• Business

    TSMC: Πώς εκτοξεύτηκαν κατά 54% τα καθαρά κέρδη του γ’ τριμήνου

    • Μαρία Βε
    Ο ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Morris Chang

    Ο ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Morris Chang (Πηγή: REUTERS/Ann Wang)


    Aύξηση 54% στα καθαρά κέρδη, ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), καθώς οι παγκόσμιες κατασκευαστές τσιπ συνεχίζουν να επωφελούνται από τη ζήτηση που ενισχύεται από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

    Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 36% σε ετήσια βάση, με το μεικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας να αυξάνεται στο 57,8% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το 54,3% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν στα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 6,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τρεις προηγούμενους μήνες.

    Ισχυρή ζήτηση

    Το γ’ τρίμηνο, “η επιχείρησή μας υποστηρίχθηκε από την ισχυρή ζήτηση των κορυφαίων τεχνολογιών του κλάδου μας, που αφορούν τα smartphones και την τεχνητή νοημοσύνη”, ανέφερε η εταιρεία.

    Υπενθυμίζεται ότι η TSMC είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπ νέας γενιάς στον κόσμο, καθώς στο πελατολόγιό της βρίσκονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Nvidia.

    Την ώρα που τα εξελιγμένα τσιπ της θεωρούνται άκρως απαραίτητα για μια σειρά σημαντικών προϊόντων, η εταιρεία έχει αυξήσει την παρουσία της σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Έχει πραγματοποιήσει μια τεράστια επένδυση ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο εργοστάσια παραγωγής στην Αριζόνα, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση των ΗΠΑ, ενώ νωρίτερα φέτος, εγκαινίασε το πρώτο της εργοστάσιο στην Ιαπωνία.

    Πώς η ASML έχασε 50 δισ. σε μια ημέρα

    Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματά της TSMC ανακοινώθηκαν την ίδια εβδομάδα με αυτά της ολλανδικής ASML, η οποία προμηθεύει εξοπλισμό στην ταϊβανέζικη εταιρεία.

    Σε αντίθεση με την TSMC, η ASML ανέφερε κέρδη κάτω του αναμενομένου με αποτέλεσμα την βουτιά της μετοχής της την Τρίτη έως και 16%, που οδήγησε στην απώλεια 50 δισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με το CNBC.

    Ο ολλανδικός κολοσσός, στην έκθεση κερδών του, η οποία κυκλοφόρησε μια μέρα νωρίτερα λόγω “τεχνικού σφάλματος”, αναφέρει ότι αναμένει οι καθαρές πωλήσεις για το 2025 να κυμανθούν μεταξύ 30 και 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, συρρικνωμένες σχεδόν στο μισό από τις αρχικές προβλέψεις.

    Παρόλο που οι καθαρές πωλήσεις του γ’ τριμήνου έφτασαν τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, οι καθαρές παραγγελίες ανήλθαν σε αξία στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία.

    Το νούμερο είναι πολύ χαμηλότερο από την εκτίμηση των 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ της LSEG.

    Αναμένεται περαιτέρω μείωση των πωλήσεων

    Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της UBS, η αλλαγή της πρόβλεψης της ASML για το 2025, έχει σχέση κυρίως με καθυστερήσεις στην ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων κατασκευής από την Intel και τη Samsung.

    Σημειώνουν μάλιστα ότι η νέα καθοδήγηση σημαίνει ότι οι πωλήσεις στην Κίνα θα μειωθούν κατά 25% έως 30% το 2025.

    “Η Κίνα είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την ASML. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από εργαλεία κατασκευής τσιπ παλαιότερης γενιάς”, δήλωσε στο CNBC ο Chris Miller, επίκουρος καθηγητής διεθνούς ιστορίας στο Fletcher School of Law and Diplomacy στο Πανεπιστήμιο Tufts και συγγραφέας του βιβλίου “Chip War”.

    Στην παρουσίαση των κερδών της για το β’ τρίμηνο, η ASML ανέφερε ότι σχεδόν το 49% των πωλήσεών της προήλθε από την Κίνα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Διάσημος καθηγητής του MIT ματαιώνει την τεχνητή νοημοσύνη: Να γιατί οι επενδύσεις είναι «δώρον άδωρον»

    Apple: Στα σκαριά το νέο οικονομικό iphone; – Μεγάλες αναβαθμίσεις και στο βάθος… τεχνητή νοημοσύνη

    Κυρ. Πιερρακάκης: Απαραίτητη η διακρατική συνεργασία για τη διαμόρφωση κοινών κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