ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες επανέρχεται, με νέο δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης θα κληθούν να αποδείξουν φέτος ότι είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα σε περίπτωση απότομης υποχώρησης της οικονομικής ανάπτυξης, αύξησης της ανεργίας και ενδεχόμενης μείωσης των τιμών των ακινήτων λόγω Brexit.
Το stress test στο οποίο θα υποβληθούν συνολικά 48 τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν γύρω στο 70% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της ΕΕ, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να περιλαμβάνει «ευρύ φάσμα μακροοικονομικών κινδύνων» που συνδέονται με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ανέφερε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). Οι εποπτικές Αρχές, και η ΕΚΤ, θα συνυπολογίσουν τα αποτελέσματα, τα οποία προγραμματίζεται να δημοσιευθούν στις 2 Νοεμβρίου, στην ετήσια αξιολόγησή τους για την ανθεκτικότητα των τραπεζών.
Το δυσμενέστερο σενάριο φέτος προβλέπει ύφεση στην ΕΕ για το τρέχον και το επόμενο έτος και ανάπτυξη 0,7% το 2020. Σύμφωνα με την EBA, πρόκειται για το πιο δυσμενές σενάριο για την οικονομική ανάπτυξη που έχει μπει ποτέ σε stress test.
Τι θα γίνει σε περίπτωση που τα τεστ δείξουν έλλειμμα κεφαλαίων
Τα stress tests του 2014 ήταν, ωστόσο, αυστηρότερα, με αποτέλεσμα 24 τράπεζες να βγουν με έλλειμμα κεφαλαίων 24,6 δισ. ευρώ. Το 2016, όμως, όπως και φέτος, η EBA δεν έθεσε κατώτατα όρια για τα κεφάλαια των τραπεζών, όπερ σημαίνει ότι οι τράπεζες, ουσιαστικά, δεν μπορούν να «κοπούν».
Νέο στοιχείο αποτελεί και η ενσωμάτωση, για πρώτη φορά, των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως έχει πει η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, το αν θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που θα παρουσιάσουν έλλειμμα είναι κάτι που θα αποφασιστεί κατά περίπτωση.