Μια σύγχρονη μεγάλη εταιρεία για να επιβιώσει και να εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική πρέπει να αλλάζει και να ακολουθεί τις επιταγές των καιρών. Αυτό είδε και πριν από λίγα χρόνια ο CEO του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και πλέον ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος στην Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχο παίκτη στον τομέα της τεχνολογίας.

Η ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να στραφεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας να «βγουν» μπροστά και να αναλάβουν μεγάλα έργα, αυξάνοντας παράλληλα και το portfolio τους. Ο όμιλος ΟΤΕ, δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτό το «πάρτι», καθώς όντας βάσει αριθμών ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός και τεχνολογικός παίκτης της αγοράς, έχει κυνηγήσει και έχει πάρει μεγάλο όγκο έργων.

Μάλιστα με βάση τη χρήση του ομίλου για το έτος 2022, από τα 3,45 δις. ευρώ τζίρο που εμφάνισε, τα 645 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τα «λοιπά έσοδα», που κατά κύριο λόγο αποτελούνται από τα έργα πληροφορικής και ICT, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με το 2021 της τάξης του 14,4% και 19,4% σε επίπεδο δ’ τριμήνου. Όταν τα έσοδα λιανικής σταθερής μειώθηκαν κατά 1,8% στο έτος και -5,5% σε επίπεδο τριμήνου και τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής αυξήθηκαν 4,3% στο έτος και 3% στο τρίμηνο. Επίσης τα έσοδα από παροχή system solutions σημείωσαν μια ακόμα ισχυρή αύξηση, κατά 45% στο τελευταίο τρίμηνο.

Πλέον, όπως άλλωστε παραδέχεται και ο όμιλος, ο ΟΤΕ είναι μια εταιρεία τεχνολογίας όχι μόνο τηλεπικοινωνιών, ενώ διαθέτει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα κατάλληλα εργαλεία για να αναπτυχθεί περεταίρω σε αυτόν τον τομέα. Όπως λένε πληροφορίες, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να χτυπάει διαγωνισμούς για έργα πληροφορικής και τεχνολογίας, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό το κομμάτι.

Μιχάλης Τσαμάζ: Επέκταση παρουσίας στα έργα τεχνολογίας

Κατά τη διάρκεια του call μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ είχε τονίσει την ανάγκη η εταιρεία να ανταπεξέλθει στον αυξανόμενο ανταγωνισμό αλλά και να επεκταθεί στα έργα πληροφορικής και τεχνολογίας.

Επίσης για τον ανταγωνισμό ο κ. Τσαμάζ είπε ότι όντως έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο ΟΤΕ διαθέτει όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να διατηρήσει τα πρωτεία, αφού βρίσκει στήριξη στο επενδυτικό πρόγραμμα σε 5G και δίκτυα FTTH που έχει ήδη ανακοινώσει.

Μάλιστα επανειλημμένως ο επικεφαλής του ΟΤΕ, έχει δηλώσει ότι ο όμιλος έχει ξεκάθαρο στόχο να είναι ο εθνικός digital provider.

Έργα πληροφορικής

Ο ΟΤΕ ως μεγάλος παίκτης στον κλάδο, έχει διεκδικήσει και πολλές φορές έχει αναλάβει, μεγάλα έργα για την ψηφιοποίηση του δημοσίου, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό το κομμάτι.

Πρόσφατα μάλιστα ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το project των 117 εκατ. ευρώ  για τα cloud services, ενώ έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος στο giga-project του Ultra Fast Broadband, έργο συνολικής αξίας 870 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής ο ΟΤΕ έχει οριστεί ως ανάδοχος σε μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων αποτελεί το έργο του CRM, αξίας 53 εκατ. ευρώ, το οποίο το έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Unisystems. Επίσης ο ΟΤΕ συμμετέχει στην ένωση εταιρειών «EY – OTE -Real Consulting» για το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο ΟΤΕ όπως και η Nova αλλά και η Vodafone έχουν υπογράψει συμβάσεις για το μεγάλο έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ ενώ έχουν οριστεί ανάδοχοι και για το έργο του ελεύθερου WiFi που τρέχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για το ελληνικό δημόσιο, ο όμιλος ΟΤΕ έχει υλοποιήσει – μόνος του ή σε κοινοπραξία – έργα, όπως η Άυλη Συνταγογράφηση και η αντίστοιχη εφαρμογή myHealth για κινητά τηλέφωνα, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης “112”.

Παράλληλα έχει αναλάβει έργα και για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς όπως για τον Οργανισμό eu-LISA.

Διαβάστε επίσης:

Τσαμάζ (ΟΤΕ): Έτος ρεκόρ το 2022 – Οι πυλώνες ανάπτυξης για το 2023