ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μερίδιο από το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργεί το δημόσιο ενόψει της εξόδου από το πρόγραμμα, ζητούν οι τράπεζες σε μια μια προσπάθεια να μην χάσουν πολύτιμη ρευστότητα.
Ήδη τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν υποχώρηση των καταθέσεων από το υψηλό επίπεδο του Δεκεμβρίου και η προοπτική της πλήρους μεταφοράς των υπολοίπων που διατηρούν οι φορείς του Δημοσίου από τις εμπορικές τράπεζες στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των τραπεζών να απαλλαγούν από τον ακριβό ELA μέσα στο 2018. Σε μια προσπάθεια να προασπίσουν την πολυπόθητη ρευστότητα οι τράπεζες, προτείνουν μέρος από το «μαξιλάρι ασφαλείας», που θα επιχειρήσει να σχηματίσει το Δημόσιο ενόψει του τέλους του μνημονίου, να κατατεθεί στις τράπεζες.
Σύμφωνα με ανώτατο τραπεζικό στέλεχος το όφελος, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι αμοιβαίο, καθώς το μεν Δημόσιο θα εισπράξει τόκους, ενώ οι τράπεζες θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τον δανεισμό από τον ELA, ο οποίος έχει ημερομηνία λήξης το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επομένου.
Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 2,5 δις ευρώ το Δεκέμβριο, τα συνολικά υπόλοιπα των καταθέσεων που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν στα τέλη του χρόνου και από 138,6 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο υποχώρησαν στα 137,8 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση οφείλεται στην υποχώρηση των καταθέσεων που διατηρεί η κεντρική κυβέρνηση στις εμπορικές τράπεζες, το ύψος των οποίων μειώθηκε κατά 3,4 δισ. ευρώ, και από 14,7 δισ. ευρώ περιορίστηκαν στα 11,5 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο άλλωστε ότι τον Δεκέμβριο δεν υπήρξε κάποια καταβολή δόσης μέσω του προγράμματος, η μείωση που παρατηρείται στο σύνολο των καταθέσεων είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ρευστότητας που διατηρούν οι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες, τη στιγμή μάλιστα που τα διαθέσιμα του Δημοσίου μεταφέρονται στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.
Από την άλλη η αύξηση των καταθέσεων που διατηρούν τα νοικοκυριά οφείλεται στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ , στην καταβολή του κοινωνικού μερίσματος και στο δώρο του Χριστουγέννων για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα το Δεκέμβριο.
Συνολικά, από την αρχή του χρόνου οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 6,6 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης η αύξηση φθάνει τα 6,9 δισ. ευρώ και απέχει πολύ από την ανάκτηση των εκροών που έγιναν από το 2014 έως και το 2015 και οι οποίες ξεπέρασαν τα 40 δισ. ευρώ.