Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τζιμ Ράτκλιφ: Εφικτό το όνειρο απόκτησης της Manchester United; – Ανταγωνίζεται επενδυτές από Κατάρ

Ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, πρόεδρος της Ισλαμικής Τράπεζας του Κατάρ και ο "βασιλιάς των χημικών" Τζιμ Ράτκλιφ

Όλο και πιο κοντά στο όνειρό του να εξαγοράσει τον αγγλικό ποδοσφαιρικό κολοσσό Manchester United, φαίνεται ότι βρίσκεται ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ, καθώς, η πρόσφατα αναθεωρημένη προσφορά του, του δίνει το προβάδισμα έναντι μιας αντίπαλης πρότασης από επενδυτές του Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, o πρόεδρος της εταιρείας χημικών Ineos Group Holdings, βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες του ομίλου, την οικογένεια Glazer και τους συμβούλους της, προκειμένου να οριστεί η δομή της συμφωνίας.

Το Bloomberg News ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ο Ράτκλιφ αναδιαρθρώνει μια προσφορά προς τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των κατόχων μειοψηφίας, όπως η Lindsell Train, η Ariel Investments LLC και η Eminence Capital.

H οικογένεια Γκλέιζερ, ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γουνάιτεντ

Σύμφωνα με τους όρους που συζητούνται, ο Ράτκλιφ θα μπορούσε να κάνει μια προσφορά για ορισμένες από τις μετοχές που κατέχουν τόσο οι Γκλέιζερς, όσο και οι επενδυτές μειοψηφίας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ειδικότερα, ο Ράτκλιφ μπορεί να καταλήξει με ένα αρχικό μερίδιο περίπου 25% στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να αυξήσει την αξία του συλλόγου σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια λίρες (6,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η οικογένεια Γκλέιζερ θεωρεί αυτήν τη στιγμή την προσφορά του Ράτκλιφ για μειοψηφικό μερίδιο ως πιο ελκυστική από μια εναλλακτική προσφορά του Κατάρ για ολόκληρο τον σύλλογο.

Το διοικητικό συμβούλιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρόκειται να συζητήσει την τελευταία αυτή πρόταση σε συνεδρίαση το συντομότερο τις επόμενες ημέρες, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς ο όμιλος του Κατάρ μπορεί να αυξήσει την προσφορά του.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκλεισαν με πτώση 0,8% στη Νέα Υόρκη χθες, δίνοντας στον σύλλογο χρηματιστηριακή αξία περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η μετοχή έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% τους τελευταίους 12 μήνες.

Μαν Γιουνάιτεντ, «η πολυπόθητη»

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αγγλίας, με ρεκόρ 13 πρωταθλημάτων Premier League.

Όμως, η κυριαρχία της στο αγγλικό ποδόσφαιρο έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην αντίπαλη Μάντσεστερ Σίτι FC, η οποία έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις από τότε που την ανέλαβαν επενδυτές του Άμπου Ντάμπι το 2008.

Ο πρώην σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Μπέκαμ, δήλωσε στο CNBC σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για κάποιον νέο να αναλάβει την ομάδα.

Εάν αυτή η συμφωνία ευοδωθεί, θα έδινε τέλος σε μια μακροχρόνια «μάχη» για την απόκτηση ενός από τα μεγαλύτερα «έπαθλα» του αθλητισμού.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγωνίζεται στην Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, ενώ η πλούσια ιστορία της και η μεγάλη παγκόσμια βάση φιλάθλων της, σημαίνουν ότι είναι από καιρό πολυπόθητη από επενδυτές που αναζητούν μια βάση στο «πλουσιότερο» ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Ράτκλιφ, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανταγωνίζεται απέναντι σε μια κοινοπραξία από το Κατάρ με επικεφαλής τον Σεΐχη Τζασίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι.

Η πρόταση του Ratcliffe θα μπορούσε να δώσει σε ορισμένα μέλη της οικογένειας Glazer, συμπεριλαμβανομένων των Joel και Avram Glazer, την ευκαιρία να περιμένουν καλύτερη προσφορά.

Αυτό πιθανότατα θα εξοργίσει ορισμένους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι έχουν κατηγορήσει τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της ότι προεδρεύουν επί χρόνια υπο-απόδοσης στον αγωνιστικό χώρο και θέλουν να φύγουν από τον σύλλογο.

Την ίδια στιγμή, ένας εκπρόσωπος του ομίλου του Κατάρ είπε ότι η προσφορά του για το 100% της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ακόμα στο τραπέζι και αντιπροσωπεύει την καλύτερη λύση για τον σύλλογο.

Σε «Slow Motion»

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που οι Γκλέιζερς δήλωσαν δημόσια ότι θα προβούν σε στρατηγική αναθεώρηση σχετικά με την ιδιοκτησία τους στον σύλλογο.

Ωστόσο, η διαδικασία υποβολής προσφορών έχει προχωρήσει με αργούς ρυθμούς, λόγω συμφερόντων των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Ράτκλιφ υπέβαλε νωρίτερα φέτος πρόταση για την απόκτηση του 69% των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αυτό άφησε ελάχιστα οφέλη για τους κατόχους των εναπομεινάντων μετοχών του συλλόγου.

 Ένας μέτοχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έστειλε προηγουμένως επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, προειδοποιώντας ότι οι ανεξάρτητοι διευθυντές ενδέχεται να κινδυνεύσουν να μηνυθούν, επειδή προτείνουν μία προσφορά που ευνοεί ένα σύνολο μετόχων, έναντι ενός άλλου.

Διαβάστε επίσης:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Σε χαμηλά 12ετίας η μετοχή – Τι σκέφτονται οι Γκλέιζερς για την πώληση

Microsoft: Ανοίγει ο δρόμος για το mega deal $69 δισ. εξαγοράς της Activision

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στην τελική ευθεία για το Ultra Fast Broadband