Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τροπολογία για ειδική εισφορά στην ενέργεια: Στα 10 ευρώ/ Mwh για τον Αύγουστο – Έως 3μηνη παράταση

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κατατέθηκε χθες βράδυ για να ψηφιστεί στο νομοσχέδιο που ψηφιζόταν ως αργά στη Βουλή η τροπολογία για την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας.

Όπως ορίζει η εισφορά θα είναι 10 ευρώ /θερμική μεγαβατώρα με στόχο να συγκεντρώσει περίπου 40 εκ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επιδοτήσεις ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο.

Η εισφορά θα εισπράττεται μέσω ΔΕΣΦΑ ο οποίος ακολούθως θα καταβάλει τα ποσά αυτά στο ΔΑΠΕΕΠ που διαχειρίζεται τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Ειδικότερα, η τροπολογία αναφέρει:

Σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καύσιμο φυσικό αέριο επιβάλλεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α’ 181).

2. Η εισφορά παρ. ανέρχεται σε δέκα (ΙΟ) ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται βάσει της ποσότητας Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Από την επιβολή εισφοράς εξαιρούνται οι Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ( Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον ν. 4414/2016 (Α’ 149) και σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, πριν από έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006.

4. Η ειδική εισφορά που αναλογεί κάθε Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής για μήνα αναφοράς (πι) υπολογίζεται από Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.). Ο υπολογισμός γίνεται βάσει των δηλώσεων που υποβάλλουν Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. οι υπόχρεοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, για τις ποσότητες φυσικού αερίου που κατανάλωσαν, έως την  ημερολογιακή ημέρα του επόμενου μήνα (πι±1), αποκλειστικά για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής κατά το μήνα αναφοράς (πΙ).

5. Η Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα αναφοράς (π·ι±1), αποστέλλει ταυτοχρόνως κάθε υπόχρεο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ειδοποίηση αναλογούν ειδικής εισφοράς και κοινοποιεί ειδοποίηση αυτή Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.). Το ποσό αυτό καταβάλλεται Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. από τον υπόχρεο παραγωγό έως τηνβτελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου (πι±2).

Τυχόν αμφισβητήσεις περί ορθότητα των ληφθέντων υπόψη δεδομένων του μαθηματικού υπολογισμού απευθύνονται Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και κοινοποιούνται Ρ.Α.Α.Ε.Υ., αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, από λήψη ειδοποίησης. Αν απαιτούνται διορθώσεις, αυτές επέρχονται αμέσως ειδοποίηση, και πάντως όχι πέραν των τριών (3) από αιτιολογημένη αμφισβήτηση. Για εφαρμογή του παρόντος, Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. προσδιορίζει τραπεζικό λογαριασμό καταβολής και τους κωδικούς ταυτοποίησης των συναφών χρηματοροών.

6. Εντός δέκα (10) ημερών από δήλη ημέρα καταβολής, ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. αποδίδει στον Διαχειριστή Α.Π.Ε. και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.), που αποτελεί τον διαχειριστή του ειδικού λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», τα ποσά που κατεβλήθησαν από τους υπόχρεους για εισφορά του μήνα αναφοράς (ΠΙ), καθώς και άλλα καταβληθέντα ληξιπρόθεσμα ποσά.

Ταυτοχρόνως, η Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. ενημερώνει τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. για την κατάσταση είσπραξης και απόδοσης των αναλογούντων εισφοράς ανά υπόχρεο.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας που περιγράφεται, η ευθύνη του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. περιορίζεται αποκλειστικά και εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών, απόδοση στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. των ποσών που έχουν πράγματι καταβληθεί και σχετική αναλυτική ενημέρωση Ρ.Α.Α.Ε.Υ..

Κατά εφαρμογή του παρόντος, η Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. ασκεί δημόσια εξουσία, αναλαμβάνει ενέργειες, δικαστικώς εξωδίκως, για επιδίωξη είσπραξης παρούσας εισφοράς, και ευθύνεται έναντι οιουδήποτε περίπτωση καταβολής αυτής.

7. Για εφαρμογή του παρόντος, Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. συστήνει ειδικό διακριτό λογαριασμό, για καταβολή ειδικής εισφοράς.

9. Αν καταβληθεί ολοσχερώς στο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. η ως άνω ειδική εισφορά, τα οφειλόμενα βεβαιώνονται ταμειακώς και εισπράττονται από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) κατά τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190), κατόπιν εκκαθαρίσεως και αποστολής χρηματικού καταλόγου από Ρ.Α.Α.Ε.Υ., και αποδίδονται Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε..

10. Η παραγραφή των απαιτήσεων κατά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το παρόν είναι πενταετής. Ο χρόνος παραγραφής εκκινεί από δήλη ημέρα καταβολής, άλλως από ημερομηνία τελευταίας νόμιμης αμφισβήτησης οφειλής, οποία αναγράφεται του χρηματικού καταλόγου που αποστέλλεται Α.Α.Δ.Ε., σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Για  των απαιτήσεων εφαρμόζονται τα άρθρα 137 έως 139 του ν. 4270/2014 (Α’ 143).

11. Η ειδική εισφορά του παρόντος επιβάλλεται για μήνα Αύγουστο 2024.

12. Η κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να παρατείνεται η επιβολή της εισφοράς για συνολική χρονική περίοδο μέχρι τρεις (3) μήνες”.

Διαβάστε επίσης

Προς τα 10 ευρώ/μεγαβατώρα το έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς

Παύλος Μαρινάκης: Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για τη μείωση του κόστους ζωής – Τα νοικοκυριά ενισχύονται για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Σκυλακάκης: Στις 2 Αυγούστου το ύψος της επιδότησης στο ρεύμα – Μεγάλες απώλειες στην κατανάλωση νερού