Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

UBS για Motor Oil: Τα EBITDA κοντά στο consensus, αλλά επιβράδυνση στα κέρδη

Βαρδής Βαρδινογιάννης, Motor Oil

Βαρδής Βαρδινογιάννης, Motor Oil

Η ελβετική τράπεζα UBS και η αναλύτρια Anna Kishmariya εκτιμούν για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Motor Oil ότι τα σταθμισμένα EBITDA διαμορφώθηκαν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά τα καθαρά κέρδη και οι ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες (CFFO) σημείωσαν επιβράδυνση.

Η σύσταση παραμένει ουδέτερη (neutral) με τιμή στόχο στα 29 ευρώ ανά μετοχή.

«Τα σταθμισμένα (adj.) EBITDA της Motor Oil για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 334 εκατ. ευρώ, 1% χαμηλότερα από το consensus ενώ τα adj. καθαρά κέρδη σημείωσαν μεγαλύτερη διαφορά έναντι του consensus της τάξης του -9%, την οποία αποδίδουμε σε μια υψηλότερη χρηματοοικονομική επιβάρυνση.

Το CFFO ήταν πολύ χαμηλότερο έναντι των εκτιμήσεων μας, ωστόσο εξηγείται από μια μεγάλη δημιουργία κεφαλαίου κίνησης», εξηγεί η Kishmariya.

Αναφορικά με τα βασικά σημεία του τριμήνου, η Kishmariya επισημαίνει:

Το προσαρμοσμένο EBITDA των 334 εκατ. ευρώ ήταν 1% χαμηλότερο από το cons. των 338 εκατ. ευρώ, αλλά 12% υψηλότερο από την εκτίμηση της UBS λόγω ενός ισχυρότερου αποτελέσματος διύλισης.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σημείωσαν μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με το consensus και τη UBS (9%/4%) από τα μεγαλύτερα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα εν μέσω ζημιών από την αποτίμηση των παραγώγων.

· Τα CFFO ανήλθαν σε -€264 εκατ., πολύ χαμηλότερα των -€73 εκατ. της εκτίμησης της UBS, λόγω της μεγάλης δημιουργίας κεφαλαίου κίνησης ύψους €430 εκατ. έναντι €230 εκατ. της UBS. Με προσαρμογή για το κεφάλαιο κίνησης, το CFFO ήταν 6% χαμηλότερο έναντι της UBS.

· Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 47 εκατ. ευρώ ήταν χαμηλότερες από τα 72 εκατ. ευρώ της UBS, αλλά η πρόβλεψη για φέτος στα 340 εκατ. ευρώ διατηρείται.

· Το adj. EBITDA διύλισης ύψους 263 εκατ. ευρώ ήταν 16% υψηλότερο έναντι της UBS (226 εκατ. ευρώ) λόγω του καλύτερου κέρδους.

Το πραγματοποιημένο προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA διύλισης ανήλθε σε 14,7 δολάρια ανά βαρέλι έναντι εκτίμησης της UBS για 12,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η διακίνηση αργού για το τρίμηνο των 213kb/d ήταν σύμφωνη με την αντίστοιχη της εκτίμησης της UBS.

· Τα EBITDA των λοιπών δραστηριοτήτων διαμορφώθηκαν σε 3% χαμηλότερα από το αναμενόμενο, στα 71 εκατ. ευρώ έναντι εκτίμησης της UBS για €73 εκατ., καθώς το χαμηλότερο αποτέλεσμα μάρκετινγκ αντισταθμίστηκε από την ενίσχυση της ενέργειας.

Παρά την υψηλότερη κερδοφορία adj. EBITDA έναντι της UBS, τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη του ομίλου στα €191 εκατ. ήταν 7% χαμηλότερα έναντι του consensus και 12% κάτω από τη UBS λόγω του υψηλότερου καθαρού χρηματοοικονομικού κόστους καθώς και του χαμηλότερου κέρδους από τα αποθέματα για το τρίμηνο.

Ο όμιλος ανέφερε επίσης δαπάνες ύψους €135 εκατ. για συγχωνεύσεις και εξαγορές που αντανακλούν την απόκτηση του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Anemos RES. Το καθαρό χρέος επομένως αυξήθηκε κατά 448 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 1.966 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός αυξήθηκε σε 41,2% έναντι 36,3% το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικές εταιρείες: Τα μεγάλα deals που έγιναν τα τελευταία χρόνια

Χρηματιστήριο: Στις 1.460 μονάδες ο Γενικός Δείκτης – Αναστολή διαπραγμάτευσης για την Intracom λόγω deal

Intracom Holdings: Η επίσημη ανακοίνωση Κόκκαλη για την εξαγορά της Ευρώπης Ασφαλιστική