Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Tραπεζικό boom

Με μοχλό ανόδου τις τράπεζες το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε και σήμερα σημαντικά κέρδη. Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank Eurobank έχασε τα αρχικά κέρδη και έκλεισε στο “κόκκινο”- βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τις αποδόσεις τους κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις να εντυπωσιάζουν.

Ο γενικός δείκτης τερμάτισε με κέρδη 2,15% κλείνοντας στις 578,83 μονάδες, ενώ κατέγραψε ενδοσυνεδριακά υψηλότερη τιμή στις 584 μονάδες. Τα κέρδη του περιορίστηκαν από τις ρευστοποιήσεις σε Eurobank και ΟΠΑΠ. Στα 113,8 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η σημερινή συνεδρίαση αποτύπωσε τις προθέσεις των επενδυτών που δραστηριοποιούνται πλέον στην “προηγμένη αναδυόμενη αγορά” του Χ.Α.
Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τότε που το Χ.Α. αποχαιρέτησε τις αναπτυγμένες αγορές, η μεσολάβηση του Πάσχα των Καθολικών δεν έδωσε τα δεδομένα που χρειαζόταν η αγορά για να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις των νέων κεφαλαίων. Σήμερα είδαμε όμως την αγορά να ομαλοποιεί τους όγκους, δίνοντας τα πρώτα σημάδια, τα οποία είναι μετριοπαθώς θετικά.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στο τέλος της συνεδρίασης περιορίστηκαν τα κέρδη και σημειώθηκαν ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις κερδών σε ορισμένους τίτλους.

Καθοριστικό παράγοντα για τις επόμενες συνεδριάσεις αποτελεί η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το οποίος σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Declan Costello, μπορεί α ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Παράλληλα, η πορεία του ΧΑ θα εξαρτηθεί από τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες.

Την παράσταση έκλεψε σήμερα η μετοχή της Πειραιώς που έκλεισε με κέρδη 12,25% συνεχίζοντας την κούρσα ανόδου των τελευταίων συνεδριάσεων. Η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 5,91%, ενώ η ΔΕΗ  ακολούθησε με +5,02%. Με άνοδο κατά 3,89% έκλεισε και η Motor Oil, ενώ η Εθνική, αν και έφτασε ακόμη και στο +7,88%, έκλεισε τελικά στο +3,32% και με αρκετές χιλιάδες τεμάχια ανεκτέλεστο πωλήσεων.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε συμπεριφορά της Eurobank, η οποία έκλεισε με απώλειες 2,41%, από το +6,87% που σημείωνε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Μάλιστα, μετά τις 16:00 η μετοχή υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος, ενώ το κλείσιμο τη βρήκε με αρκετές χιλιάδες τεμάχια να ζητούνται. Από το +2,39% ενδοσυνεδριακά, τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και ο ΟΠΑΠ, αφού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -2,23%.