ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γιατί οίκοι και αγορές προσδοκούν κύμα μεταρρυθμίσεων το 2025 – Όπλο η ανάπτυξη για τολμηρές αλλαγές
Σημαντική διαφοροποίηση καταγράφεται μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Moody’s αναφορικά με την αξιολόγηση της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο και του μοντέλου αξιολογήσεων που έχει αναπτύξει η ίδια, αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς σε έκθεσή της. Όπως αναφέρει η Πειραιώς, η Moody’s τοποθετεί την Ελλάδα στην κατηγορία Caa, ενώ με βάση το μοντέλο της τράπεζας, η Ελλάδα έχει 40% πιθανότητα για πιστοληπτική αξιολόγηση Ba και 37% πιθανότητα για αξιολόγηση Β. Αυτή η μεγάλη απόκλιση αναδεικνύει πώς άλλοι ποιοτικοί παράγοντες κρατούν χαμηλότερα την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Αυτή η υπερσυντηρητικότητα αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον, καθώς το μοντέλο μας δείχνει συνεχή βελτίωση του «θεωρητικού rating» της Ελλάδας σημειώνει η τράπεζα.
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης του μακροοικονομικού της σεναρίου για την Ελλάδα, η χώρα θα έχει επανακτήσει το status επενδυτικής βαθμίδας ως το 2020.
Το μακροοικονομικό σενάριο της Πειραιώς κάνει λόγο για πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,16% φέτος, κατά 2,06% το 2018, κατά 2,32% το 2019 και κατά 2,7% το 2020. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,3% φέτος, στο 1,57% το 2018, στο 1,77% το 2019 και στο 1,92% το 2020.
Σημειώνεται ότι με βάση τη μεθοδολογία της Πειραιώς, από τις 124 χώρες που αξιολογεί, οι 78 έχουν τη «σωστή» αξιολόγηση» (υπό την έννοια ότι το μοντέλο της τράπεζας συμφωνεί με το αντίστοιχο της Moody’s), 13 χώρες απολαμβάνουν ένα premium αξιολόγησης και 33 αξιολογούνται πιο συντηρητικά σε σχέση με τα θεμελιώδη τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρενέ Μπένκο: Ένταλμα σύλληψης για τον μεγιστάνα, ιδρυτή του χρεοκοπημένου κολοσσού real estate Signa
- Puma: Απογοητευτικά κέρδη και μείωση των στόχων βυθίζουν την μετοχή
- Λίγα λόγια για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
- Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Στοχευμένες μεταρρυθμίσεις στο «φρένο χρέους» – Κλειδί η επικοινωνία με τις ΗΠΑ