Σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στο πλαίσιο της εξέτασης του αιτήματος που έχει υποβάλει η Τράπεζα Πειραιώς της για πληρωμή του ετήσιου τόκου των CoCos σε μετρητά, είναι η διοίκηση της Τράπεζας, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της στο ΧΑ.

Το αίτημα αφορά την καταβολή των 165 εκατ. ευρώ και όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα «η σχετική απόφαση του επόπτη αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα περί τα τέλη Νοεμβρίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος εποπτικός μηχανισμός που θα εξετάσει αύριο 13 Νοεμβρίου το σχετικό αίτημα, θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του μετά την επικύρωσή της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 25 Νοεμβρίου.

Αν και η απάντηση δεν μπορεί να προεξοφληθεί το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην επιτραπεί η αποπληρωμή του κουπονιού, ενεργοποιώντας τη δυνατότητα μετατροπής του Cocos των 2 δις ευρώ σε μετοχές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού που ελέγχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας στο 61,3% από 26,4% σήμερα. Με βάση τον σχεδιασμό της διοίκησης της Πειραιώς σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και την κυβέρνηση η προοπτική αυτή θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού ιδιωτικοποίησης της τράπεζας με συγκεκριμένα βήμα που προβλέπουν τα εξής:

1. Μετατροπή των Cocos σε μετοχές στις 2 Δεκεμβρίου

2. Η Τράπεζα Πειραιώς, εκτός από την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega (5+2 δις ευρώ) που προωθεί ήδη, θα προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση δανείων 13 δις ευρώ εντός του 2021.

3. Παράλληλα με την τιτλοποίηση θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ώστε να αποκτήσουν εκ νέου την πλειοψηφία ιδιώτες μέτοχοι.

4. Η κυβέρνηση θα προωθήσει την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, ώστε να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά έως του ποσοστού που κατέχει. Δεν θα καλύψει όλη την αύξηση, γιατί αυτό θα εθεωρείτο κρατική ενίσχυση και δεν θα έπαιρνε την έγκριση της Κομισιόν. Το Δημόσιο θα ασκήσει το δικαίωμά του, εφόσον χρειαστεί, λειτουργώντας κυρίως ως εγγυητής για τους ιδιώτες επενδυτές ότι η ΑΜΚ δεν θα αποτύχει.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Ικανοποιητική η έναρξη του προγράμματος εθελούσιας εξόδου

Εθελούσια έξοδος: 5.000 τραπεζοϋπάλληλοι θα έχουν αποχωρήσει μέσα στο 2020 από τις 4 συστημικές τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: Οικονομικά «ενισχυμένο» το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για την αποχώρηση 1.000 και πλέον εργαζομένων

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση