ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε συνεργασίες με μεγάλα διεθνή γραφεία ιδιωτικών ερευνητών έχουν προχωρήσει τουλάχιστον δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες και ψάχνουν εκείνους τους «πλούσιους» πελάτες τους που τα τελευταία χρόνια συστηματικά αποφεύγουν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Αυτό αναφέρουν στο mononews.gr τραπεζικές πηγές και μάλιστα σημειώνουν πως οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν αρχίσει και αποδίδουν καρπούς. Καθώς οι «εξαφανισμένοι» επί σειρά ετών πελάτες, έχουν γίνει απολύτως συνεργάσιμοι και μάλιστα σπεύδουν να πληρώσουν σημαντικό μέρος της οφειλής τους. Πρόκειται για ιδιώτες και επιχειρηματίες πρώτης γραμμής, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γνωστοί στα κοσμικά σαλόνια, και ενίοτε περιοδικά life style ασχολούνται με τις δραστηριότητες τους. Γνωστά ονόματα -αναφέρουν οι πληροφορίες- του ελληνικού επιχειρείν περιλαμβάνονται στις λίστες με που έχουν λάβει τα διεθνή ερευνητικά γραφεία και έχουν αρχίσει το ψάξιμο.
Έχουν εντοπισθεί 4 περιπτώσεις
Ήδη έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τέσσερις τρανταχτές περιπτώσεις ανθρώπων που «φυγάδευσαν» το χρήμα τους στο εξωτερικό και που έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία στις μητροπόλεις των αγορών, και σε χρηματοοικονομικά κέντρα όπως είναι το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Ενώ κάποιοι άλλοι διαθέτουν ακριβά διαμερίσματα σε Γαλλία και Ελβετία. Οι ειδικοί αναζητούν ακόμα άλλη μια περίπτωση επιχειρηματία που είχε σπίτι στο εξωτερικό , το πούλησε αλλά δεν έδωσε ποτέ στην τράπεζα τα λεφτά που χρώσταγε. Τώρα αναζητούν σε ποια τράπεζα του εξωτερικού κατέθεσε τα χρήματα.
Οι τραπεζίτες γνωρίζουν καλά και από πρώτο χέρι, ποιοί πελάτες τους άδειασαν τους παχυλούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς και «φυγάδευσαν» το χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικού, ή επένδυσαν σε ακίνητα, είτε πάλι έστησαν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους για να κρύψουν την περιουσία τους και να «παρκάρουν» ασφαλώς τα εκατομμύρια τους.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν στη δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού που διατηρείται σε τράπεζα του εξωτερικού.
Και έτσι τέσσερις τουλάχιστον μεγαλοσχήμονες πελάτες, όταν δέχτηκαν τηλεφώνημα από ελληνική συστημική τράπεζα, έσπευσαν να εξυπηρετήσουν ληξιπρόθεσμες δόσεις και να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Αν δεν το έπρατταν η ελληνική τράπεζα θα δέσμευε τον λογαριασμό που διατηρούσαν σε τράπεζα του εξωτερικού, εκδίδοντας ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού.
Η δυνατότητα αυτή παρέχεται από κανονισμό της ΕΕ (655/2014). Συγκεκριμένα αν μία τράπεζα από την Ελλάδα θελήσει να «κυνηγήσει» κάποιον πελάτη που διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, μπορεί να προσφύγει στο Πρωτοδικείο και να ζητήσει να εκδοθεί «ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού».
Στη συνέχεια η ελληνική τράπεζα με την ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης στα χέρια, απευθύνεται στις τραπεζικές αρχές της χώρας, που έχει εντοπιστεί ο λογαριασμός. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να παράσχουν ενημέρωση και πληροφόρηση και φυσικά να προχωρήσουν στη δέσμευση του ποσού.
Οι τράπεζες που έχουν εντοπίσει πελάτες τους με υψηλές καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, έχουν επικοινωνήσει μαζί τους και τους έχουν ενημερώσει για την πρόθεση να προχωρήσουν στη δέσμευση των καταθέσεων που διατηρούν στην αλλοδαπή. Και μέχρι στιγμής οι πελάτες έχουν σπεύσει να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επιστρέφουν, με «Αίολος Κεντέρης» και διαμέρισμα στο Σύνταγμα!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση ΕΕΤ-Νουί ενόψει των stress test – Στο επίκεντρο τα ακίνητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση