ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέχρι πριν λίγες ημέρες, ο Τσαρλς Φίνεϊ ήταν ένα ηλικιωμένος συνταξιούχος με ρολόι αξίας 10 δολαρίων, ο οποίος έπαιρνε το λεωφορείο για να μετακινηθεί, πήγαινε με πούλμαν αντί αεροπλάνου εκτός συνόρων και ζούσε σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια στο Σαν Φρανσίσκο.
Την περασμένη Δευτέρα ο Φίνεϊ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών, με το Forbes να αναφέρει ότι είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που δώρισε σχεδόν 8 δισ., δηλαδή το σύνολο της περιουσίας του σε δωρεές, όσο ήταν εν ζωή.
Το παράδειγμά του ενέπνευσε κορυφαίους επενδυτές όπως ο Γουόρεν Μπάφετ να δραστηριοποιηθούν στην φιλανθρωπία και να κινητοποιήσουν κι άλλους δισεκατομμυριούχους προς αυτή την κατεύθυνση.
H ιδέα των αφορολόγητων αγορών
Το 2016, ο Τσαρλς Φίνεϊ είχε «ξεφορτωθεί» και τα τελευταία εκατομμύρια από τη συνολική περιουσία των 8 δισ. δολαρίων που έδωσε σε δωρεές. Από τις εργατικές γειτονιές του Νιου Τζέρσεϊ, ο Φίνεϊ έφτασε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, όταν μαζί με τον Ρόμπερτ Μίλερ, πατέρα της Μαρί Σαντάλ, η οποία είναι παντρεμένη με τον Παύλο Γλύξμπουργκ , έφτιαξαν τα γνωστά σε όλους πλέον Duty Free Shoppers.
Η ιδέα για αγορές υψηλής ποιότητας χωρίς φόρους γεννήθηκε από τον Φίνεϊ και τον Μίλερ, οι οποίοι από συγκάτοικοι στο κολλέγιο, ξανασυναντήθηκαν λίγα χρόνια μετά και αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους με αφετηρία το Χονγκ Κονγκ.
Η επιχείρηση γιγαντώθηκε τη δεκαετία του ’60 και επεκτάθηκε σταδιακά στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους εκτοξεύοντας τις περιουσίες των δύο ανδρών. Το 1996 το μερίδιο του Φϊνεϊ εξαγοράστηκε από τη LVMH έναντι 1,63 δισ. δολαρίων, με τον Μίλερ να παραμένει στο σχήμα ως μειοψηφικός μέτοχος.
Από τις πολυτελείς επαύλεις στο ενοίκιο
Ο Φίνεϊ δεν άργησε να ξεχωρίσει, χάρη στο επενδυτικό του ταλέντο. Εκτός από τα Duty Free, επένδυσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις την δεκαετία του ’70, αυξάνοντας την προσωπική του περιουσία. Εξελίχθηκε σε μία χαρακτηριστική περίπτωση ενός super rich της δεκαετίας του ’70 με πολυτελείς επαύλεις σε όλο τον κόσμο, ακριβά αμάξια, διακοπές σε mega yachts και επίσημα δείπνα πλουσίων.
Στην ηλικία των 50, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όλα άλλαξαν. Σύμφωνα με την βιογραφία του «The Billionaire Who Wasn’t» (Αυτός που δεν ήταν δισεκατομμυριούχος) το 2007, ο Φίνεϊ είχε αρχίσει να αμφιβάλλει για το δικαίωμά του σε μία τόσο μεγάλη περιουσία. Ο ίδιος, όταν τον ρώτησαν αν ήταν πολύ πλούσιος, όταν αποφάσισε να αλλάξει στάση, απάντησε «Πόσο είναι το πολύ; Απλά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα, η αγορά σκαφών και όλα τα υπόλοιπα δεν μου ταίριαζαν».
Η αλλαγή αυτή τον οδήγησε στο να αποτραβηχτεί από τον μέχρι τότε κοινωνικό του περίγυρο, να πουλήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία υψηλής αξίας και με τα χρήματα αυτά να ιδρύσει το Atlantic Philanthropies, το ίδρυμα που ανέλαβε να διαχειριστεί όλες τις δωρεές και το οποίο έκλεισε, μόλις τελείωσε η περιουσία του Φίνεϊ.
Για τον ίδιο και για τα πέντε του παιδιά, ο Φίνεϊ κράτησε μόλις 2 εκατ. δολάρια, τα οποία θεώρησε ότι είναι ένα ικανοποιητικό ποσό, το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του.
Ο θαυμασμός του Μπάφετ
Στην είδηση του θανάτου του, τα διεθνή Μέσα λίγο ασχολήθηκαν με την επενδυτική ιδιοφυΐα του Φίνεϊ. Στην ιστορία μένει ως ο δισεκατομμυριούχος που αθόρυβα μοίρασε την περιουσία του, χωρίς να επιζητεί καμία αναγνώριση.
Τις τελευταίες δεκαετίες χρηματοδότησε μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις δημόσιας υγείας στο Βιετνάμ, το Πανεπιστήμιο του Limerick και το Trinity College στην Ιρλανδία ( από την οποία κατάγεται), κλινικές για το AIDS στη Νότια Αφρική, μια ιατρική πανεπιστημιούπολη για το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και έκανε δωρεές στην Αϊτή μετά τον πολύνεκρο καταστροφικό σεισμό του 2010. Έδωσε παράλληλα, 1 δισ. δολάρια στο πανεπιστήμιο Cornell (από το οποίο αποφοίτησε), συμπεριλαμβανομένων 350 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα συνδεδεμένο τεχνολογικό ινστιτούτο στη Νέα Υόρκη.
Άδικα θα ψάξει κάποιος να δει το όνομά του σε κάποια τιμητική ταμπέλα σε ένα από τα δεκάδες κτίριο που κτίστηκαν με δική του πρωτοβουλία. Ήθελε να παραμείνει ανώνυμος ευεργέτης.
«Είναι πραγματικά τιμή μου να μιλάω για έναν άνθρωπο που είναι ο ήρωας μου και ο ήρωας του Μπιλ Γκέιτς. Θα έπρεπε να είναι ο ήρωας όλων μας», είχε πει ο Μπάφετ το 2014, απονέμοντας στον Φίνεϊ το βραβείο του Forbes για την ιστορική του συμβολή στη φιλανθρωπία.
Σε εκείνη την αίθουσα 150 δισεκατομμυριούχοι χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό τον Φίνεϊ, με τον ίδιο να περιορίζεται σε ένα σκωπτικό σχόλιο, απευθυνόμενος προς όλους: «Όταν δίνει ενώ είσαι νεκρός, δεν αισθάνεσαι τίποτα».
O Μπιλ Γκέιτς ίδρυσε μαζί με τον Γουόρεν Μπάφετ το ίδρυμα Giving Pladge, στο οποίο δεκάδες δισεκατομμυριούχοι συμμετέχουν δεσμευόμενοι να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσία τους σε δωρεές, ισχυριζόμενος ότι εμπνεύστηκε από τον Φίνεϊ.
Στα δεκάδες ονόματα πλουσίων που έχουν υπογράψει τη δέσμευση, ο Φίνεϊ είναι ο μόνος που έχει εκπληρώσει τον σκοπό του Ιδρύματος.
Διαβάστε επίσης:
Microsoft: «Ναι» και από Βρετανία στο mega-deal των 69 δισ. δολαρίων για την Activision Blizzard
Η Maersk εγκαθιστά το Starlink του Έλον Μασκ σε 300 πλοία της
Τζιμ Ράτκλιφ: Εφικτό το όνειρο απόκτησης της Manchester United; – Ανταγωνίζεται επενδυτές από Κατάρ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί