Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι πάροχοι ΟΤΕ-Nova-Vodafone, προκειμένου να ενσωματώσουν εντός χρονοδιαγράμματος τα σημαντικά κουπόνια για γρήγορο ίντερνετ (gigabit και Smart Readiness), ωστόσο η διαδικασία παραμένει δύσκολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 79.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα Gigabit (από τις 200.000 της πρώτης φάσης) και μόλις 3.000 Smart Readiness (από τις 60.000 της πρώτης φάσης). Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, ο αριθμός των διασυνδέσεων που έχουν ολοκληρωθεί εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερος, λόγω καθυστερήσεων και έλλειψης εργατικού δυναμικού.

1

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το Smart Readiness, το έργο των 100 εκατ. ευρώ από το RRF, έχει πάει πολύ πίσω, καθώς οι αιτήσεις είναι ελάχιστες, με το υπουργείο και τους παρόχους να παλεύουν να βρουν λύση για να μπορέσουν να απορροφήσουν τα κονδύλια. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου πραγματοποιεί συσκέψεις και συναντήσεις με τους επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ώστε να βρεθεί λύση και να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες για τα κουπόνια.

Παρά όμως τις κοινές προσπάθειες, το τοπίο μοιάζει ακόμα γκρίζο. Καθώς, έχει γίνει μια προσπάθεια gigabit και Smart Readiness να τρέξουν από κοινού, ωστόσο στην πράξη, η διαδικασία είναι πιο δύσκολη απ’ ότι υπολογιζόταν. Καθώς με βάσει την πρόσφατη ΚΥΑ, αν δεν εκταμιευτούν τα χρήματα για το κουπόνι SR και δεν ολοκληρωθούν οι συνδέσεις, δεν θα μπορεί να προχωρήσει η επόμενη φάση του κουπονιού Gigabit Voucher για τις φθηνότερες συνδέσεις στις υπερυψηλές ταχύτητες. Πράγμα που σημαίνει, ότι ακόμα και το gigabit που πάει καλά, έχει ζήτηση και προσφέρει χαμηλότερες τιμές, κινδυνεύει να μείνει επίσης…κολλημένο.

Ο υπουργός έχει τονίσει πολλές φορές δημοσίως, ότι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας είναι να ξεκολλήσει από τις αργές ταχύτητες και να πλησιάσει τιι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Με τα δύο voucher να αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» σε αυτό τον αγώνα. Ωστόσο αν και το gigabit κινείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, η «διείσδυση» του Smart Readiness έχει «κολλήσει» και αναζητούνται τρόποι να αλλάξει αυτή η εικόνα. Ταυτόχρονα, η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Smart προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, των οποίων τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαίτερα στενά και απαιτητικά.

Παρά τις δυσκολίες, κύκλοι του υπουργείου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μέχρι τέλος του έτους θα επιτευθχεί ο στόχος των 120.000 συνδέσεων Smart Readiness, καθώς υπάρχει άμεση συνεννόηση μεταξύ υπουργού και παρόχων, με τους δεύτερους το επόμενο διάστημα να μπαίνουν πιο…δυναμικά στο παιχνίδι των συνδέσεων.

Γιατί μένει πίσω το Smart Readiness

Στις δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες αποδίδουν στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς το «σκάλωμα» του Smart Readiness, καθώς όπως λένε, είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί από την πολυκατοικία και τον διαχειριστή, πράγμα που όμως τελικά…αμελείται.

Ωστόσο επισημαίνουν, ότι για το «πάγωμα» του προγράμματος, φταίει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά εργατικά χέρια, που θα τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες. Αφού έχουν ακουστεί περιπτώσεις για αιτήσεις που βρίσκονται στην αναμονή ακόμα και για 3-4 μήνες.

Οι πάροχοι, έχουν προχωρήσει σε διαφημιστικές καμπάνιες μέσα από τα ΜΜΕ, ωστόσο ακόμα μοιάζει δύσκολο να πιαστεί το ορόσημο των αιτήσεων για την πρώτη φάση και κατ’ επέκτασιν των υπολοίπων φάσεων, ενώ το χρονοδιάγραμμα αναφέρεται μέχρι τις 31/12/2025.

Τι λέει η ΚΥΑ

Η διάθεση των κουπονιών Συνδεσιμότητας Gigabit θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις.

Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί με την διάθεση 200.000 κουπονιών συνδεσιμότητας Gigabit, κατά την οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 60.000 συνδέσεις κτιρίων του Προγράμματος Smart Readiness.

H δεύτερη φάση εκκινεί υπό την προϋπόθεση να έχει πληρωθεί η συνθήκη της προηγούμενης φάσης, ήτοι της ένταξης 60.000 κτιρίων στο Πρόγραμμα Smart Readiness και ολοκληρώνεται με την διάθεση 100.00 κουπονιών του Προγράμματος Gigabit. Κατά την Β’ φάση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 30.000 συνδέσεις κτιρίων του Προγράμματος Smart Readiness.

Η τρίτη φάση εκκινεί υπό την προϋπόθεση ένταξης των 30.000 συνδέσεων του Προγράμματος Smart Readiness, κατά την β’ φάση και ολοκληρώνεται με την διάθεση 50.000 κουπονιών συνδεσιμότητας Gigabit. Κατά την διάρκεια της Γ’ Φάσης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 15.000 συνδέσεις κτιρίων του Προγράμματος Smart Readiness.

Η τέταρτη φάση εκκινεί υπό την προϋπόθεση ένταξης των 15.000 συνδέσεων του Προγράμματος Smart Readiness, κατά την προηγούμενη παράγραφο και ολοκληρώνεται με την διάθεση 50.000 κουπονιών συνδεσιμότητας Gigabit. Κατά την διάρκεια της Δ’ Φάσης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι υπόλοιπες 15.000 συνδέσεις κτιρίων του Προγράμματος Smart Readiness.

Η αξία του voucher ορίζεται στο ποσό των 200 € ανά ωφελούμενο νοικοκυριό ή μικρο-μεσαία επιχείρηση και καλύπτει έως 50% των επιλέξιμων δαπανών, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, και με τα στοιχεία από τις μέχρι στιγμής αιτήσεις, αντιλαμβάνεται κανείς το επίπεδο δυσκολίας ολοκλήρωσης του προγράμματος, πώς η επιτυχία ή αποτυχία του ενός επηρεάζει το άλλο, αλλά και τις μεγάλες πιθανότητες που υπάρχουν τα χρήματα από το RRF να χαθούν και συνολικά η προσπάθεια για υπευψηλές ταχύτητες, να πέσει στο κενό.

Διαβάστε επίσης:

Παπαστεργίου: Κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ ευρώ για την ψηφιοποίηση της επιχειρηματικότητας

Νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες

Ανατροπές στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες – Η Cosmote, ο Μπρουμίδης και το μέλλον της Nova