ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρόνια τώρα, οι τράπεζες κλωθογυρίζουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων, χωρίς να παίρνουν οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη «Μπήτρος Συμμετοχική». Την άλλοτε… «σιδηρά κυρία» του μεταλλουργικού τομέα, η οποία, αφού διέγραψε μια ανθηρή επιχειρηματική πορεία, λύγισε κάτω από το βάρος της πολύπλευρης και παρατεταμένης κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Πασχίζοντας πλέον επί μακρόν, να έχει δοθεί μια «δεύτερη ευκαιρία» ανάταξης.
Τυπικά και ουσιαστικά, η τύχη του εισηγμένου στο χρηματιστήριο ομίλου, που ελέγχεται κατά 79,2% από την επιχειρηματική οικογένεια του Παναγιώτη Μπήτρου, είναι στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών. Τρεις από τις οποίες μάλιστα έχουν «βάλει χέρι» και στα ταμειακά διαθέσιμα… Με την έννοια ότι κρατάνε ενέχυρο σχεδόν το 27% των καταθέσεων που διαθέτει ο όμιλος. Έτσι, από τα συνολικά 4,138 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο, τα 1,1 εκατ. ευρώ είναι ενεχυριασμένα έναντι υποχρεώσεων, στην Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Attica Bank.
Πέραν τούτων, οι δανείστριες τράπεζες, στις οποίες συγκαταλέγονται και η Alpha Bank με την Πειραιώς, έχουν εγγράψει εκτεταμένου εύρους υποθήκες, οι οποίες αφορούν πάγια, αποθέματα, αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία της «Μπήτρος Συμμετοχική». Όλα αυτά προκειμένου να καλυφθούν δάνεια συνολικού ύψους 120,9 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 117,7 εκατ. ευρώ βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» και πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο…
Δε χωρά αμφιβολία ότι το ζήτημα Μπήτρος είναι μια δύσκολη άσκηση για τις τράπεζες. Όπως και πάρα πολλών άλλων υπερχρεωμένων εταιριών, ειδικά σε κλάδους δραστηριοτήτων όπου η κρίση έχει επιφέρει εκτεταμένα πλήγματα. Ειδικά μάλιστα σε ότι αφορά την εγχώρια ζήτηση σιδήρου και χάλυβα, αυτή έχει κάνει πολύ μεγάλη «βουτιά» της τάξεως του 75%… Στην παρούσα φάση, οι τράπεζες είναι και πάλι σε διαβουλεύσεις για την αναδιάρθρωση δανείων της «Μπήτρος», τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί. Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται είναι η χρονική επιμήκυνση, σε συνδυασμό με την μετοχοποίηση ενός τμήματος των υποχρεώσεων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επιχειρηματική σύζευξη με τη «ΣΙΔ.ΜΑ». Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μεγαλύτερου σχήματος, που θα μπορέσει να σταθεί με καλύτερες προϋποθέσεις στην αγορά. Μένει βεβαίως να διαπιστωθεί, αν οι διαγραφόμενες εξελίξεις θα πάρουν μια ξεκάθαρη μορφή, ή αν θα παραμείνουν για μια εισέτι φορά ως σχέδια επί χάρτου. Πάντως, η γενικότερη στάση των βασικών μετόχων μπορεί να έχει τη δική της σημασία. Ειδικά αν η οικογένεια Μπήτρου θελήσει να συνδράμει κεφαλαιακά για την «επόμενη μέρα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο του 2012, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν προχωρήσει σε 5ετές ομολογιακό δάνειο 85,4 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου αναχρηματοδοτήθηκαν παλαιότερες υποχρεώσεις της «Μπήτρος». Όμως από το 2014 άρχισαν να αστοχούν οι όροι του δανείου και βαθμιαία, ολοένα και μεγαλύτερα υπόλοιπα ταξινομούνται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ξεπερνώντας πλέον κατά πολύ τα κυκλοφορούντα και συνεπώς άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματικού ομίλου. Με τις τράπεζες να προχωρούν σε κυλιόμενες δεσμεύσεις καταθέσεων. Στην πιο πρόσφατα δημοσιοποιημένη λογιστική κατάσταση (πρώτο 6μηνο 2017) η «Μπήτρος Συμμετοχική» λέει ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας, γιατί υπάρχει ικανοποιητική ταχύτητα είσπραξης των απαιτήσεων από τις πωλήσεις εμπορευμάτων, καθώς επίσης και διαθέσιμα επαρκών πιστωτικών ορίων.
Η εταιρία γεννήθηκε στον Πειραιά πριν από 73 χρόνια και μέσα στην σκληρή πραγματικότητα της μετακατοχικής Ελλάδας, από τον πατέρα του σημερινού προέδρου Παναγιώτη Μπήτρου. Στα χέρια του οποίου αναπτύχθηκε, μπήκε στο χρηματιστήριο το 1990 και μετεξελίχθηκε σε όμιλο, από μια απλή ατομική επιχείρηση εμπορίας προϊόντων σιδήρου που ήταν στο ξεκίνημά της. Σήμερα η έδρα παραγωγής βρίσκεται στον Ασπρόπυργο και εκτός από τον μεταλλουργικό τομέα (επεξεργασία και εμπορία προϊόντων σιδήρου και χάλυβα) έχει παρουσία στον ενεργειακό κλάδο (με φωτοβολταϊκούς σταθμούς) αλλά και τον κατασκευαστικό. Αξιοποιεί μάλιστα τις 15 παραθεριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που έχει και νοικιάζει στη Μύκονο.
Σε όλα τα χρόνια της κρίσης, η «Μπήτρος» γράφει ζημιές που αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ από το 2009 ως τώρα. Στο ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά περίπου 80%, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων, από τους 300, έχει υποχωρήσει στους 102. Πέραν του προέδρου του ομίλου, θέση αντιπροέδρου έχει η σύζυγος του Παναγιώτη Μπήτρου, Πελαγία, ενώ διευθύνων σύμβουλος είναι ο γιος του ζεύγους, Γιάννης Μπήτρος. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εισηγμένης είναι μόλις στα 2,7 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων να ανέρχεται στα 147,8 εκατ. ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: O Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης οδηγεί τον Όμιλο της Motor Oil στη «νέα εποχή»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο Γουάτσα επιλέγει την… Κύπρο για να «φυλάξει» τα μετρητά της Grivalia
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Η ισχυρή ανάκαμψη την Παρασκευή δεν κατάφερε να ανατρέψει τις εβδομαδιαίες απώλειες
- Σολτς: «Τα γεγονότα στο Μαγδεμβούργο προμηνύουν το χειρότερο»
- Πετρέλαιο: Εβδομαδιαίες απώλειες κοντά στο 2% για WTI και Brent
- Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή και διακίνηση ηρωίνης και κάνναβης στη Βορειοανατολική Αττική