ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπαράζ επαφών με θεσμικούς επενδυτές για την έκδοση ομολόγου Tier II πραγματοποιεί η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας στο Λονδίνο με επικεφαλής το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Χρήστο Μεγάλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την προσεχή εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία την Τρίτη ή Τετάρτη, έχοντας προεξοφλήσει από τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού, που προσδιορίζεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
Βασικός παράγοντας που θα προσδιορίσει το τελικό ύψος της έκδοσης είναι η ζήτηση που θα υπάρξει και η τιμολόγηση που θα δοθεί, με τις πληροφορίες να φέρουν το μέσο επιτόκιο κοντά στο 9%.
Τη διοργάνωση των συναντήσεων έχουν αναλάβει οι επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs και UBS.
Ο τίτλος θα εκδοθεί από την Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς, και την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s και S&P με Caa3 και CCC αντίστοιχα στην έκδοση.
Η έκδοση θα είναι τύπου 10NC5 (δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας), στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.
Στόχος είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, στο πλαίσιο της σχετικής υποχρέωσης που έχει αναλάβει έναντι του SSM, η οποία έχει προσδιοριστεί στα 500 εκατ. ευρώ αλλά μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με τον σουηδικό όμιλο Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 27 δισ. ευρώ, μέρος της κεφαλαιακής ανάγκης καλύπτεται από το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο διαμορφώθηκε στα 328 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία με την Intrum υπολογίζεται ότι επιφέρει άμεσο κεφαλαιακό όφελος κατά 80 μονάδες βάσης, με προοπτική το όφελος αυτό να φτάσει έως τις 100 μονάδες βάσης.
Η διοίκηση της τράπεζας έχει υλοποιήσει από τις αρχές του 2018 και πριν από τη συμφωνία με την Intrum σειρά ενεργειών στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, επιτυγχάνοντας τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά 3,6 δισ. ευρώ.
Από τις ενέργειες αυτές η Τράπεζα Πειραιώς ενίσχυσε την κεφαλαιακή της δομή κατά 500 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ αυτών η πώληση της Avis και των θυγατρικών σε Σερβία (Piraeusbank Belgrade), Ρουμανία (Piraeusbank Romania), Αλβανία (Tirana Bank) και Βουλγαρία (Piraeusbank Bulgaria), από την απόσχιση των οποίων το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου μειώθηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ.
Από την πώληση των χαρτοφυλακίων Amoeba, Arctos και Nemo, η τράπεζα πέτυχε τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού της κατά 800 εκατ. ευρώ και μέσα από άλλες ενέργειες κατά 600 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου ο pro-forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας (CET-1), προσαρμοσμένος για τη μείωση σταθμισμένου ενεργητικού από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία, διαμορφώθηκε στο 13,7%.
Στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού (Agenda 2023) που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου, στόχος είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου να ενισχυθεί έως το 2023 κατά 200 μονάδες βάσης πάνω από τον απαιτούμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, που διαμορφώνεται στο 14%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στον Πύργο
- SpaceX: Συζητά deal ύψους $1,5 δισ. με την Ιταλία για υπηρεσίες ασφάλειας τηλεπικοινωνιών
- Χρυσοχοϊδης: Ο Κ. Σημίτης απολύτως δίκαια τοποθετείται στους ιστορικούς ηγέτες της χώρας – Μαζί του διδάχτηκα την πολιτική
- Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62 έτη με υψηλότερες αποδοχές το 2025