ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η χθεσινή ημέρα ήταν μία από τις πιο δραματικές στην πολυτάραχη ιστορία της Temenos, μίας ελβετικής εταιρείας τραπεζικού λογισμικού με κορυφαίους πελάτες, η οποία ανήκει στον Έλληνα επιχειρηματία Τζορτζ Κούκη.
Η Hindenburg Research, μία εταιρεία activist-short seller, έβαλε στο στόχαστρο την εταιρεία λογισμικού με έδρα τη Γενεύη, κάνοντας λόγο για χειραγώγηση των κερδών και λογιστικές παρατυπίες.
Πέρσι, η ίδια εταιρεία είχε βάλει στο στόχαστρο τον Gautam Adani, τον Ινδό κροίσο πετυχαίνοντας πλήγμα 100 δισ. δολαρίων στην προσωπική του περιουσία. Το 2020 αντίστοιχα πέτυχε να φτάσει μέχρι τα δικαστήρια ο ιδρυτής της εταιρείας αυτοκινήτων Nicola για απάτη.
Ανεξέλεκτο sell off
Η Temenos είδε τις μετοχές της να ξεπουλιούνται μέσα σε λίγες ώρες χάνοντας σχεδόν 2 δισ. δολάρια από την χρηματιστηριακή της αξία.
Σε μία πολυσέλιδη έκθεση, η Hindenburg Research αναφέρει μία σειρά συνεργασιών της Temenos με τράπεζες, οι οποίες αν και παρουσιάστηκαν ως success story, κατέληξαν σε μηνύσεις.
Στις περιπτώσεις που περιγράφονται, η Temenos κατηγορείται ότι πούλησε δυνατότητες των συστημάτων της οι οποίες είτε δεν υπήρχαν είτε ήταν προβληματικές.
Ο προσωρινός CEO και πρόεδρος της εταιρείας Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρεται εντός της έκθεσης ως το άτομο που γνώριζε και ενθάρρυνε παράνομες πρακτικές και «μαγείρεμα» στα νούμερα και τα αποτελέσματα.
H Hindenburg Research υπογραμμίζει ότι η εταιρεία κάνει μία «προφανή προσπάθεια να στηρίξει τα κέρδη της και να ενισχύσει τη τιμή της μετοχής… αλλά η εταιρεία θα ξεμείνει τελικά από λογιστικά κόλπα, και νέους επενδυτές πρόθυμους να αγοράσουν».
Η Temenos, η οποία μπήκε στο χρηματιστήριο το 2021, στον ελβετικό δείκτη SIX έφτασε το 2019 στο peak της κεφαλαιοποίησης της το 2019, με χρηματιστηριακή αξία 13 δισ. ελβετικά φράγκα.
Μετά το άγριο sell-off της Πέμπτης, η μετοχή της έπεσε στα 4,77 δισ. ελβετικά φράγκα.
Από την χρεοκοπία στην επιτυχία
Η ιστορία της εταιρείας είναι γεμάτη από σκαμπανεβάσματα, χρηματιστηριακά σοκ, ενοχλημένους επενδυτές.
Πίσω όμως από την επιτυχημένη περίοδό της βρίσκεται ο Έλληνας επιχειρηματίας Τζόρτζ Κούκης.
Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1944, παιδί μιας φτωχής οικογένειας. Όταν ακόμα ήταν νεαρός έφυγε μαζί με τη γυναίκα του, η οποία ήταν έγκυος, για την Αυστραλία. Νωρίτερα είχε επιχειρήσει να μεταναστεύσει στη Βρετανία αλλά δεν κατάφερε να πάρει άδεια εργασίας.
Χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα και με ελάχιστα χρήματα στην κατοχή του, εργάστηκε στο λιανεμπόριο, στον τομέα της πληροφορικής.
Το 1987 καταφέρνει να ιδρύσει τη δική του εταιρεία τεχνολογίας, ύστερα από χρόνια σε θέση ευθύνης στο τμήμα πληροφορικής της αεροπορικής εταιρείας Quantas. Τα έχασε όλα την ίδια χρονιά του χρηματιστηριακού κραχ.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά μίας χρεοκοπημένης εταιρείας στην Ελβετία από τον Τζορτζ Κούκης. Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει περιγράψει τις προσπάθειες των συμβούλων του να τον αποτρέψουν από αυτή την εξαγορά.
Η εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων για τράπεζες «αναστήθηκε» στα χέρια του Κούκη. Μετονομάστηκε σε «Temenos» και κατάφερε να ακολουθήσει μια επιτυχημένη πορεία.
«Την αγόρασα 948.000 δολάρια και επτά χρόνια αργότερα η εταιρεία έφτασε στο χρηματιστήριο με αξία 1,4 δισ. ελβετικά φράγκα και σήμερα τα 2,5 δισ.», ανέφερε σε συνέντευξή του το 2011.
O Τζορτζ Κούκης μέχρι το 2011 κατείχε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και πλέον έχει αποσυρθεί, διατηρώντας την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου.
Τα δύσκολα χρόνια
Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα για την Temenos, η οποία είδε σημαντικές απώλειες χρηματιστηριακών κερδών, ισχυρές πιέσεις από ακτιβιστές μετόχους και βρέθηκε στο μικροσκόπιο για το μοντέλο λειτουργίας της κατά τη διάρκεια προσφορών εξαγοράς από πιθανούς μνηστήρες.
Η τιμή της μετοχής τα τελευταία πέντε χρόνια έχει χάσει το 35% της αξίας της, καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την αύξηση των κερδών της, παρουσίασε απογοητευτικά αποτελέσματα το 2022 κι ένα απαισιόδοξο outlook για τα επόμενα τρίμηνα βουλιάζοντας τη μετοχή της και τινάζοντας στον αέρα deals για την εξαγορά της, ενώ το 2023 επλήγη από την τραπεζική αναταραχή που οδήγησε στο κλείσιμο τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών.
Το περασμένο καλοκαίρι προσπάθησε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων όπως οι EQT AB, Permira, Nordic Capital, Thoma Bravo και KKR & Co, που στο παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί για πιθανή εξαγορά της.
Το επιχειρηματικό της μοντέλο όμως αποτέλεσε αγκάθι για την θετική έκβαση οποιασδήποτε συμφωνίας.
Η κόντρα των μετόχων με τον τότε CEO Max Chuard, η οποία έληξε με την αποχώρηση του δεύτερου, έπληξε έτι περαιτέρω το προφίλ της εταιρείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Temenos δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει CEO, με τον πρόεδρό της να αναλαμβάνει χρέη έως ότου αντικατασταθεί.
Διαβάστε επίσης:
Il Sole 24 Ore: «Ο ιταλικός όμιλος Ιtalgas ανεβάζει ταχύτητα στην Ελλάδα»
Google-Alphabet: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων για ανάπτυξη του ΑΙ στην Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι εναερίτες της Αράχοβας και των Δελφών
- Κυρανάκης σε YouTube: Να μπει τέλος στις αμοιβές για περιεχόμενο βίας
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας στην Αρκτική
- Κωτσόβολος: Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ Β’»