Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Unilever Hellas: Τέλος χρόνου για την εθελουσία – Σε δύο κύματα η έξοδος

Ο Head of South East Europe της Unilever, Andrew Kennedy

Ο Head of South East Europe της Unilever, Δημήτρης Μαγγιώρος

Χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον αριθμό των εργαζόμενων που θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους στη Unilever στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Ιούλιο ο πολυεθνικός κολοσσός και οδηγεί περικοπή έως και 3.200 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, «τρέχουν» οι διαδικασίες για την εθελοντική σε πρώτη φάση αποχώρηση εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews η προθεσμία που έχουν οι εργαζόμενοι στη Unilever Hellas υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας που έχει ήδη δρομολογηθεί από την εταιρεία λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι θέσεις εργασίας που επηρεάζονται είναι 75 και το πρώτο κύμα των απολύσεων-αποχωρήσεων θα γίνει τον Ιούνιο του 2025.

Ποιοι θα δουν την πόρτα εξόδου

Όπως αναφέρουν γνώστες του θέματος «οι αποχωρήσεις θα γίνουν με την ολοκλήρωση των  project που τρέχουν στην εταιρεία, με το πρώτο κύμα τον επόμενο Ιούνιο και το δεύτερο τον Δεκέμβριο του 2025.

Αφορούν στο σύνολό τους εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία – διοικητικούς υπαλλήλους- και όχι εργαζόμενους στην παραγωγική μονάδα στο Ρέντη ή στα κέντρα Διανομής και σε αυτή τη φάση ο συνολικός αριθμός είναι 75 άτομα.

Το πακέτο αποζημιώσεων που θα λάβουν είναι ανάλογο με τα χρόνια εργασίας και γενικότερα ανάλογο με το πόσα χρόνια εργάζονται στην εταιρεία.

Έως το τέλος του 2025 οι αλλαγές οργανωτικής δομής

Όπως έχει ανακοινωθεί το νέο μοντέλο λειτουργίας και οργανωτικής δομής αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2025. Όπως έχει κάνει γνωστό η εταιρεία στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μαγγιώρο, θα ολοκληρωθεί μέσα στο ερχόμενο έτος.

Σύμφωνα με τους στόχους του παγκόσμιου Προγράμματος, θα εστιάζει σε μια πιο ενοποιημένη οργάνωση ως One Unilever και στην περαιτέρω ενίσχυση της τεχνογνωσίας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα και την ευημερία της, μακροπρόθεσμα.

Το «ψαλίδι» στις θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της αλλαγής στρατηγικής του πολυεθνικού κολοσσού προϊόντων υγιεινής και διατροφής σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Στην Ελλάδα ο πολυεθνικός κολοσσός δραστηριοποιείται εδώ και έξι δεκαετίες με τρεις εταιρικές οντότητες. Την Ελαΐς Unilever Hellas, τη Unilever Knorr και τη Unilever Logistics  και διατηρεί εκτός από τα κεντρικά γραφεία, το εργοστάσιο στου Ρέντη, καθώς και δύο κέντρα διανομής.

Ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων είναι περίπου 450 άτομα και στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που ανήρτησε η Ελαϊς Unilever Ελλάς και αφορούν στη χρήση του 2022 δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα των εργαζομένων και στο νέο επιχειρησιακό μοντέλο. Και αυτό παρά το γεγονός ο ισολογισμός έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της εταιρείας στις 12 Σεπτεμβρίου του 2024.

Η μοναδική αναφορά που γίνεται είναι «Ο Όμιλος Unilever ανακοίνωσε στις 19 Μαρτίου 2024 τα βήματα που αφορούν το παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης Ανάπτυξης «Growth Action Plan (GAP)» και περιλαμβάνουν τον διαχωρισμό της δραστηριότητας του παγωτού και την έναρξη εφαρμογής ενός μεγάλου προγράμματος παραγωγικότητας «Productivity plan».

Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαιτούμενες διαδικασίες και διεργασίες που αφορούν τα προαναφερθέντα σχέδια σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς ωστόσο στο παρόν στάδιο να μπορεί να προσδιορισθεί η ακριβής επίπτωση που μπορεί να έχουν ως προς την ελληνική εταιρεία».

Η αλλαγή του επιχειρησιακού μοντέλου

Η αλλαγή πάντως μοντέλου για την εταιρεία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι από την 1/1/2022 προκειμένου να έλθει σε  πλήρη εναρμόνιση με το επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας του ομίλου Unilever στην Ευρώπη πωλεί αμέσως στους πελάτες της τα αγοραζόμενα εμπορεύματα, χωρίς να διατηρεί η ίδια αποθέματα εμπορευμάτων, κάτι που συνέβαινε από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2016,  με αποτέλεσμα τα αποθέματα της να εμφανίζονται με μηδενικό υπόλοιπο.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη, η Ελαΐς-Unilever Hellas το 2022 είχε πωλήσεις 342,9 εκατ. ευρώ έναντι 352,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, EBITDA στα 13,3 εκατ. ευρώ (από 38,5 εκατ. ευρώ) και κέρδη προ φόρων 11,7 εκατ. ευρώ (από 36,5 εκατ. ευρώ) ωστόσο  στα προ φόρων αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης 2021 περιλαμβάνεται ποσό 21,8 εκατ. ευρώ ως συνολικά θετικό αποτέλεσμα των σημαντικών συναλλαγών που αφορούσαν στην πώληση τοπικά των σημάτων τοματικών προϊόντων Pummarο & Πελαργός καθώς και την πώληση από τον όμιλο Unilever της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας των προϊόντων τσαγιού «Ekaterra», κατά το μέρος και στο βαθμό που αυτή αφορούσε στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η εταιρεία με τα διαθέσιμα στα 81,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022, προχώρησε  τον Φεβρουάριο του 2023 στην χορήγηση δανείου προς την συνδεδεμένη εταιρεία Unilever Finance International AG ποσού 30 εκατ.  ευρώ και άλλα 10 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς.  Ενώ οι  μέτοχοι για τη χρήση του 2022 θα λάβουν από την Unilever Hellas μέρισμα 9,8 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης:

Reckitt Benckiser: Οι επιδόσεις μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο του Quanto στην Εύβοια

Άνοιγμα Τάκη Θεοδωρικάκου στους επιχειρηματίες

Θεοδωρικάκος: Οι τρεις πυλώνες για το νέο παραγωγικό μοντέλο – Πάνω από €3 δισ. για βιομηχανία και μεγάλες επενδύσεις