Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

UBS: Εκτίναξη του αριθμού των εκατομμυριούχων – Θα μεταβιβαστεί πλούτος άνω των 83 τρισ. δολ.

rich

Η UBS Group προβλέπει ότι πλούτος άνω των 83 τρισ. δολαρίων θα μεταβιβαστεί σε κληρονόμους μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, με περίπου το ένα πέμπτο των περιουσιακών στοιχείων του κόσμου να ανήκει σε άτομα άνω των 75 ετών.

Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου 2024 της UBS, ένα «μεγάλο κομμάτι» αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα μεταβιβαστεί την επόμενη δεκαετία, καθώς ο πληθυσμός αυτός φτάνει στο τυπικό προσδόκιμο ζωής.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας παγκοσμίως, τριπλάσιο και πλέον από τον αντίστοιχο αριθμό στην Αμερική.

Παγκοσμίως, η UBS αναμένει να αυξηθεί η κινητικότητα του πλούτου, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ξεφύγουν από τη φτώχεια και θα ανέλθουν σε υψηλότερα κλιμάκια οικονομικής ευμάρειας. Πέρυσι, ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 4,2%, αναφέρει η έκθεση.

Η UBS προβλέπει ότι η Ταϊβάν και η Τουρκία θα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε εκατομμυριούχους

Εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο

Σχεδόν το ένα τρίτο των εκατομμυριούχων του κόσμου θα βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες αγορές έως το 2028, ενώ ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων αυξάνεται σχεδόν σε κάθε χώρα – με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση.

Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να δει τη μεγαλύτερη πτώση σε εκατομμυριούχους  -υπολογισμός σε δολάρια-, με πτώση 17% στα 2,5 εκατομμύρια άτομα έως το 2028, προβλέπει η UBS.

Μια πρόσφατη πρόταση από τους νομοθέτες να καταργηθεί η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους μη κατοίκους – πλούσιους ξένους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστοί και ως “non-dom” – έχει ωθήσει ορισμένους υπερπλούσιους να σχεδιάσουν τρόπους διαφυγής από την χώρα.

Πρωταθλητής η Ταϊβάν

Η Ταϊβάν θα καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων της, με την UBS να προβλέπει εκτίναξη κατά 47% σε 1,16 εκατομμύρια έως το 2028. Η βιομηχανία μικροτσίπ της χώρας γνωρίζει άνθηση χάρη στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης και η οικονομία της θα ωφεληθεί παράλληλα από την προσθήκη πλούσιων μεταναστών, ανέφερε η UBS.

Επίσης, προβλέπεται ότι η Τουρκία, το Καζακστάν και η Ινδονησία θα καταγράψουν αύξηση στον πληθυσμό των εκατομμυριούχων τους, με προβλεπόμενες αυξήσεις άνω του 30% η κάθε μία.

Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων στον κόσμο, με αύξηση 16% και θα ανέλθουν στα 25,4 εκατομμύρια άτομα έως το 2028, όπως αναφέρει έκθεση.

Η Ελβετία έχει τον υψηλότερο μέσο όρο πλούτου κατά κεφαλή στον κόσμο, σχεδόν 710.000 δολάρια ανά άτομο.

Διαβάστε επίσης:

Πόσοι εκατομμυριούχοι θα έρθουν μόνιμα στην Ελλάδα το 2024; – Οι 9+1 χώρες «μαγνήτες» πλούτου

Από τα πετροδόλαρα μέχρι τις τσάντες Hermes και τα σνακ Mars: Αυτές είναι οι δέκα πλουσιότερες δυναστείες του κόσμου

Αυτοί είναι οι Ρώσοι μεγιστάνες που κέρδισαν 11 δισ. δολάρια εν μέσω πολέμου