ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Tα πρόσωπα που θα αναλάβουν, θα καθορίσουν την στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου τόσο σε επίπεδο εξυγίανσης ισολογισμού όσο και στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων.
Γεγονός είναι πάντως, πως το Συγκρότημα μετά και την έλευση του κ. Αράπογλου αλλά και την αποχώρηση του κ. Χούρικαν γυρίζει σελίδα.
Λίγο μετά την ανακοίνωση ότι ο κ. Χούρικαν θα αποχωρήσει από την Τράπεζα Κύπρου τον Σεπτέμβριο, άρχισε και η σεναριολογία για το ποιος θα είναι ο διάδοχος.
Με την ετήσια συνέλευση των μετόχων να είναι καθορισμένη για τις 14 Μαΐου, ουσιαστικά τότε ανοίγει ο νέος κύκλος της τράπεζας. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να επιλέξει τον διάδοχο του κ. Χούρικαν. Υπάρχει η επιλογή να ανατεθεί σε ξένο συμβουλευτικό οίκο η αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην (εως το 2013) αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Μιχάλης Κολακίδης είναι ενα απο τα πρόσωπα που έχουν μπει στο κάδρο του ΔΣ της Τράπεζας. Σήμερα ο κ. Κολακίδης ειναι CFO του ομίλου ΤΙΤΑΝ.
Αξίζει να σημειωθεί οτι και τον Μαιο του 2013 ο Μιχάλης Κολακίδης είχε απορρίψει πρόταση για τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, επικαλούμενος ως βασικό λόγο την προσωρινότητα του διορισμού του.
Επιπρόσθετα όμως υπάρχουν κάποιοι από το εσωτερικό της τράπεζας που βλέπουν ότι διάδοχος μπορεί να είναι ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης, ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.
Αν και είναι ακόμη πρόωρο, η σεναριολογία έβαλε στο κάδρο των ονομάτων ακόμη και τον Νικ Σμιθ. Κάποιοι εκ των έσω της Τράπεζας Κύπρου ποντάρουν στην εμπειρία που έχει στις αναδιαρθρώσεις χρεών ενώ παλαιότερα εργάστηκε στον ελεγκτικό οίκο KPMG.
Υπάρχει όμως και η σεναριολογία ο κ. Αράπογλου αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου της Τράπεζας Κύπρου να επιλέξει για διευθύνοντα σύμβουλο κάποιον τραπεζίτη από την Ελλάδα.
Πάντως, αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα η Τράπεζα Κύπρου να πάρει πιο ελληνοκυπριακό χρώμα μετά την αποχώρηση του Ελβετού και Ιρλανδού τραπεζίτη.
Αλλαγές στην Ελληνική
Διοικητικές αλλαγές αναμένονται και στην Ελληνική Τράπεζα καθώς το τέλος της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας φέρνει νέους επενδυτές στο μετοχολόγιο της κάποιους, με σημαντικό ποσοστό.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point και η Wargaming μια λευκορωσική εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο διαδίκτυο με έδρα την Λευκωσία, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι δυο μέτοχοι με ποσοστό 26,2% και 24,9% αντίστοιχα καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό, τις αποφάσεις και τη στρατηγική της τράπεζας.
Η Wargaming που μέχρι πριν τη διαδικασία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής με ποσοστό 24,9%, άσκησε τελικά όλα τα δικαιώματα προτίμησης που κατείχε και αναμένεται να πάρει την πρώτη θέση στο μετοχολόγιο.
Το ποσοστό της λόγω του dilution που θα υποστεί από τη συμμετοχή της Poppy Sarl (Pimco) με ιδιωτική τοποθέτηση θα κυμανθεί βάσει των νέων δεδομένων κοντά στο 17%. Αντίθετα, το ποσοστό του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Third Point, αναμένεται να περιοριστεί μεταξύ 11% και 12%.
