“Στηρίζουμε κάθε τι που η Ελλάδα κάνει στον ενεργειακό τομέα”, σημείωσε ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο Thessaloniki Summit, που διοργανώνεται φέτος ψηφιακά λόγω της πανδημίας της Covid-19. “Όπως τη συνεργασία με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο,  το East Med Gas Forum την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλωσορίζουμε την προοπτική να μπει και η Τουρκία σε αυτή τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, αν αποφασίσει να συμπεριφέρεται σωστά στα βάση της διεθνούς νομιμότητας, τότε ναι θα μπορούσε να είναι  άλλος ένας εταίρος , αλλά δεν μπορεί να το κάνει μονομερώς, πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων πλευρών”,

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να στραφεί στη διπλωματία. “Η απάντηση δεν είναι στρατιωτικές αναμετρήσεις αλλά η διπλωματία και ο διάλογος και  τόνισε “δουλεύουμε σκληρά για να στηρίξουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό”. “Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με πιο ισχυρή σχέση από ότι η ΗΠΑ και η Ελλάδα”, είπε. Αλλά, εξήγησε,  “υπάρχει και η βασική αρχή, ότι με κάθε τρόπο πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία δεμένη στη Δύση. Πρέπει να βρούμε τρόπο να προσεγγίσουμε την τουρκική κυβέρνηση και την τουρκική κοινωνία και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες συνεργασίες και να δουλέψουμε μαζί ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ” σημείωσε.

Επενδύσεις-Αλεξανδρούπολη-Σκαραμαγκάς: Η Βόρεια Μακεδονία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχει στο FSRU

Κάνοντας απολογισμό της τελευταίας χρονιά σημείωσε ότι είναι περήφανος για όσα επετεύχθηκαν, “είδαμε φανταστική πρόοδο στην οικονομική και επενδυτική συνεργασία” τόνισε. Όπως είπε, “η ενεργειακή συνεργασία ήταν λαμπρή και έγιναν εξαιρετικές επιτυχίες στην τεχνολογία στη Θεσσαλονίκη με τις επενδύσεις ορόσημα των Pfizer, Cisco και Deloitte, την ανακοίνωση της Microsoft στην Αθήνα, στην πράσινη οικονομία των εταιρειών blink charging, την General Electric Wind.

Αυτά που συζητούσαμε πέρυσι για την αξία που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα και τα θετικά σημάδια οικονομική αναμόρφωσης, μήνυμα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει τόσο ξεκάθαρα, πλέον εκπέμπονται ξεκάθαρα και βλέπουμε αληθινά αποτελέσματα και πρόκειται να ενδυναμώσουμε την ήδη πολύ ισχυρή μας σχέση. Στόχος να ανταποκριθούμε στην πρόκληση που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης, να φέρουμε την οικονομική και επενδυτική σχέση των δύο χωρών στο επίπεδο που είναι και η αμυντική μας συνεργασία” .

Για την Αλεξανδρούπολη σημείωσε ότι αποτελεί  ειδική προτεραιότητα για τον ίδιο, και αναδεικνύει την πολυεπίπεδη συνεργασίας των δύο χωρών. Δύο αμερικανικές κοινοπραξίες διεκδικούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θέλουμε να δούμε αυτή τη στρατηγική υποδομή σε δυτικά χέρια”.

Το FSRU της Αλεξανδρούπολης, όπως είπε, είναι επίσης μια στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και τόνισε πώς αυτό το έργο αναβαθμίζει τις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονες της. Η Βουλγαρία συμμετέχει στην επένδυση, η Βόρεια Μακεδονία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχει στην επένδυση και τη Σερβία να έχει δεσμεύσει χώρο.

“Η Αλεξανδρούπολη μεταμορφώνεται σε ένα hub ενεργειακών συνεργασιών”, σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική να γίνει μονάδα ενέργειας από φυσικό αέριο, (τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο της Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου), που θα συμβάλει ώστε να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος να μειωθεί η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. Όπως είπε η μονάδα θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία της Generel Electric για τον εξοπλισμό της.

