• Business

    Universal Music: Boυτιά έως 30% για τη μετοχή της – Aπογοήτευσαν τα έσοδα της εταιρείας

    • Bloomberg
    Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Τέιλορ Σουίφτ σε συναυλία

    Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Τέιλορ Σουίφτ σε συναυλία


    Οι μετοχές της Universal Music Group (UMG) σημείωσαν πτώση έως και 30%, τη μεγαλύτερη από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας, αφού η αύξηση των εσόδων από συνδρομές και streaming απογοήτευσε τους επενδυτές.

    Η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο, η οποία εκπροσωπεί καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift και ο Drake, ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Τετάρτη ότι τα έσοδα από συνδρομές στην ηχογραφημένη μουσική αυξήθηκαν κατά 6,9% σε όρους σταθερού νομίσματος το δεύτερο τρίμηνο. Η άνοδος ήταν κατά πολύ κατώτερη των μέσων εκτιμήσεων για αύξηση 11%, σε έρευνα αναλυτών του Bloomberg.

    Η επιβράδυνση της αύξησης των διαφημιστικών εσόδων της Spotify Technology SA και του YouTube επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις, αν και η Universal Music συναντά επίσης εμπόδια με τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν γίνει βασικό μέρος της διανομής της μουσικής της, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Boyd Muir σε μια κλήση με δημοσιογράφους.

    Η Meta Platforms σταμάτησε τον Μάιο την παροχή premium μουσικών βίντεο από την UMG για το Facebook, αφού διαπίστωσε ότι ήταν λιγότερο δημοφιλή από άλλα μουσικά προϊόντα. Η διαμάχη της εταιρείας με την TikTok οδήγησε επίσης σε απώλεια εσόδων ενός μηνός  από την εν λόγω πλατφόρμα κατά το τρίμηνο.

    Αν και η μεταβλητότητα των εσόδων μπορεί να είναι προσωρινή, «αναμένουμε ότι η απογοήτευση θα επιβαρύνει το κλίμα» βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο αναλυτής της Citi, Thomas Singlehurst σε σημείωμα προς τους πελάτες.

    Η μετοχή της εταιρείας υποχωρούσε νωρίτερα κατά 26%, στα 20,87 δολάρια στο Άμστερνταμ, ενώ κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στα 19,93 δολάρια.

    Στους μεγαλύτερους επενδυτές της Universal Music συγκαταλέγεται ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Bill Ackman, ο οποίος κατέχει μερίδιο 10,3% μέσω των διαφόρων funds του Pershing Square.

    Οι μέτοχοι της εταιρείας, η γαλλική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Vivendi SE και η Bollore SE δέχθηκαν επίσης πλήγμα από τα κέρδη της Universal Music, ενώ αμφότερες σημείωναν πτώση άνω του 9% την Πέμπτη.

    Η Swift, η οποία βρισκόταν στην κερδοφόρα περιοδεία Eras Tour, συνέχισε να ενισχύει τα έσοδα. Οι κορυφαίες πωλήσεις για το τρίμηνο περιλάμβαναν κυκλοφορίες από τη Swift, την Billie Eilish, τους SEVENTEEN, τη Morgan Wallen και το συγκρότημα Ae! σύμφωνα με την εταιρεία.

    Τα συνολικά έσοδα της Universal Music αυξήθηκαν για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, στα 2,93 δισ. ευρώ (3,2 δισ. δολάρια) από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, αλλά αυτό δεν βοήθησε το κλίμα που έχει θολώσει από τις ανησυχίες για την ανάπτυξή της.

    Νωρίτερα φέτος, ξεκίνησε μια αναδιοργάνωση με στόχο τη εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2026, μεταξύ άλλων μέσω περικοπών θέσεων εργασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Aston Martin: Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για πανάκριβα supercars – Μειωμένα έσοδα, άλμα η μετοχή

    Porsche: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για τα ετήσια έσοδα – «Θύμα» μιας… πλημμύρας

    Bernard Arnault: Πρωταθλητής απωλειών ο ιδρυτής της LVMH – Πόσο μειώθηκε η περιουσία του



    ΣΧΟΛΙΑ