ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις, σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο ΟΤΕ, μέχρι το 2022, δίκτυο αρχιτεκτονικής «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι» (Fiber to the Home – FTTH) καλύπτοντας μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, που ως επικεφαλής του ομίλου έχει την πρωτοβουλία και ευθύνη του σχεδιασμού των επενδύσεων, ανακοίνωσε το πλάνο επενδύσεων σε FTTH για ταχύτητες έως 1Gbps στο 25% των συνδέσεων της χώρας, κατά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Tim Höttges με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ΟΤΕ επανέλαβε επίσης την δέσμευσή του να επενδύσει και για την ανάπτυξη δικτύου κινητής 5ης γενιάς (5G), ως προϋπόθεση για την Κοινωνία του Gigabit. Οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου, κυρίως για υποδομές και δίκτυα νέας γενιάς, θα ανέλθουν σε έως 2 δισ. ευρώ έως το 2022.
Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΤΕ δεσμεύεται πως θα επενδύσει στην τεχνολογία FTTH με συγκεκριμένη αναφορά ως προς την κάλυψη και το χρονοδιάγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι επενδύσεις στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς θα εξαρτηθεί από την αρωγή της Πολιτείας και την αποτελεσματικότητά της να επιλύσει διάφορα θεσμικά προβλήματα, π.χ. στα θέματα των διελεύσεων των επίγειων δικτύων και των κεραιών, από τη ρύθμιση που θα ασκήσει στην αγορά η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αλλά και σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία των μακροοικονομικών της χώρας που επηρεάζουν τη ζήτηση.
Μέχρι στιγμής η ζήτηση είναι υποτονική για τις υψηλές ταχύτητες, αν και το γεγονός ότι τα νέα δίκτυα έχουν εγκατασταθεί σε λίγες περιοχές δεν επιτρέπει την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Η εμπειρία πάντως από προηγούμενα τεχνολογικά βήματα δείχνει ότι το πέρασμα σε υψηλότερες ταχύτητες θα γίνει σταδιακά, αρχικά από τα 24 στα 50 Mbps και στη συνέχεια σε υψηλότερες ακόμα ταχύτητες. Άλλωστε, οι εφαρμογές που σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες, τουλάχιστον για να νοικοκυριά, καλύπτονται με ταχύτητες 50 Mbps και βεβαίως τίθεται και το θέμα ότι καταναλωτής για να κάνει χρήση δικτύου νέας γενιάς χρειάζεται να αυξήσει τη σχετική δαπάνη του.
Αν και στις επίσημες ανακοινώσεις χθες, τόσο του ΟΤΕ όσο και της κυβέρνησης, δεν έγινε καμιά αναφορά στα θέματα της ρύθμισης από την ΕΕΤΤ θεωρείται δεδομένο ότι η διοίκηση του ΟΤΕ έθεσε στη συζήτηση τα ζητήματα που προκύπτουν, όπως π.χ. την καθυστέρηση που σημειώνεται στην έγκριση των τιμολογιακών του πακέτων.
Η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την απόφαση της γερμανικής εταιρείας να εξαγοράσει το 5% των μετοχών του ΟΤΕ που πουλάει το δημόσιο, συναλλαγή που αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά τις επόμενες μέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Deutsche Telekom: Είμαστε περήφανοι που επενδύουμε στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο οίκος S&P αναβάθμισε (ξανά) τον ΟΤΕ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μιχάλης Τσαμάζ: Η πορεία του «παθιασμένου ηγέτη» του ΟΤΕ που έβαλε για στόχο την κορυφή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»