• Business

    United Group: Παράταση μέχρι τέλος του μήνα για την υποβολή προσφορών

    Νίκος ΣταθόπουλοςΠρόεδρος Ευρώπης της BC Partners και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Nova - Wind

    Νίκος Σταθόπουλος Πρόεδρος Ευρώπης της BC Partners και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Nova – Wind


    Λίγες ημέρες παράταση πήρε η υποβολή του φακέλου προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για την πώληση του συνόλου της United Group, οδηγώντας λίγο πίσω τα σχέδια του Νίκου Σταθόπουλου.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, η οποία αρχικά ήταν να ολοκληρωθεί 17-18 Ιουλίου, πήρε παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου, οπότε ο ισχυρός άνδρας και πρόεδρος της BC Partners θα πάρει στα χέρια του τα στοιχεία των δεκάδων (κατά τα λεγόμενά του) ενδιαφερομένων και θα εξετάσει τις επιλογές του.

    Πάντως, όπως έγραφε πριν λίγες ημέρες το mononews.gr, πληροφορίες λένε ότι οι σοβαρά ενδιαφερόμενοι για το σύνολο της United Group είναι 4 ή 5 τον αριθμό, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα… ακριβό asset, με πολλά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, που μόνο λίγοι «παίκτες» της αγοράς έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν.

    Τη διαδικασία τρέχουν η Morgan Stanley και JP Morgan, προκειμένου να διερευνήσουν την πώληση της United Group, έχοντας αποστείλει πρόσκληση σε αρκετούς πιθανούς επενδυτές. Όσον αφορά τη Nova, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για κάποιον ενδιαφερόμενο, καθώς οι πληροφορίες θέλουν το CVC να χτυπάει την πόρτα του κ. Σταθόπουλου, με τον ίδιο ωστόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις του να αρνείται οποιαδήποτε κρούση από το fund.

    Γιατί θέλει τους Άραβες

    Δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησης του ομίλου United έχουν μπει αραβικά επενδυτικά κεφάλαια, με τον πρόεδρο του BC προσφάτως να δείχνει ξεκάθαρη προτίμηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «και ποιος δεν θέλει τους Άραβες».

    Πριν λίγες εβδομάδες το Bloomberg ανέφερε ότι η Emirates Telecommunications Group Co (e&) εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Άμπου Ντάμπι, φέρεται να εξετάζει την αγορά της United Group. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε, ο ιδιοκτήτης της United Group, BC Partners, ενδέχεται να αποτιμήσει την εταιρεία περίπου στα 8 δισ. ευρώ (8,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Παράλληλα το Reuters έβαλε στο σενάριο και τον όμιλο STC Group της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια εξέτασης μιας προσφοράς για τον ευρωπαϊκό φορέα τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης.

    Τα σενάρια και τα τιμήματα

    Πάντως όλα αυτά ακόμα έχουν μείνει στο φάσμα των πληροφοριών και σεναρίων, χωρίς ακόμα να υπάρχει κάτι «χειροπιαστό», με την αγορά φυσικά να περιμένει το άνοιγμα των προσφορών και τις αποφάσεις Σταθόπουλου για το μέλλον της United.

    Βέβαια τα σενάρια που εξετάζονται, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Νίκος Σταθόπουλος, είναι δύο. Είτε πώληση ολόκληρης της United Group είτε πώληση επί μέρους assets όπως η Nova, την οποία ο πρόεδρος της BC θεωρεί το πιο δυνατό χαρτί του ομίλου.

    Ο κ. Σταθόπουλος πάντως έχει αναφερθεί και στο τίμημα για τη Nova, λέγοντας ότι το 1 δισ. που ακούγεται απέχει από τη πραγματικότητα -εννοώντας ότι είναι μικρό-, ενώ είπε ότι για το σύνολο της United Group κρίνει λογική μια τιμή πάνω από 8 φορές το EBITDA του ομίλου (δηλαδή άνω των 8 δισ.).

    Ο ίδιος πάντως έχει πει ότι οι ενδιαφερόμενοι ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό, τόσο ευρωπαίοι όσο και Άραβες επενδυτές, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα, όταν λάβουν τις μη δεσμευτικές προσφορές.

    Διαβάστε επίσης:

    United Group: Πέντε ή έξι οι σοβαρά ενδιαφερόμενοι για το σύνολό της

    Νίκος Σταθόπουλος: Τείνει το χέρι στους Άραβες για τη United Group – Άνω των 8 δισ. το λογικό τίμημα



    ΣΧΟΛΙΑ