Τα δύο Ιδρύματα υπέγραψαν πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο προβλέψει την ίδρυση του ελληνικού Ινστιτούτου και τη λειτουργία του από το καλοκαίρι του 2024 με στόχο να προσφέρει στους φοιτητές προγράμματα σπουδών σε κορυφαία αντικείμενα σπουδών, να παρέχει εξειδικευμένα προγράμματα αναβάθμισης και εξειδίκευσης των στελεχών του ναυτιλιακού κλάδου αλλά και να παράγει έρευνα.
Σε επιστημονικά αντικείμενα όπως οι Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις, τα Χρηματοοικονομικά, τη Ναυτιλιακή Μηχανική, τα Logistics και τη Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, τη Ναυτιλιακή Κυβερνοασφάλεια και το Δίκαιο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτιλιακών Σπουδών θα παρέχει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.
Πρόκειται για την πρώτη ελληνοβρετανική εκπαιδευτική συνεργασία, στην οποία η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία και συμμετέχει ισότιμα στην ίδρυση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος στο εξωτερικό με παγκόσμια εμβέλεια, με το BCA, ύστερα από δεκαετίες οργάνωσης προγραμμάτων στον κλάδο των ναυτιλιακών σπουδών να κατακτάει τώρα και το Λονδίνο.
Στην υπογραφή της συμφωνίας, ο αντιπρύτανης του UWL, Peter John έκανε λόγο για μία συμφωνία ορόσημο. «Συνεργαζόμαστε ήδη με το BCA, όμως αυτή η συμφωνία έχει διαφορετική φυσιογνωμία. Με έδρα το Λονδίνο, το BCA και το Πανεπιστήμιό μας προσφέρουν ένα ευρύτατο πεδίο σύγχρονων ναυτιλιακών σπουδών που περιλαμβάνει την κυβερνοασφάλεια, τη Διοίκηση & Μηχανική Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση και απευθύνεται σε ένα διεθνές κοινό».
Ο διευθύνων σύμβουλος του BCA College, Χάρης Δασκαλάκης, υπογράμμισε την σημασία της συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων κατά την ομιλία του.
«Η πρώτη στην ιστορία ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ ενός βρετανικού και ενός ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύει το πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών του BCA και επιβραβεύει την πολυετή προσήλωσή του στην εκπαιδευτική πρωτοπορία. Εκτός από καινοτόμες σπουδές, το HIMS θα διεξάγει έρευνα σε θέματα που επηρεάζουν σήμερα και θα ορίζουν αύριο τις εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως τα εναλλακτικά καύσιμα, ο μηδενισμός των εκπομπών άνθρακα, η ψηφιακή ναυτιλιακή διοίκηση, τα «αυτόνομα πλοία» και οι θαλάσσιες και ναυτιλιακές πολιτικές», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε στον δυναμισμό της ελληνικής ναυτιλιακής εκπαίδευσης και στην ικανότητά της να ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, στα χρόνια που έρχονται».
Στην εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας παρευρέθηκαν από την πλευρά του UWL ο Πρόεδρος και Αντιπρύτανης, Καθηγητής Peter John CBE, ο Προϊστάμενος και Ανώτερος Αναπληρωτής Αντιπρύτανης, Καθηγητής Anthony Woodman και ο Αντιπρύτανης (Επιχειρηματικής Ανάπτυξης), Dr. Suresh Gamlath.
Το BCA College εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, Βασίλης Δασκαλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Χάρης Δασκαλάκης, ο Κοσμήτορας Dr. Σπύρος Κωστάκης και ο Διευθυντής Ναυτιλιακών Σπουδών, Απόστολος Πουλοβασίλης.
Το νέο εγχείρημα σε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους διεθνώς αλλά και για την Ελλάδα, έρχεται σε μία περίοδο που το BCA College έχει ήδη συμπληρώσει πάνω από 50 χρόνια αριστείας στον κλάδο των ναυτιλιακών σπουδών. Σε συνεργασία με το UWL, προσφέρει με συνέπεια εδώ και δεκαετίες προγράμματα Bachelors και Masters σε νευραλγικούς τομείς της χώρας, που βρίσκονται υψηλά στη ζήτηση από την αγορά εργασίας όπως: Επιχειρησιακές Σπουδές, Χρηματοοικονομικά, Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Σπουδές, Ναυτιλιακές Σπουδές, Ψυχολογία και Παιδαγωγικές Σπουδές.
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα