Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

UniCredit: Αυξάνει το ποσοστό της στην Commerzbank στο 21% – Η στρατηγική του Orcel

Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της UniCredit

Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος UniCredit

Η UniCredit αύξησε το μερίδιό της στην Commerzbank στο 21%, λίγες ημέρες αφότου η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την αντίθεση της σε ενδεχόμενη εξαγορά της τράπεζας.

Σε ενημέρωση της η ιταλική τράπεζα αναφέρει ότι έχει αποκτήσει μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων (παράγωγα) επιπλέον μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 11,5% της Commerzbank. Σημειώνεται ότι ήδη κατέχει περίπου 9% της γερμανικής ανταγωνίστριας της.

Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί όταν ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, πρόσθεσε η UniCredit.

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, Andrea Orcel, ο οποίος εξέπληξε τις αγορές αυτόν τον μήνα αποκαλύπτοντας τη συμμετοχή και λέγοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πλήρους εξαγοράς της γερμανικής τράπεζας.

Οι μετοχές της Commerzbank κάλυψαν τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα και ενισχύονται κατά 0,8% στη Φρανκφούρτη.

Tην Παρασκευή, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην προβεί στην πώληση επιπλέον μετοχών της Commerzbank προς το παρόν, σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η Commerzbank είναι ένα σταθερό και κερδοφόρο ίδρυμα. Η στρατηγική της τράπεζας είναι ο ανεξάρτητος προσανατολισμός. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διατηρήσει τη συμμετοχή της», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Γερμανία εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 12% της Commerzbank, γεγονός που την καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή.

Το Βερολίνο προφανώς αιφνιδιάστηκε από την κίνηση της UniCredit για την Commerzbank, στην οποία η κυβέρνηση κατείχε μεγάλο μερίδιο μετά από μία διάσωση της τράπεζας.

Η Γερμανία σχεδίαζε να πουλήσει περίπου το 4,5% σε μια σειρά θεσμικών επενδυτών, σε ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή του δανειστή σε ιδιώτες επενδυτές.

H στρατηγική του Orcel

Αντ’ αυτού, η UniCredit απέκτησε ολόκληρο το προς πώληση ποσοστό και στη συνέχεια αποκάλυψε ότι προηγουμένως είχε συγκεντρώσει περισσότερες μετοχές της Commerzbank αθόρυβα από την αγορά.

Η έλλειψη διαφάνειας ενόχλησε τους Γερμανούς αξιωματούχους, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα, αναφέρει το bloomberg.

Το πρόσθετο ποσοστό 11,5% που γνωστοποίησε η UniCredit τη Δευτέρα συνδέεται με παράγωγα, πράγμα που σημαίνει ότι η ιταλική τράπεζα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει την κυριότητα των μετοχών στο μέλλον. Προς το παρόν δεν έχει κανονιστική έγκριση για να αυξήσει το ποσοστό της πέραν του 10%.

Πρόκειται για μια στρατηγική που o Orcel χρησιμοποίησε επίσης για να αγοράσει το 4,5% της Commerzbank πριν από την πώληση των μετοχών του κράτους, αυτό το μήνα.

Η UniCredit αγόρασε παράγωγα γνωστά ως swaps συνολικής απόδοσης για ένα μερίδιο 1,7%, όπως προκύπτει από την χρηματιστηριακή ενημέρωση. Αυτό βοήθησε την ιταλική τράπεζα να παραμείνει κάτω από το 3% σε φυσικές συμμετοχές και να αποφύγει την απαίτηση της κοινοποίησης προς τους μετόχους, που θα προειδοποιούσε το Βερολίνο και τον ανταγωνισμό για τις προθέσεις του Orcel.

Ο Orcel, βετεράνος dealmaker, έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι παραμένει ανοιχτός όσον αφορά το πώς θα χειριστεί το μερίδιό που απέκτησε.

Έχει επίσης δηλώσει ότι τουλάχιστον κάποιοι στο Βερολίνο γνώριζαν τις προθέσεις της τράπεζάς του και τόνισε τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν ενδιαφέρεται να επιδιώξει μια εχθρική εξαγορά.

Διαβάστε επίσης:

Commerzbank: Η γερμανική κυβέρνηση ξεκινά έρευνα για την πώληση του κρατικού μεριδίου στην Unicredit

Commerzbank: Η CFO Bettina Orlopp αναμένεται να αναλάβει τις συνομιλίες με την UniCredit

UniCredit: Θα ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για να αποκτήσει ποσοστό έως και 30% της Commerzbank