Πώλησε μεγάλο μέρος του συνόλου δικαιωμάτων προτίμησης που κατείχε περίπου 52 εκατ. στο επενδυτικό ταμείο 7Q, ενώ το υπόλοιπο μέρος αγοράστηκε από διάφορους άλλους εγχώριους ή ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ενισχυμένη από τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας βγαίνει και η επενδυτική εταιρεία Δήμητρα.
Διατηρούσε ένα ποσοστό 10,1%. Η Δήμητρα φέρεται να έχει ασκήσει όλα τα δικαιώματα προτίμησης και επιπρόσθετα υπάρχει εκ μέρους της δέσμευση και σχετική συμφωνία με την Ελληνική ότι θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων προτίμησης που δεν θα ασκηθούν, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο μέχρι και 22,1%. Η Δήμητρα αγόρασε πριν μερικές μέρες το 50% του ποσοστού των μετοχών που κατείχε στην Ελληνική η Εκκλησία και το οποίο αντιστοιχούσε σε 4,1 εκατ. μετοχές.
Χάνουν από τις επενδύσεις τους στον τραπεζικό τομέα
Μεγάλες απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που πριν λίγα χρόνια επένδυσαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Οι χρηματιστηριακές αξίες των συστημικών τραπεζών συνεχίζουν να απέχουν σημαντικά από την αρχική επένδυση, παρά τις προοπτικές που υπάρχουν για αναστροφή της κατάστασης.
Οι ραγδαίες αλλαγές που επήλθαν στον τραπεζικό κλάδο το 2018 έφεραν τα πάνω-κάτω στις κεφαλαιουχικές αξίες των δύο συστημικών τραπεζών, με την Ελληνική να κερδίζει γύρω στο 22% σε σχέση με πέρυσι και την Τράπεζα Κύπρου να χάνει περίπου 35%.
Παρά τα μετοχικά και λογιστικά κέρδη που καταγράφει μετά την απόκτηση του Συνεργατισμού, οι βασικοί μέτοχοι της Ελληνικής χάνουν μεταξύ 60 και 70% των χρημάτων που επένδυσαν στην τράπεζα τα τελευταία χρόνια.
Η αξία των επενδύσεων της Wargaming, Third Point, Δήμητρα και EBRD στην Ελληνική Τράπεζα ανήλθε στα €150 εκατ. Για τις κυπριακές τράπεζες, η προσδοκία είναι ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εκκίνηση του σχεδίου Εστία και η σταδιακή διάθεση περιουσιακών τους στοιχείων θα δημιουργήσει σταθερή κερδοφορία. Προς το παρόν, μόνο η Ελληνική είναι κερδοφόρα και αυτό οφείλεται στην υπεραξία που δημιούργησε η απόκτηση του Συνεργατισμού.
Συνωστισμός για μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο
Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια η Δήμητρα Επενδυτική με ποσοστό κοντά στο 10% δεν είχε εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής.
Θεωρήθηκε ότι η σύμπραξη των δυο μεγαλομετόχων Wargamimg και Third Point δεν άφησαν χώρο στη Δήμητρα για μια θέση στο Δ.Σ. ενώ είχαν γίνει από την επενδυτική εταιρεία και παραστάσεις στην Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, τώρα τα πράγματα φαίνεται ότι διαφοροποιούνται.
Η Δήμητρα αναμένεται να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά την Wargaming. Στο νέο διοικητικό σχήμα της Ελληνικής αναμένεται να προστεθεί και η Poppy Sarl, που συνδέεται με την Pimco.
Υπάρχει και το επενδυτικό ταμείο 7Q. Aυτό σημαίνει ότι νέα πρόσωπα αναμένεται να μπούνε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής εκπροσωπώντας όλους τους μετόχους.
Το θέμα είναι πως θα διαμορφωθούν οι συμμαχίες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής και σε ποιες αλλαγές θα θέλουν να προχωρήσουν.
Αυτό θα φανεί μετά την ετήσια συνέλευση η οποία ακόμη δεν έχει οριστεί. Τα νέα πρόσωπα των συμβούλων θα χαράξουν την στρατηγική η οποία δεν θα διαφοροποιείται σημαντικά από αυτό που ισχύει σήμερα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές