ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον τρόμο πάνω από τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου έχει απλώσει η ραγδαία εξάπλωση του κορωναϊού.
Η Ιταλία μετρά ήδη πέντε νεκρούς από τον κορωναϊό, με δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι το Ντουόμο στο Μιλάνο και η Βενετία να «σφραγίζονται» από τον φόβο περαιτέρω εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ήρεμα προς το παρόν καθώς δεν έχει εντοπισθεί κάποιο κρούσμα, ωστόσο οι συσκέψεις των αρμόδιων φορέων του τουρισμού είναι συνεχείς με σαφείς εντολές προς τους ξενοδόχους, αλλά και όλες τις πύλες εισόδου, για το πώς θα αντιμετωπίσουν τυχόν ύποπτο κρούσμα.
Δεν έχουμε πρόβλημα, λένε στο mononews.gr οι κ.κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ και Αλ. Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, είμαστε σε επιφυλακή, κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη τι θα συμβεί αύριο, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Όμως, η απουσία των Κινέζων τουριστών από την αγορά της Αθήνας είναι ήδη αισθητή. Οι Κινέζοι είναι εκείνοι που δαπανούν ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για να αποκτήσουν επώνυμα είδη ένδυσης και υπόδησης, είναι οι καλύτεροι πελάτες των ακριβών brands και όχι μόνο.
Υπολογίζεται ότι ο τζίρος από πλαστικό χρήμα από τουρίστες που έρχονται από τρίτες χώρες (π.χ ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, κλπ) ανέρχεται στο 10% του συνολικού ετήσιου τζίρου, και αν υπολογιστεί και η δαπάνη που πραγματοποιούν οι τουρίστες από την ΕΕ το ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 30%.
Αυτό σημαίνει ότι η καραντίνα, στην οποία μπαίνουν οι Κινέζοι τουρίστες, αλλά και η εμφάνιση της θανατηφόρου νόσου στην γειτονιά της Μεσογείου, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στο λιανεμπόριο.
Ήδη πλήττονται συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Σαντορίνη και η Αθήνα. Ενώ εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση θα υπάρξει μείζον θέμα στα έσοδα του κράτους, καθώς ο τουρισμός αποτελεί βασικό αιμοδότη του κρατικού προϋπολογισμού.
Να σημειωθεί ότι στα ξενοδοχεία όλης της χώρας έχει σταλεί από τον ΕΟΔΥ οδηγός για τα γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων.
Ειδικότερα, συστήνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
- Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
- Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως:
- κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα
- αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων
- Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
Χειρισμός ύποπτου κρούσματος από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV)
Εάν ένας επισκέπτης πληροί τα κριτήρια του ορισμού κρούσματος για λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό (2019-nCoV) εφαρμόζονται τα παρακάτω:
Ο υγειονομικός υπεύθυνος του ξενοδοχείου επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212000, 210 5212054 (όλο το 24ωρο), για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.
- Συνιστάται στον ασθενή να παραμείνει στο δωμάτιό του με την πόρτα του δωματίου κλειστή. Το σύστημα κλιματισμού του δωματίου μπορεί να παραμένει ανοικτό.
- Σε ασθενή που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ή δύσπνοια) χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα.
- Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
- Δώστε στο προσωπικό την οδηγία να αποφεύγεται η είσοδος στο δωμάτιο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Αν παρουσιαστεί ανάγκη, ένα μέλος προσωπικού του ξενοδοχείου συνιστάται να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με τυχόν ύποπτο κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται ο αριθμός των μελών προσωπικού, που εκτίθενται στο λοιμώδη παράγοντα.
- Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
- Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.
Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στο ξενοδοχείο επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:
- σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
- θερμόμετρα
- χαρτομάντηλα
- απλές χειρουργικές μάσκες
- γάντια μιας χρήσης
- σακούλες απορριμμάτων
- υγρά καθαρισμού επιφανειών
Καθαριότητα και απολύμανση δωματίου ασθενούς
- Απαιτείται καλός καθαρισμός των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής, όπως πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κ.λ.π., ιδίως αν οι επιφάνειες είναι λερωμένες με βιολογικά υγρά.
- Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα, γάντια και αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.
- Μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί το σημαντικότερο μέσο πρόληψης.
- Οι υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70°).
Η ενημέρωση του προσωπικού και η προμήθεια προστατευτικού υλικού συμβάλλουν στην οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση και στην αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων πανικού. Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική πρόληψη και ενημέρωση θα διασφαλίσει την υγείας των επισκεπτών και του προσωπικού, αλλά και η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της μονάδας.
Η συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους λοιπούς φορείς της Δημόσιας Υγείας (Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας) είναι σημαντική τόσο για την προετοιμασία των μέτρων πρόληψης όσο και για τις απαραίτητες ενέργειες και παροχή πληροφοριών σε περίπτωση κρούσματος.
Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212000, 210 5212054 (όλο το 24ωρο).