ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τριτώνει το κακό για την εναπομείνουσα μονάδα επεξεργασίας στην Αττική καθώς οδηγείται σε νέα παράταση η υποβολή των προσφορών. Πρόκειται για τη μονάδα απορριμμάτων αξίας 86 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημοπρατηθεί από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Φυσικά, αυτή είναι η επιθυμία του φορέα αλλά από ότι φαίνεται το έργο έχει κολλήσει καθώς βρίσκεται ήδη στην τρίτη παράταση για την υποβολή των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους με τη νέα ημερομνία να ορίζεται η 8 Νοεμβρίου.
Το domino παρατάσεων
Να υπενθυμίσουμε πως η αρχική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήταν η 14η Ιουνίου, αλλά ύστερα από προσφυγές των ΗΛΕΚΤΩΡ και Archirodon στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφορών (ΑΕΠΠ) η δημοπράτηση του έργου μεταφέρθηκε στις 27 Ιουλίου.
Ο ΕΔΣΝΑ προχώρησε σε προσφυγή προς το ΣτΕ προκειμένου να ανακληθούν οι προσφυγές των εταιριών και τότε ήταν που δόθηκε η δεύτερη παράταση για τις 20 Οκτωβρίου. Ο ΕΔΣΝΑ είχε δικαιωθεί από την απόφαση του ΣτΕ με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να μην ματαιωθεί και επαναπροκηευχθεί όπως έγινε στην περίπτωση της Καβάλας.
Παρ’ολ’αυτά ο φορέας έκρινε απαραίτητο να δοθεί και νέα παράταση καθώς το ΣτΕ είχε υποδείξει αλλαγές ως προς τους όρους δημοπράτησης και περιμένε να καθαρογραφούν η απόφαση του ΣτΕ για να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.
Με το ίδιο σκεπτικό ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να δώσει και την τελευταία παράταση, γεγονός και το οποίο οδηγεί στην τρίτη κατά σειρά παράταση και τίθεται το ερώτημα εάν θα υπάρξει και τέταρτη. Να υπενθυμίσουμε πως στόχος ήταν το έργο να έχει δημοπρατηθεί εντός του 2021, ενώ ήδη τρέχουν οι διαγωνισμοί για τα δύο ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή με αυξημένο ενδιαφέρον εκ μέρους όλων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών που συμμετέχουν σε πέντε σχήματα.
Κόστος και χαρακτηριστικά
Το έργο κοστολογείται στα 86 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ υπάρχει και δυνατότητα παράτασης της ισχύος της σύμβασης, για έξι επιπλέον έτη και σε αυτή την περίπτωση ο προϋπολογισμός του έργου θα εκτιναχθεί στα 138 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Πλάνου «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).
Πρόκειται για ένα έργο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις μεγάλες κατασκευαστικές, οι οποίες βλέπουν business στα απορρίμματα όλης της Ελλάδας και ιδιαίτερα σε αυτά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που τρέχουν οι πιο πρόσφατοι διαγωνισμοί.
Όποια εταιρία καταφέρει να υπογράψει τη σύμβαση για την τρίτη μονάδα απορριμμάτων στην Αττική, όποτε φυσικά γίνει ο διαγωνισμός, θα κληθεί να κατασκευάσει μία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 20.000 τόνων ανά έτος.
Η διάρκεια του έργου ανέρχεται αρχικά στους 96 μήνες. Εντός αυτού του διαστήματος υπολογίζεται πως η κατασκευή θα διαρκέσει 18 μήνες, η δοκιμαστική λειτουργία 6, ενώ η εμπορική λειτουργία της μονάδας θα ανέλθει στους 72 μήνες.
Διαβάστε επίσης:
CureVac: Εγκαταλείπει το υποψήφιο εμβόλιό της κατά της Covid-19
Capital Product Partners: Πράσινο φως στο ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς