πως η κρητική αλλαντοβιομηχανία διαθέτει διαθέτει ισχυρό brand name και σημαντική τεχνογνωσία στον χώρο των αλλαντικών ενώ έσπευσε να συμπληρώσει πως «υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να ήταν μια Pharmathen». Αποκάλυψε μάλιστα πως η περίπτωση της Creta Farms τον είχε απασχολήσει στο παρελθόν, πολύ πριν φθάσουν στα σημερινά επίπεδα τα δάνειά της (περίπου 110 εκατ. ευρώ).
Εξαγορές σε τρόφιμα και υγεία
Σχολιάζοντας τη στρατηγική του VNK Capital, -του επενδυτικού κεφαλαίου που ίδρυσε από κοινού με την αδελφή του Νέλλυ Κάτσου– ανέφερε πως η εταιρεία κοιτάζει διάφορες ευκαιρίες και σχεδιάζει νέες εξαγορές, οι οποίες μπορεί να τελεσφορήσουν ακόμη και μέσα στο 2019.
Προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της παρουσίας στους κλάδους που ήδη δραστηριοποιείται όπως στα τρόφιμα (Παλίρροια και Cafetex) και στις υπηρεσίες υγείας μέσα από νέες επενδύσεις. Αφού ανέπτυξε τα σχέδια επέκτασης της Παλίρροια και Cafetex, υπενθύμισε πως είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την Μινέρβα, η οποία πέρασε τελικά στον έλεγχο της Diorama/Deca.
Από εκεί και πέρα, θεωρεί ιδιαίτερα ελκυστικούς για επενδύσεις τους τομείς της τεχνολογίας και των logistics (στον τελευταίο δεν σκοπεύει όπως είπε να εισέλθει άμεσα καθώς αποχώρησε πρόσφατα από εταιρεία του χώρου, στην οποία είχε επενδύσει) ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο εισαγωγής των εταιρειών που ελέγχει σε κάποιο Χρηματιστήριο, είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού.
«Ναι σε ΑΜΚ της Lamda»
Ερωτηθείς για την πιθανότητα επένδυσης σε εταιρείες που χρήζουν αναδιάρθρωσης ή έχουν «κόκκινα δάνεια», απάντησε πως δυστυχώς στην Ελλάδα υπήρξε εγκληματική καθυστέρηση στη διαχείριση των λεγόμενων «distress assets», με αποτέλεσμα πλέον να θεωρούνται distress, αλλά ζόμπι. Ως εκ τούτου, δεν είναι μέσα στην σφαίρα ενδιαφέροντος.
Όσον αφορά στο project του Ελληνικού και τη συμμετοχή στην Lamda Development, η οποία ηγείται του επενδυτικού σχήματος που έχει αναλάβει την υλοποίησή του υπογράμμισε πως πρόκειται για την μεγαλύτερη οικιστική ανάπλαση σε παγκόσμιο επίπεδο και ξεκαθάρισε πως προτίθεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, όποτε και αν αυτή αποφασισθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Κάτσο, η VNK Capital θα είναι παρούσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, το οποίο διαφαίνεται περισσότερο φιλικό στις επενδύσεις και με μια κυβέρνηση που θέλει να δώσει λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, οι επιχειρηματίες αισθάνονται περισσότερο σίγουροι να επενδύσουν. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο εφ’ όσον παρουσιαστεί ανάγκη, και ο ίδιος να αυξήσει τα προς επένδυση κεφάλαια, είτε προσφεύγοντας σε επιπλέον δανεισμό είτε προσελκύοντας νέους συνεργάτες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike