• Business

    Unisystems: Ο Γιάννης Λουμάκης ετοιμάζει είσοδο στην αμυντική βιομηχανία – Στο πλάνο και εξαγορές

    Γιάννης Λουμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της UniSystems

    Γιάννης Λουμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της UniSystems


    Στον τομέα των αμυντικών συστημάτων και της τεχνητής νοημοσύνης επιχειρεί να μπει η Unisystems, εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Quest, καθώς όπως είπε ο CEO κ. Γιάννης Λουμάκης, η εταιρεία ήδη βρίσκεται σε σχετική λίστα του NATO με υποψήφιες εταιρείες που θα αναλαμβάνουν έργα λογισμικού και όχι μόνο και που θα αφορά αυτό τον πολύ ανερχόμενο κλάδο.

    Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Λουμάκη, το ενδιαφέρον της ΕΕ στρέφεται πλέον στα αμυντικά συστήματα και ήδη επεξεργάζεται πακέτο ύψους 20 δις. ευρώ, χρήματα τα οποία θα κατευθυνθούν σε αυτό το πεδίο. Όπως είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης της εταιρείας, το πακέτο αυτό δεν θα αφορά έργα και επενδύσεις μόνο στα οπλικά αλλά και στην τεχνολογία πίσω από αυτά, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον, με την Unisystems να μην θέλει να χάσει αυτή την ευκαιρία.

    Τα χρήματα αυτά θα δοθούν είτε σε κράτη είτε σε εταιρείες, τα οποία και τα δύο μας ενδιαφέρουν είπε ο ίδιος. «Τα έργα του NATO είναι το ένα κομμάτι, όπου θα διεκδικήσουμε έργα πληροφορικής και το άλλο είναι σε έργα άμυνας και το άλλο είναι η ΕΕ. Τα έργα άμυνας είναι και το κομμάτι του cyber ή το κομμάτι των υποδομών. Εκεί θέλουμε να μπούμε και εμείς».

    Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μίλησε και για τις εξαγορές που δρομολογεί η Unisystems, λέγοντας ότι κοιτάει πολλές και καλές ευκαιρίες (οι οποίες υπάρχουν στην Ελλάδα), ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε εξαγορά εταιρείας στο εξωτερικό.

    Όπως είπε οι εταιρείες που κοιτάει βρίσκονται τόσο στο business software αλλά και στο cybersecurity, χωρίς όμως να αφήνει εκτός άλλους τομείς, ακόμα και startups.

    Τα κέρδη και το Ταμείο Ανάκαμψης

    Όπως τόνισε ο Γιάννης Λουμάκης, το 2023 ήταν από τις καλύτερες χρονιές της εταιρείας που συνεχίζει ανοδικά με έσοδα 215 εκ. ευρώ, ρυθμό ανάπτυξης 22% και 530 εκ. ευρώ ανεκτέλεστου υπολοίπου. Από αυτά, τα 115 εκατ. ευρώ ήταν από Ελλάδα και τα υπόλοιπα από εξωτερικό, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, καθώς διαχρονικά τα έσοδα από το εξωτερικό ήταν μεγαλύτερα.

    Τα αυξημένα έσοδα προέρχονται και από τις τέσσερεις βασικές αγορές που κινείται η εταιρεία, οι διεθνείς αγορές, ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός τομέας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός, καθώς και από την επένδυση στους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που περιλαμβάνει λύσεις στις περιοχές Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Fintech, IT Consulting, Managed Services και Customer Experience. Κατά τη διάρκεια της τριετίας 2021-2023, τα έσοδα των ψηφιακών πυλώνων αυξήθηκαν κατά 96%, (από 28 εκ. ευρώ το 2021 σε 55 εκ. ευρώ το 2023).

    Ο κ. Λουμάκης έκανε αναφορά σε συμφωνία-πλαίσιο με το ΝΑΤΟ όπου η Uni Systems περιλαμβάνεται στους προμηθευτές του, και σε δύο μεγάλα έργα τραπεζικού τομέα, στην Garanti BBVA και στην Alpha Bank UK. Έδωσε δε, ιδιαίτερη έμφαση στο ότι μόνο το 14% των εσόδων της Uni Systems προέρχεται από τον ελληνικό δημόσιο τομέα, γεγονός που υποδηλώνει οικονομική ανεξαρτησία από τον δημόσιο τομέα.

    Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία το 2024 θα γίνουν full scale και θα «φανούν» στα έσοδα της εταιρείες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσκολίες με τις καθυστερήσεις και τον φόβο που υπάρχει τόσο στην αγορά όσο και στην εταιρεία για τα χρονοδιαγράμματα.

    Σε σχέση με το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της τεχνολογίας, ο Γιάννης Λουμάκης τόνισε ότι αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις του κλάδου για το άμεσο μέλλον.

    Η Uni Systems έκανε πάνω από 200 νέες προσλήψεις μέσα στο 2023, ξεπερνώντας τους 1400 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μεταξύ των πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνονται η αύξηση των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού, οι ακαδημίες εκμάθησης κώδικα, η εσωτερική εκπαίδευση, τα upskilling και reskilling, πρόγραμμα συστάσεων από συναδέλφους, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η επένδυση στην εξωστρέφεια, στοιχεία που οδήγησαν σε σημαντικά χαμηλότερο turnover κατά τη χρονιά που πέρασε.

    Διαβάστε επίσης:

    Φέσσας: Με όχημα την πληροφορική η ανάπτυξη της Quest το 2024 – Οι εξαγορές και η Ρουμανία

    Γεωργαντζής (Quest): Θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2024 παρά το αδύναμο α’ τρίμηνο

    Quest: Στα 303 εκατ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