Η σημασία των έργων πληροφορικής στα έσοδα των εταιρειών τεχνολογίας, τα οποία αποτελούν τη νέα πηγή εσόδων, αποδεικνύεται περίτρανα και στην περίπτωση του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ομίλου, την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος, τα συνολικά έσοδα στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 0,7% στα 1,5 δισ. ευρώ, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις στην κινητή και στις υπηρεσίες ICT αντιστάθμισαν την πτώση των εσόδων από υπηρεσίες σταθερής λιανικής αλλά και από την πτώση των εσόδων στη Ρουμανία.

1

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής αυξήθηκαν κατά 2,6%, υποστηριζόμενα από τις συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές δικτύου και την εμπειρία πελατών, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες ICT σημείωσαν ισχυρή αύξηση της τάξης του 16,4%.

Τα λοιπά έσοδα στα οποία συμπεριλαμβάνονται μέσα σε κατηγορία τα έσοδα από έργα ICT, αυξήθηκαν κατά 12,4%, από 274,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 στα 308,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο το 2023.

Επίσης τα τα έσοδα από παροχή system solutions που περιλαμβάνονται στα έσοδα από υπηρεσίες ICT, σημείωσαν μια ακόμα σημαντική αύξηση κατά 22,0% το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς ο ΟΤΕ αξιοποιεί την εμπειρία του στην ανάληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων ICT, σε συνεργασία με επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς.

Τα μεγάλα έργα

Με βασικό εργαλείο τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ΟΤΕ έχει αναλάβει να τρέξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, μερικά από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα δημόσια έργα πληροφορικής.

Ο ΟΤΕ είναι σήμερα ο κύριος Systems Integrator για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, παρέχοντας προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, έχοντας χτίσει τα τελευταία χρόνια ισχυρή θέση στην αγορά, με τα έσοδα από τα έργα ICT και τις υπηρεσίες system solutions να διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στα έσοδα του ομίλου.

Στις αρχές του χρόνου κατακυρώθηκε στον ΟΤΕ το μεγάλο project για τα cloud services, συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε βγάλει σε διαγωνισμό η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Παράλληλα ωστόσο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, μπήκαν οι τελικές υπογραφές σε συμβάσεις για το CRM, αξίας 66 εκατ. ευρώ, του οποίου την υλοποίηση έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την UniSystems του ομίλου Quest αλλά και για το Big Data αξίας 18 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τρέξει μαζί με την Real Consulting του Νίκου Βαρδινογιάννη.

Επίσης πριν από περίπου ένα μήνα μπήκαν οι τελικές υπογραφές για το μεγάλο έργο του Ultra Fast Broadband, με τον ΟΤΕ να έχει αναλάβει 3 από τα 7 LOTS του ΣΔΙΤ.

Έσοδα από σταθερή

Όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση του ομίλου, αγκάθι για το πρώτο εξάμηνο εκτός από την Ρουμανία ήταν και στα έσοδα από υπηρεσίες σταθερής λιανικής.

Τα έσοδα ανήλθαν σε 456 εκατ. ευρώ και σημείωσαν μείωση 4,0%, κυρίως λόγω της πτώσης των εσόδων από υπηρεσίες φωνής και τηλεόρασης.

Τα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής μειώθηκαν κατά 5,5% αγγίζοντας τα 273,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εσόδων από διεθνή κίνηση.

Διαβάστε επίσης:

Τσαμάζ (ΟΤΕ): Προχωράμε τις επενδύσεις – Συγκρατήσαμε τα κόστη παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

Συμμαχία Τσαμάζ – Παπακωνσταντίνου για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας αξίας €46 εκατ.

ΟΤΕ: Τζίρος €854,1 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2023 – Αύξηση Κερδών 4,7%