ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έξι σχεδόν μήνες μετά την αυστηροποίηση του πλαισίου με τον εξαπλασιασμό του ανώτερου ορίου προστίμων περί αθέμιτης κερδοφορίας ήρθαν τα πρώτα μεγάλα πρόστιμα που φέρουν την υπογραφή του Τάκη Θεοδωρικάκου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, συνεχίζοντας τη «μάχη» που άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από έναν και πλέον χρόνο και τον… χορό των προστίμων που ξεκίνησε ο προκατόχος του Κώστας Σκρέκας, έκανε αποδεκτή την εισήγηση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), υπογράφοντας χθες τις αποφάσεις για την επιβολή συνολικών προστίμων ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές.
Πρόστιμα 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές
Πρόκειται για οκτώ εκ των μεγαλύτερων εταιρειών- θυγατρικών μεγάλων πολυεθνικών- που δραστηριοπούνται στην Ελλάδα με χιλιάδες καταναλωτικά αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Τα πρόστιμα ήρθαν στο πλαίσιο ελέγχου, που διεξάγεται σε 26 μεγάλες εταιρείες και ολοκληρώθηκε για τις οκτώ πολυεθνικές, αφορούν σε παραβάσεις για αθέμιτη κερδοφορία σε 191 κωδικούς προϊόντων μεταξύ των 443 που ελέγχθηκαν συνολικά.
Πρόκειται για εταιρείες που έχουν βρεθεί ξανά στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης και βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα μαμούθ.
Αρκετές από αυτές, έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν επί θητείας Σκρέκα ενώ κάποιες άλλες όπως η ΦΑΓΕ συμφερόντων της οικογένειας Φιλίππου μπαίνουν για πρώτη φορά στο «κάδρο» των προστίμων.
Στη γαλακτοβιομηχανία θυγατρική της FAGE Ιnternational, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 924 χιλ. ευρώ.
Για δεύτερη φορά στο στόχαστρο της ΔΙΜΕΑ
Το πρόστιμο στη Jacobs Douwe Egberts είναι ύψους 1 εκατ. ευρώ ενώ και τον περσινό Νοέμβριο επιβλήθηκε στην εταιρεία πρόστιμο επίσης 1 εκατ. ευρώ.
Στα 2 εκατ. ευρώ φτάνουν συνολικά τα πρόστιμα στη Johnson & Johnson Ελλάς Καταναλωτικά Προϊόντα, το 1 εκατ. ευρώ με υπογραφή Θοεδωρικάκου και το άλλο 1 εκατ. ευρώ επί θητείας Σκρέκα. Το πρόστιμο αυτό έχει πληρωθεί από την εταιρεία τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ακύρωσή του.
Στην Ελαϊς Unilever Ελλάς επιβλήθηκε πρόστιμο 516 χιλ. ευρώ ενώ τον Ιανουάριο του 2023 της είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι αμφισβητεί το πρόστιμο και στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών του ελέγχου κατέθεσε έγγραφο υπόμνημα με το οποίο εξέθετε τις αντιρρήσεις της σχετικά με τις διαπιστώσεις του ελέγχου της ΔΙ.ΜΕΑ παραθέτοντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το συμπέρασμα του ελέγχου ήταν εσφαλμένο. Το επιβληθέν πρόστιμο έχει ήδη καταβληθεί στο σύνολό του στο ελληνικό Δημόσιο κατόπιν της βεβαίωσης του ενώ η εταιρεία έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης.
Στη Friesland Campina Ελλάς επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ. Έχει προηγηθεί η επιβολή προστίμου στις 23 Ιανουαρίου 2024 ύψους 561 χιλ. ευρώ.
Για δεύτερη φορά βρίσκεται στο στόχαστρο των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης και η Colgate Palmolive Hellas. H εταιρεία με ένα ευρύ κωδικολόγιο από γνωστά brands στις κατηγορίες των ειδών προσωπικής υγιεινής και περιποίησης με πρόστιμο ύψους 535 χιλ. ευρώ με βάση τη χθεσινή απόφαση του ΥΠΑΝ και με 672 χιλ. ευρώ με σχετική απόφαση τον Νοέμβριο του 2024.
Όπως αναφέρει η εν Ελλάδι θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο η βεβαίωση του διοικητικού προστίμου των 672 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ της κοινοποιήθηκε στις 24/01/2024 κοινοποιήθηκε και το ποσό ακόμα δεν είχε αποπληρωθεί, καθώς η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχει προβεί στην βεβαίωση του και την έκδοση της αντίστοιχης ταυτότητας οφειλής.
Τέλος και η Henkel Ελλάς, που δραστηριοποιείται στην αγορά με είδη προσωπικής υγιεινής και περιποίησης είναι από τις εταιρείες στις οποίες έχει επιβληθεί πρόστιμο δύο φορές. Την πρώτη ύψους 395 χιλ. ευρώ και το οποίο, όπως είχε κάνει γνωστό η διοίκησή της, η εταιρεία θα επιδίωκε την ακύρωση μέσω της προσφυγής των διοικητικών δικαστηρίων και τη δεύτερη με τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και το πρόστιμο για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ύψους 286 χιλ. ευρώ.
Επεται και συνέχεια
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο στις πολυεθνικές αλλά ελέγχονται συνολικά 26 μεγάλες εταιρείες μεταξύ των οποίων και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα αποτελέσματα των ελέγχων θα ανακοινώνονται με την ολοκλήρωσή τους. Αλλωστε το ζήτημα των ελέγχων στην αγορά έχει αναδειχθεί από τον κ. Θεοδωρικάκο ως ένας από τους πυλώνες που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Στην κατεύθυνση αυτή μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που πήρε όταν ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν η παράταση των μέτρων όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών μέχρι το τέλος του 2024, και ήδη έχει προαναγγείλει και νέα τετράμηνη παράταση προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στη βιομηχανία όσο και στο λιανεμπόριο.
Διαβάστε επίσης
Σπριντ της Cosmos Sport με 200 εκατ. τζίρο και 100 καταστήματα