Μιλώντας για τα ναυπηγεία, αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία της ΟΝΕΧ στη Σύρο, που όπως είπε, λειτουργεί σαν καταλύτης στην αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων, ενός κλάδου, που έχει μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα. “Ο επόμενος στόχος είναι η Ελευσίνα, ναυπηγείο στο οποίο που επίσης στοχεύει η ΟΝΕΧ και το American Development Fianancial Corporation. Το μεγαλύτερο ναυπηγείο, όλων είναι ο Σκαραμαγκάς, που έχει μεγάλα εμπόδια, “αλλά ο στρατηγικός μας στόχος είναι να μείνουν όλες αυτές οι στρατηγικές υποδομές σε δυτικά χέρια, και όχι στους αντιπάλους μας” σημείωσε.

Εξοπλισμοί

Σχετικά με την παραγγελία για τις τρεις φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού, σημείωσε ότι όταν ξεκινήσει η διαδικασία, αναμένει μια πολύ ανταγωνιστική αμερικάνικη προσφορά για τις τρεις φρεγάτες , η πρώτη από τις οποίες θα παραχθεί στις ΗΠΑ και μετά η τεχνογνωσία και η τεχνικές θα μεταφερθούν στην Ελλάδα για την παραγωγή των άλλων δύο εδώ. Είναι μια συναλλαγή που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες γιατί θα βοηθήσει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του ελληνικού ναυτικού ώστε να είναι ένας κρίσιμος εταίρος του αμερικανικού ναυτικού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του που η χώρα διατηρεί στο 2% τη συνεισφορά της στο ΝΑΤΟ και ότι επιλέγει αμερικανικές εταιρείες στις αγορές εξοπλισμών, ελικοπτέρων,  αναβάθμιση F16 κ.α.

Αμερικάνικες εκλογές

Για τις αμερικάνικες εκλογές, σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετικά δημοκρατικό τρόπο και όταν βγει το αποτέλεσμα θα είναι σε εξαιρετικό επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις καθώς οι δύο κυβερνήσεις είναι έτοιμες να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους.

Όπως είπε, “υπάρχει μια ισχυρή διάθεση να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών, επανεκλέγησαν οι άνθρωποι κλειδιά συνεργάτες μας που είχαν ασχοληθεί  με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον Κογκρέσο, θα παραμείνουν και θα υποστηρίζουν όσα κάνουμε εδώ”.

Για τη Ρωσία

Ερωτηθείς για την προοπτική να διαδραματίσει η Μόσχα τον ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αλλά και για το πώς βλέπει τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, ο κ. Πάιατ απάντησε: «Με σκεπτικισμό. Έχω περάσει πολύ χρόνο τα τελευταία χρόνια εδώ και στην Ουκρανία βλέποντας τις προσπάθειες της Ρωσίας να σπείρει τον διχασμό εντός του ΝΑΤΟ, να σπείρει διχασμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.» Και συμπλήρωσε, ότι δεν πιστεύει ότι δίνοντας των S400 στην Τουρκία η Ρωσία βοηθά τη σταθερότητα, αλλά αντίθετα έτσι γίνεται τεράστια απειλή για την Ελλάδα και την σταθερότητα στην περιοχή.

Για την πανδημία

Σε ερώτηση σχετικά με την πανδημία, σημείωσε ότι από τις επαφές του με τον CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, με τον οποίο συνεργάζεται για την επένδυση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, του λέει ότι η εταιρεία είναι πολύ αισιόδοξη για τις προοπτικές  του εμβολίου της, ενώ και άλλες αμερικάνικες εταιρείες δουλεύουν σκληρά για να ανακαλύψουν το εμβόλιο και να το φέρουν στην αγορά.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση