Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

UniCredit: Απέκτησε ποσοστό 9% της γερμανικής Commerzbank

O Andrea Orsel, CEO της UniCredit

O Andrea Orsel, CEO της UniCredit

Η ιταλική UniCredit SpA απέκτησε μερίδιο 9% της Commerzbank AG, εξέλιξη που την καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή της γερμανικής τράπεζας.

Συγκεκριμένα αγόρασε ποσοστό 4,5% από την κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό από την αγορά, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της, την Τετάρτη.

Η συμμετοχή τοποθετεί την UniCredit ακριβώς πίσω από το γερμανικό δημόσιο, του οποίου το μερίδιο έχει πλέον μειωθεί στο 12%. Η ιταλική τράπεζα δήλωσε ότι θα υποβάλει έγγραφα προκειμένου να λάβει έγκριση για να αυξήσει ενδεχομένως το ποσοστό της πάνω από το 9,9%, εάν και όταν χρειαστεί.

Η UniCredit κατέχει ήδη μια μεγάλη τράπεζα στη Γερμανία, γνωστή ως Hypovereinsbank.

Η εξαγορά της Commerzbank θα μετατρέψει την ιταλική τράπεζα σε μια ισχυρή δύναμη στην εταιρική και τη λιανική τραπεζική.

Η Commerzbank ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Manfred Knof δεν θα επιδιώξει νέα θητεία όταν η τρέχουσα λήξει, στο τέλος του επόμενου έτους.

«Η UniCredit θα συνεργαστεί με την Commerzbank AG για να διερευνήσει ευκαιρίες δημιουργίας αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και στις δύο τράπεζες», ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Η UniCredit είχε εξετάσει στο παρελθόν το ενδεχόμενο εξαγοράς της Commerzbank, όπως αναφέρει το Bloomberg, αν και δεν προέβη ποτέ σε επίσημη κίνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Andrea Orcel ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι οι εξαγορές θα μπορούσαν να γίνουν πιο ελκυστικές για την ιταλική τράπεζα, εάν η τιμή της μετοχής της συνεχίσει να ξεπερνά τον ανταγωνισμό.

Η UniCredit πληρώνει 13,20 ευρώ (14,57 δολάρια) ανά μετοχή για τις περίπου 53,1 εκατομμύρια μετοχές που αγόρασε από τη Γερμανία, η οποία αποκόμισε έσοδα ύψους 702 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε η Υπηρεσία Οικονομικών της χώρας σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

«Αυτή η πρώτη μερική πώληση του μεριδίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προαναγγέλλει την ολοκλήρωση της επιτυχημένης σταθεροποίησης της τράπεζας και συνεπώς την έξοδο» από την Commerzbank, δήλωσε η επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικονομικών Eva Grunwald στην ανακοίνωση της Τετάρτης. «Η Commerzbank έδειξε ότι στέκεται και πάλι γερά στα δικά της πόδια».

Η τιμή της μετοχής της UniCredit αυξάνεται ταχύτερα από την τιμή της Commerzbank τα τελευταία δύο χρόνια.

Η μετοχή της UniCredit σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν της Commerzbank

Και οι δύο τράπεζες έχουν επωφεληθεί σημαντικά από τις αυξήσεις των επιτοκίων που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν από λίγο περισσότερο από δύο χρόνια. Αμφότερες ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ πέρυσι και τα χρησιμοποίησαν για να αυξήσουν τις πληρωμές των επενδυτών.

Διαβάστε επίσης:

UniCredit: Εξαγοράζει Vodeno και Aion έναντι €370 εκατ. – Ανεβάζει τον στόχο για τα έσοδα του 2024

Commerzbank: Πρώτος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης η πώληση του 5% της τράπεζας

Bank of America: Αυξάνει το κατώτατο ωρομίσθιο στα 24 δολάρια – Στα 50.000 δολ. οι ετήσιες αποδοχές