• Business

    Τσακίρης (ΕΤΕπ): Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Τράπεζας Επενδύσεων – Ποιοι οι στόχοι για την Ελλάδα

    Γιάννης Τσακίρης

    Γιάννης Τσακίρης, Αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων


    Τις νέες επενδύσεις, τις προτεραιότητες αλλά και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέλυσε σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ιωάννης Τσακίρης, ενώ παράλληλα ανέλυσε και τις δράσεις της Τράπεζας όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Όπως είπε οι στόχευση της ΕΤΕπ είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων που έχουν αξία, ενώ παράλληλα, μέσω ενός fund που δημιουργεί, στοχεύει στην επένδυση σε εταιρείες καινοτομίας, με στόχο να παραμείνουν στην Ευρώπη. Με καθαρό στόχο η ΕΕ να ανταγωνιστεί όσο καλύτερα μπορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Παράλληλα οι προτεραιότητες της ΕΤΕπ είναι οκτώ, όπως τις αρίθμησε ο ίδιος για τα επόμενα χρόνια. Τομείς όμως η ενέργεια-κλίμα, η τεχνολογία-ψηφιακός μετασχηματισμός, ασφάλεια και άμυνα αλλά και η πολιτική συνοχή είναι ιδιαίτερα υψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της ΕΤΕπ. Ενώ συμπληρώνεται με επενδύσεις σε γεωργία, υποδομές, παγκόσμιες επενδύσεις και φυσικά το Capital Market Union.

    Όσον αφορά τον κλάδο της ασφάλειας, ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολος και περίπλοκος, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη εξωστρέφεια, αφού όλα τα κράτη μέλη διαθέτουν τεχνολογία και τεχνογνωσία, αλλά προτιμούν  να τη χρησιμοποιήσουν για το καλό των χωρών τους.

    ΕΤΕπ και τα οφέλη στην Ελλάδα

    Γενικότερα, η Ελλάδα είναι η πλέον ωφελημένη χώρα από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ τόνισε ο Ι. Τσακίρης, έχοντας λάβει μόνο μέσα στο 2023 κονδύλια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που ανέρχεται σε πάνω από 15% του εθνικού ΑΕΠ.

    Ο κ. Τσακίρης μίλησε επίσης μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της ΕΤΕπ όσον αφορά τη χρηματοδότηση κατοικιών, με σκοπό να μειωθεί το ενοίκιο που πληρώνει ο πολίτης.

    Η ΕΤΕπ όπως είπε ο ίδιος, βρίσκεται σε συζητήσεις για τη χρηματοδότηση κατοικιών για τη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε νησιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς, όπου τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, αλλά και στην Αθήνα, σε εκτάσεις που θα παραχωρηθούν γι’αυτό το σκοπό από δημόσιους φορείς ή ιδρύματα και με την συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων.

    Παράλληλα στην Ελλάδα τρέχει το equity life science, για επενδύσεις σε μικρές και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, με πόρους που αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.

    Η χρηματοδότηση θα απελευθερώσει αναπτυξιακό δυναμικό στους τομείς των βιοεπιστημών, της υγείας και της βιωσιμότητας, ενώ υποστηρίζει καινοτόμες εταιρείες για να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητές τους και να ανταγωνιστούν στις παγκόσμιες αγορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Τσακίρης (ΕΤΕπ): «Οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους»

    ΔΕΗ: Στο 4,625% το επιτόκιο για το ομόλογο, «σηκώνει» 600 εκ. ευρώ

    Εθνική Τράπεζα: Στις 7 Νοεμβρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου



    ΣΧΟΛΙΑ