Καταιγιστικές συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις  για την υπόθεση της Folli Follie καθώς συνεχώς προκύπτουν νέα στοιχεία και επιβαρυντικές κατηγορίες που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Χθες εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς την εισηγμένη εταιρεία για προσκόμιση συγκεκριμένου όγκου στοιχείων και παροχής διευκρινίσεων. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διατάξει την διενέργεια Έκτακτου Διαχειριστικού ελέγχου.

Επί της ουσίας η εταιρία αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να παρουσιάσει πόσα λεφτά έχει στο ταμείο της. 

“To φάντασμα της Τράπεζα Κρήτης πάνω από τα Folli Follie” λένε τραπεζικές πηγές συνομιλώντας με το mononews.gr  σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα.

Βέβαια οι τραπεζίτες υπενθυμίζουν ότι εκείνη την εποχή η Τράπεζα της Ελλάδος ως έχουσα τον εποπτικό ρόλο είχε διατάξει διαχειριστικό έλεγχο στην Κρήτης και τελικά είχε τοποθετηθεί Επίτροπος. 

Όμως στην περίπτωση της Folli δεν προβλέπεται αλλαγή διοίκησης αλλά ο διαχειριστικός έλεγχος που ασκείται συνιστά ευθεία μομφή προς αυτήν.

Δεν έλαβε τα στοιχεία για το Ταμείο 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε αλλά δεν έλαβε ποτέ τα στοιχεία τα οποία ζήτησε και ειδικά αυτά που αφορούν τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στην περιοχή Ασία-Ειρηνικός. 

Επίσης μόλις προχθές, η Διοίκηση της ΕΚ παρέλαβε επιτέλους την υπογεγραμμένη σύμβαση μεταξύ της Folli Follie και της Ernst & Young. Όμως στελέχη της εποπτικής αρχής διατύπωσαν άμεσα ενστάσεις καθώς το σχετικό κείμενο δεν πληρούσε τις υποδείξεις που η εποπτική αρχή είχε θέσει.

H Ernst & Young σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το mononews.gr απάντησε ουδέν σχόλιο.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Δικαίωμα να ζητήσει έλεγχο της εταιρείας από το μονομελές πρωτοδικείο της περιφέρειας στην οποία εδρεύει η εταιρεία, που δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, έχει …. «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου περί εταιρειών, των οποίων οι μετοχές έχουν εισαχθεί σε χρηματιστήριο ή έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας προσφοράς στο πλαίσιο είτε κάλυψης μετοχικού κεφαλαίου είτε διάθεσης υφιστάμενων μετοχών».

«Ο έλεγχος διατάσσεται, εάν πιθανολογούνται πράξεις που παραβιάζουν διατάξεις των νόμων ή του καταστατικού της εταιρείας ή αποφάσεις της γενικής συνέλευσης».

Το δικαστήριο αναθέτει τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου σε έναν τουλάχιστον ορκωτό ελεγκτή – λογιστή που είναι εγγεγραμμένος στο ειδικό μητρώο του άρθρου 13 του π.δ.226/1992 (ΦΕΚ 120 Α’). 

Στην απόφαση του δικαστηρίου ορίζεται ότι, η αμοιβή των ελεγκτών για τη διενέργεια του ελέγχου, θα καθορίζεται, μετά την ολοκλήρωσή του, από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και ότι θα καταβάλλεται από την εταιρεία στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος. 

Το δικαστήριο μπορεί να επιρρίψει στον αιτούντα το σύνολο ή μέρος της αμοιβής των ελεγκτών.

Το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις, ιδιαίτερα το μέγεθος της εταιρείας, τις καταγγελλόμενες πράξεις και τις αναμενόμενες ελεγκτικές εργασίες, μπορεί, αντί ορκωτών ελεγκτών – λογιστών, να διορίσει ως ελεγκτές λογιστές – φοροτεχνικούς α’ τάξης μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει και την αμοιβή των ελεγκτών αυτών, η οποία καταβάλλεται από την εταιρεία στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος μετά την ολοκλήρωσή του. Το δικαστήριο μπορεί να επιρρίψει στον αιτούντα το σύνολο ή μέρος της αμοιβής των ελεγκτών. 

Η αμοιβή υπόκειται σε αναθεώρηση μετά τη διενέργεια του ελέγχου, με αίτηση του ελεγκτή ή του βαρυνόμενου με την καταβολή της.

Οι ελεγκτές οφείλουν, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, να περατώσουν το έργο που τους ανατέθηκε και να υποβάλουν το πόρισμά τους στην ελεγχόμενη εταιρεία, στην αρμόδια Εποπτεύουσα Αρχή και στο πρόσωπο που ζήτησε τον έλεγχο. 

Αν η ελεγχόμενη εταιρεία έχει μετοχές που έχουν εισαχθεί σε χρηματιστήριο, ή έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας προσφοράς, στο πλαίσιο είτε κάλυψης μετοχικού κεφαλαίου είτε διάθεσης υφιστάμενων μετοχών, η έκθεση πρέπει να υποβάλλεται και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Εάν οι ελεγκτές διαπιστώνουν παραβάσεις που τιμωρούνται ποινικά, οφείλουν να υποβάλουν την έκθεσή τους και στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Το δικαστήριο μπορεί να τάξει προθεσμία για τη διενέργεια του ελέγχου, καθώς και να αντικαταστήσει τους ελεγκτές που διορίσθηκαν.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι ο κύριο όγκος των δραστηριοτήτων της Folli-Follie διενεργείται στο εξωτερικό, με επίκεντρο την Ασία, θεωρείται δεδομένο ότι το δικαστήριο θα αναθέσει τον έλεγχο σε μια από τις μεγάλες διεθνείς ελεγκτικές εταιρίες.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η FFG έως σήμερα: 

α. δεν έχει έως σήμερα προσκομίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας -Ειρηνικού και 

β. προέβη στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 με διεθνή ελεγκτική εταιρία,  διαδικασίες που δεν συνιστούν Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανάθεση της διενέργειας ελέγχου επί του συνόλου των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων, 

αποφάσισε, μεταξύ άλλων ενεργειών, να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση έκτακτου ελέγχου της FFG βάσει της περίπτωσης (β) της παρ. 1 του άρθρου 40 του κ.ν.2190/1920.

Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie