ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε αναστολή σύμβασης ή υποχρεωτική τηλεργασία έχουν τεθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μετά το δεύτερο πανελλαδικό lockdown που τέθηκε σε εφαρμογή από το προηγούμενο Σάββατο.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες καλούνται για άλλη μια φορά να επιλέξουν τον τρόπο που θα διατηρήσουν ενεργές τις συμβάσεις των εργαζομένων τους ανάλογα με το αν κλείνουν με κρατική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες βάση των ΚΑΔ τους.
Οι επιλογές διαχείρισης του προσωπικού τους είναι οι εξής:
-Ένταξη στο Πρόγραμμα «Συν-Εργασία» με μείωση του μισθού και των ωρών απασχόλησης έως και 50%
–Τηλεργασίας, υποχρεωτική για το 50% του προσωπικού, προαιρετική για μεγαλύτερο αριθμό
–Αναστολή των συμβάσεων εργασίας για την πλειοψηφία του προσωπικού των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική, προκειμένου να λάβουν την αναλογία της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι για το μήνα Νοέμβριο.
Σε αναστολή θα μπορούν να μπουν και οι εργαζόμενοι που το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Σε αναστολή μπορούν να βάλουν μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους και οι επιχειρηματίες που πλήττονται βάση ΚΑΔ.
Αναστολή συμβάσεων -Αναλογία των 800 ευρώ
Όπως έγραψε το «Mononews», η αποζημίωση των 800 ευρώ θα δοθεί αναλογικά στους εργαζόμενους με βάση των αριθμό των ημερών που τέθηκαν σε αναστολή. Οι ανοιχτές, αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, που βάζουν σε αναστολή μισθωτούς τους, αναμένεται να ακολουθήσουν τις ημερομηνίες των τοπικών ή εθνικών lockdown. Αυτό σημαίνει πως οι ανοιχτές επιχειρήσεις που θα θεωρηθούν πληττόμενες βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου δεν θα δηλώνουν πιθανότατα αναστολές από 1η Νοεμβρίου αλλά:
-στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες κλπ. θα μπορούν να δηλώνουν σε αναστολή εργαζόμενούς τους από 3 Νοεμβρίου.
-Στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου το lockdown επιβλήθηκε από το περασμένο Σάββατο, θα μπορούν να δηλώνουν σε αναστολή εργαζόμενούς τους από 7 Νοεμβρίου κ.ο.κ.
Συνεπώς αυτοί που θα μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή από 1η Νοεμβρίου, ώστε να λάβουν τον Δεκέμβριο το σύνολο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ είναι κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο δηλαδή:
-Εργαζόμενοι σε επισιτισμό, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό
-εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
-εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας ήδη από τον Οκτώβριο και ειδικότερα στην Κοζάνη από 16/10 και στην Καστοριά από 23/10.
-Εργαζόμενοι Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), που έχουν τοποθετηθεί σε έμμεσο εργοδότη ο οποίος εμπίπτει σε πληττόμενο ΚΑΔ για τον Οκτώβριο.
Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημέρα:
- Εργαζόμενοι σε Περιφερειακές Ενότητες– π.χ. στη Θεσσαλονίκη – των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί υποχρεωτικά σε αναστολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου μπαίνουν σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου. Για παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3.11 και θα λάβει 747 ευρώ.
- Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή βάσει ΚΑΔ από 7 Νοεμβρίου τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες. Για παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ τίθεται σε αναστολή από 7.11. Θα λάβει 640 ευρώ ειδική αποζημίωση.
- Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, για παράδειγμα σήμερα Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Για παράδειγμα : Εργαζόμενος σε κομμωτήριο/κουρείο/κέντρο αισθητικής τίθεται σε αναστολή από 9.11 και θα λάβει 587 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής.
- Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή από τον εργοδότη για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες για το Νοέμβριο και βάσει της γενικευμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου. Οι αναστολές των εργαζομένων σε ανοιχτές – πληττόμενες επιχειρήσεις ακολουθούν τις ημερομηνίες των τοπικών και του εθνικού lockdown. Δηλαδή στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι ανοικτών – πληττόμενων επιχειρήσεων μπαίνουν σε αναστολή από 3/11, ενώ στην Αθήνα ή άλλου από 7/11. Οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, επισιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, πολιτισμό που ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο μπορούν να μπουν σε αναστολή από 1/11.
Υποχρέωση εργοδότη
Για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και μέχρι το τοπικό ή εθνικό lockdown, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει στον εργαζόμενο τον μισθό που αναλογεί στις ημέρες που εργάστηκε και να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Αντιθέτως από την στιγμή που αναστέλλεται η λειτουργία μια επιχείρησης με κρατική εντολή ενεργοποιείται η αναστολή σύμβασης εργασίας και το κράτος αναλαμβάνει την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων.
Κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις κι αν τις πραγματοποιήσουν αυτές είναι άκυρες. Ειδικά για τις πληττόμενες ισχύει και η ρήτρα διατήρησης του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων για ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση των αναστολών.
Οι δηλώσεις των αναστολών Νοεμβρίου ξεκινούν στο σύστημα «Εργάνη» από εργοδότες και εργαζόμενους την ερχόμενη Κυριακή 15/11 και θα διαρκέσουν έως και 24/11. Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα πραγματοποιηθούν από 27/11/2020 έως και 3/12/2020. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις από 15/11/2020 έως και 7/12/2020.
Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά από τις 7/12 και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με διευκρινίσεις από στελέχη του υπουργείου Εργασίας σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει τεθεί έστω και μια μέρα σε καθεστώς αναστολής στην προηγούμενη καραντίνα την άνοιξη, δεν χρειάζεται να υποβάλει εκ νέου αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Τηλεργασία
Παράλληλα με τις αναστολές συμβάσεων, «τρέχει» και το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων, που μπορούν να δουλέψουν μέσω διαδικτύου. Όλες οι λειτουργούσες επιχειρήσεις ανά την επικράτεια, ανεξάρτητα αν είναι πληττόμενες ή όχι υποχρεούνται να θέσουν το 50% των εργαζομένων τους σε τηλεργασία εφόσον η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Η τηλεργασία προδηλώνεται στο «Εργάνη» με το έντυπο 4.1, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επισύρεται κύρωση 3.000 ευρώ στην επιχείρηση. Για παράδειγμα : σε ασφαλιστική εταιρεία απασχολούνται 50 υπάλληλοι γραφείου και 20 τεχνίτες. Η εταιρεία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία τους 25 υπαλλήλους γραφείου όχι όμως και τους τεχνίτες. Ο υπολογισμός του 50% γίνεται επί του αριθμού των εργαζομένων οι οποίοι μπορούν να παρέχουν την εργασίας τους εξ αποστάσεως.
Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» με τους εργοδότες να μπορούν να μειώσουν το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων τους έως και 50%, καταβάλλοντας το μισό μισθό αντίστοιχα. Όπως έγραψε το “Mononews”, περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις έχουν θέσει στο μηχανισμό περίπου 42.500 εργαζόμενους.
Το κράτος επιδοτεί τον εργοδότη, δίνοντας το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται. Δηλαδή, ο εργοδότης πληρώνει το 50% του καθαρού μισθού και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών και το κράτος πληρώνει το 60% του μισού καθαρού μισθού και το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου.
Από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο έχουν δοθεί για την αναπλήρωση του μισθού των συγκεκριμένων εργαζομένων και την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών περίπου 36,57 εκατ. ευρώ, ενώ για το Οκτώβριο αναμένεται να διατεθούν άλλα 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή και τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Για παράδειγμα:
Μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ και μείωση ωραρίου 50%. Ο καθαρός μισθός του είναι 846,7 ευρώ.
Ο εργοδότης καταβάλλει: -423,4 ευρώ καθαρό μισθό και -198,3 ευρώ σε εισφορές
Το κράτος καταβάλλει: -254 ευρώ οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας -198,3 ευρώ εισφορές.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό