ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απόγονος μιας τραπεζικής δυναστείας που ξεκίνησε από τη Συρία, χρηματοδοτώντας καραβάνια με καμήλες στους Οθωμανικούς χρόνους, ο γεννημένος στον Λίβανο Τζόζεφ Σάφρα κατάφερε να γίνει ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου, αφού έκτισε μια διεθνή επιχειρηματική αυτοκρατορία με εφαλτήριο τη χώρα στην οποία έζησε, τη Βραζιλία.
Ο Τζόζεφ (Ιωσήφ) Σάφρα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, ακολούθησε τον πατέρα του, Τζέικομπ (Ιακώβ), στη Βραζιλία ως μετανάστης, το 1962, και συνέβαλε στο να γίνει η οικογενειακή επιχείρηση ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της Λατινικής Αμερικής.
Διάσημος για την διακριτικότητα και τον συντηρητισμό του, ο Σάφρα παρέμεινε μέχρι την τελευταία του στιγμή πρόεδρος του ομίλου Safra Group. Ενός ομίλου με δραστηριότητες που εκτείνονται από τις τράπεζες και το real estate μέχρι την κυτταρίνη και τις μπανάνες.
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η αξία της περιουσίας του Τζόζεφ Σάφρα υπολογιζόταν αυτόν το μήνα στα 23,2 δισ. δολάρια, γεγονός που τον καθιστούσε τον 63ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και τον πλουσιότερο τραπεζίτη επί γης.
Η ανακοίνωση του ομίλου Safra για τον θάνατό του, από φυσικά αίτια, έκανε λόγο για έναν «ευγενικό και οξυδερκή άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην οικογένειά του, στους φίλους του, στις επιχειρήσεις και σε κοινωνικούς σκοπούς».
Στη δουλειά του, ο Σάφρα φημιζόταν για την προσοχή που έδινε στη λεπτομέρεια, την αυστηρή εργασιακή ηθική του και την προσεκτική ανάλυση των επιχειρηματικών κινδύνων.
Το μεγάλο και διεθνές χαρτοφυλάκιο ακινήτων των Σάφρα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το κτήριο Gherkin του Λονδίνου, ένα από τα χαρακτηριστικότερα ορόσημα του Σίτι, το οποίο αγόρασαν έναντι 726 εκατ. στερλινών το 2014.
Στη Νέα Υόρκη, έχουν μεταξύ άλλων το συγκρότημα γραφείων στο 660 της Madison, το κτήριο όπου στεγαζόταν το πολυκατάστημα Barney’s μέχρι που κήρυξε χρεοκοπία πέρυσι.
Παρά τον τεράστιο πλούτο και την επιχειρηματική επιτυχία του, ο κ. Σάφρα απέφευγε τη δημοσιότητα. Έδινε σπάνια συνεντεύξεις, απέφευγε τις κοινωνικές στήλες, έμεινε παντρεμένος με την ίδια γυναίκα ολόκληρη τη ζωή του και απήχε από τον εξωφρενικό τρόπο ζωής που έχουν άλλοι δισεκατομμυριούζοι.
Γόνος Σεφαραδιτών Εβραίων, ο Σάφρα γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1938 και ακολούθησε τον πατέρα του, ο οποίος έφυγε από τη Μέση Ανατολή σε μια ταραγμένη περίοδο μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, φοβούμενος έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο πατέρας του επέλεξε τη Βραζιλία σαν ασφαλές καταφύγιο και ευημέρησε στην επιχειρηματική πρωτεύουσα της χώρας, το Σάο Πάολο, απ’ όπου η οικογένεια έπαιξε βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου private banking.
Η συμβουλή του πατρός Ιακώβ έγινε και μότο του ομίλου Safra: «Αν επιλέξεις να ανοιχτείς στις θάλασσες της τραπεζικής, φτιάξε την τράπεζά σου όπως θα έφτιαχνες το σκάφος σου, ικανή να πλέει με ασφάλεια σε κάθε καταιγίδα».
Διάσημος για τις συντηρητικές επιχειρηματικές αποφάσεις του, οι ανταγωνιστές του στη Βραζιλία έλεγαν αστειευόμενοι ότι ο Σάφρα δάνειζε μόνο ανθρώπους που δεν χρειάζονταν τα χρήματα. Αυτή του η σωφροσύνη όμως ήταν που βοήθησε την οικογενειακή επιχειρηματική αυτοκρατορία να αποφύγει την ανάγκη διάσωσης κατά τις πολλαπλές οικονομικές κρίσεις που έχουν σημαδέψει την πρόσφατη ιστορία της Βραζιλίας.
Το χτύπημα της μοίρας
Η τραγωδία χτύπησε την πόρτα της οικογένειας όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Σάφρα πέθανε από εμπρησμό στο διαμέρισμά του στο Μόντε Κάρλο το 1999. Έναν εμπρησμό για τον οποίο καταδικάστηκε αργότερα και φυλακίστηκε η νοσοκόμα του και ο οποίος έσπειρε έριδες στους κόλπους της οικογένειας για τη μοιρασιά της περιουσίας.
Όταν ο άλλος αδελφός του, ο Μωυσής, αρνήθηκε να πουλήσει το μερίδιό του στην οικογενειακή επιχείρηση, ο Ιωσήφ άνοιξε μια ανταγωνιστική τράπεζα στο Σάο Πάολο, στον ίδιο δρόμο απέναντι, η διεκδικώντας τους ίδιους πελάτες από την βασική οικογενειακή τράπεζα. Τα δυο αδέρφια κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους όταν ο Μωυσής πούλησε στον αδερφό του το 2006, ύστερα από δυο χρόνια διαπραγματεύσεων.
Η οικογένεια, όμως, επανήλθε στο προσκήνιο το 2016, όταν ο Σάφρα κατηγορήθηκε για διαφθορά. Ο Σάφρα αρνήθηκε τις κατηγορίες, οι οποίες αποσύρθηκαν την ίδια χρονιά.
Στην Ελβετία, η οικογένεια Σάφρα έχει επενδύσει μεταξύ άλλων στην J Safra Sarasin, μια ιδιωτική τράπεζα που δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της Sarasin το 2011. Η οικογένεια είναι επίσης μέτοχος της Safra National Bank της Νέας Υόρκης και ελέγχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Chiquita από το 2014.
Γνωστός και για τη φιλανθρωπική δράση του, όπως και για την αγάπη του για τις Καλές Τέχνες, ο Σάφρα είχε δωρίσει γλυπτά του Ροντέν σε ένα δημόσιο μουσείο του Σάο Πάολο, χρήματα σε δύο νοσοκομεία της πόλης, ενώ χρηματοδότησε και την κατασκευή μιας πολυτελούς συναγωγής. Η διασημότερη, όμως, δωρεά της οικογένειας έγινε μέσω του ιδρύματος Jacob Safra Foundation, το οποίο δώρισε το πρωτότυπο χειρόγραφο της Θεωρίας της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Ισραηλητικό Μουσείο της Ιερουσαλήμ.
Ο δισεκατομμυριούχος ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Ελβετία. Σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον.
Ο Σάφρα, ο οποίος είχε εννέα αδέλφια, αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, Βίκυ, τέσσερα παιδιά και 14 εγγόνια.
Copyright The Financial Times Limited 2020
© 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου» – Τι είπε για τον εθισμό των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων