Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Τζόζεφ Τσάι (Alibaba): Σε σπάνιες ποικιλίες γαλλικού οίνου επενδύει ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος

Joe Tsai, πρόεδρος και συνιδρυτής της Alibaba

Joe Tsai, πρόεδρος και συνιδρυτής της Alibaba

Στο “κλαμπ” των δισεκατομμυριούχων που επενδύουν σε διάσημους γαλλικούς αμπελώνες εντάσσεται ο πρόεδρος και συνιδρυτής του κινεζικού κολοσσού Alibaba Group Holding, Τζόζεφ Τσάι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ένας “μανιώδης” συλλέκτης κρασιών, ο 60χρονος Τσάι, γίνεται μέλος ενός συνεταιρισμού, ο οποίος έχει αποκτήσει αγροτεμάχια με αμπέλια στη Βουργουνδία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αλλά δεν επιθυμούν να κατονομαστούν.

Μεταξύ των εταίρων περιλαμβάνεται ο Όλιβερ Βάισμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Blue Pool Capital, του οικογενειακού γραφείου του Tsai.

Η επένδυση του Τσάι στους γαλλικούς αμπελώνες, τον τοποθετεί ανάμεσα σε άλλους εξαιρετικά πλούσιους επενδυτές στο κρασί, συμπεριλαμβανομένου του μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό, ιδρυτή της LVMH, καθώς και των οικογενειών Bouygues, Dassault, Perrodo, Pinault και Rothschild που αγόρασαν κτήματα καθώς οι “αυτοκρατορίες” τους επεκτάθηκαν.

Οι αμπελώνες του Τσά δεν παράγουν δικό τους κρασί, ωστόσο, βρίσκονται σε μια από τις πιο αναγνωρισμένες περιοχές της Βουργουνδίας.

Τα αγροτεμάχια βρίσκονται στο Gevrey-Chambertin στην περιοχή Cote de Nuits, γνωστή ως Champs-Elysees της Βουργουνδίας, σύμφωνα με τα εταιρικά αρχεία.

Πολλά κρασιά που παράγονται σε αυτή τη περιοχή, είναι υψηλής αξίας, φέρουν την ονομασία «Grand Cru» και μπορούν να πωληθούν για εκατοντάδες δολάρια το μπουκάλι, αν όχι περισσότερα, σημειώνει το Bloomberg.

Επίσης, στο Cote de Nuits βρίσκεται το Clos des Lambrays που ελέγχεται από την LVMH και το Clos de Tart των Πινό, που αποκτήθηκαν το 2017 έναντι 220 εκατομμυρίων ευρώ (243 εκατομμύρια δολάρια), αφού ο Φρανσουά Πινό απέκρουσε τον Τζακ Μα – έναν άλλο συνιδρυτή της Alibaba – να πάρει τον έλεγχο.

Οι εκτάσεις του Tsai στον συνεταιρισμό, βρίσκονται σε σημεία γνωστά ως Charmes-Chambertin, Mazoyeres-Chambertin και Ruchottes-Chambertin.

Χάρτες και φωτογραφίες που δημοσιεύονται στον επίσημο ιστότοπο Vins de Bourgogne, υποδεικνύουν ότι οι τομείς είναι σχετικά κοντά ο ένας στον άλλο, ενώ είναι γνωστοί για τα σταφύλια ποικιλίας Pinot Noir.

Τα κρασιά από τις περιοχές που βρίσκονται νότια της Ντιζόν έλαβαν την ονομασία «Grand Cru» το 1937.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του κτηματολογίου δείχνουν ένα αγροτεμάχιο που πωλήθηκε το 2021 για περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο το ποσό που έχει επενδύσει συνολικά ο συνεταιρισμός.

Ποιος είναι ο Τζόζεφ Τσάι

Ένας Καναδός πολίτης γεννημένος στην Ταϊβάν, ο Τσάι έχει καθαρή περιουσία περίπου 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Γέιλ και πρώην παίκτης λακρός, ο Tsai παραιτήθηκε από μια δουλειά 700.000 δολαρίων ετησίως στην επενδυτική εταιρεία Investor AB στα τέλη της δεκαετίας του 1990, προκειμένου να ενταχθεί στην Alibaba με μηνιαίο μισθό 50 δολάρια!

Σήμερα, η περιουσία του προέρχεται κυρίως από το μερίδιο του 1,4% στην Alibaba, παρόλο που η μετοχή της διάσημης διαδικτυακής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει σημειώσει βουτιά περισσότερο από 70% από το 2020, λόγω των αυστηρών ελέγχων από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

Μέσω της Blue Pool Capital, ο Tsai έχει επεκτείνει την περιουσία του επενδύοντας σε πολυτελή ακίνητα στην Πορτογαλία και ένα ρετιρέ στο Billionaires Row της Νέας Υόρκης.

Επίσης, έχει χρηματοδοτήσει το κινηματογραφικό στούντιο Ink Factory, ενώ διευθύνει τις ομάδες μπάσκετ των Brooklyn Nets και New York Liberty, καθώς και το Barclays Center όπου παίζουν.

Μάλιστα, το 2020, ευχαρίστησε τους ένθερμους θαυμαστές των Nets με επώνυμα μπουκάλια κρασιού.

Επιπλέον, μαζί με τον Βάισμπεργκ, ο Τσάι είναι μεταξύ των παραγωγών μιας ταινίας ντοκιμαντέρ του 2019 της Marie-Ange Gorbanevsky που ονομάζεται L’Ame du Vin, ή η Ψυχή του Κρασιού, που περιλαμβάνει αμπελώνες στην περιοχή όπου επένδυσαν.

Ο Τσάι ήταν επίσης μεταξύ των στελεχών επιχειρήσεων που προσκλήθηκαν για μεσημεριανό γεύμα στο Παλάτι των Ηλυσίων από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης: 

Alibaba: Κέρδη και τζίρος κατώτερα των προβλέψεων – Βουτιά 4% η μετοχή

Alibaba: Νέα σημαντική επένδυση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης

Theon International: Εξαγόρασε την Harder Digital έναντι 34 εκατ. ευρώ