Η ανάκαμψη της κτηματαγοράς απο το 2017 , καθώς ενισχύεται η ζήτηση από ξένους επενδυτές, δίνοντας ώθηση στις τιμές για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, εδωσε το έναυσμα στις τράπεζες να σκέφτονται τα μεγάλα κέρδη.  Οι διοικήσεις τους διαβλέπουν μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση των εσόδων τους από πωλήσεις ακινήτων την επόμενη τριετία, στη βάση των σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αποφασίσει την άμεση μείωση του κατώτατου ορίου για τη διενέργεια πλειστηριασμών κατοικιών από τις 100.000 ευρώ που ισχύει ατύπως σήμερα στις 80.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν θα ανοίξει η βεντάλια των προς πώληση ενεχύρων που έχουν στη διάθεσή τους για δάνεια που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται.

Παράλληλα, έχουν επιταχύνει τη διαδικασία διαλεύκανσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέσω της νέας πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών που δημιουργήθηκε μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Χαρτογράφηση δανειοληπτών

Εκεί γίνεται πλήρης χαρτογράφηση όλων των υποθέσεων δανειοληπτών που έχουν ζητήσει την προστασία της κύριας κατοικίας τους και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο Ειρηνοδικείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της χρονιάς οι τράπεζες θα έχουν πλήρη εικόνα για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των 50.000 από τους συνολικά 170.000 δανειολήπτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, ενώ εκτιμάται ότι η καταγραφή των υπολοίπων θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως και τον Ιούνιο του 2019.

Με τον τρόπο αυτόν θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτηση των οφειλομένων.

Μέσω των παραπάνω ενεργειών, εκτιμάται πως θα σημειωθεί αύξηση του αριθμού των δημοπρασιών που είναι προγραμματισμένες για το ερχόμενο δωδεκάμηνο κατά 30%. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, την επόμενη χρονιά θα βγουν στο σφυρί συνολικά 42.000 ακίνητα, 12.000 περισσότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.