ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το νομοσχέδιο που εξετάστηκε χθες στο Κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο ρυθμίσεων του ευρωπαϊκού κανονισμού της 19ης Μαρτίου του 2019, που αφορά στη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων από τρίτες χώρες στην Ένωση, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον θα βρεθεί στην Κύπρο και έχει προγραμματίσει επαφές με παράγοντες και αξιωματούχους, στις οποίες θα συζητηθούν οι νέες ρυθμίσεις, στον απόηχο του ενδιαφέροντος του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Lone Star να εξαγοράσει την Τράπεζα Κύπρου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», το αίτημα των αμερικανικών αρχών για συνάντηση με τις αρμόδιες κυπριακές αρχές (που είχε επείγοντα χαρακτήρα) προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση επιφυλάξεων από κυβερνητικής πλευράς για την πρόθεση της Lone Star να αποκτήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου.
Η υποβολή των τριών μη δεσμευτικών προσφορών της Lone Star δημοσιοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου και τα αμέσως επόμενα 24ωρα είχε γίνει γνωστό ότι θα προωθηθεί και το νομοσχέδιο, που εκκρεμούσε, για τον έλεγχο των άμεσων επενδύσεων από τρίτες χώρες.
«Ως χώρα οφείλουμε να διαφυλάξουμε την τραπεζική σταθερότητα προς το δημόσιο συμφέρον (…) εάν δούμε ότι υπάρχουν επίφοβες και επιθετικές τύπου εξαγορές ενδεχομένως από το εξωτερικό, τότε πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να το αναλύσουμε αν πρέπει να γίνει ή όχι», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Το νομοσχέδιο περιγράφει:
(α) τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργείται υποχρέωση κοινοποίησης της σκοπούμενης άμεσης ξένης επένδυσης και εξασφάλισης έγκρισης,
(β) τα κριτήρια και παράγοντες που μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τον έλεγχο άμεσης ξένης επένδυσης,
(γ) τη διαδικασία ελέγχου άμεσης ξένης επένδυσης,
(δ) το είδος των πληροφοριών που απαιτούνται κατά τον έλεγχο άμεσης ξένης επένδυσης και
(ε) τις εκτελεστικές αρμοδιότητες της αρμόδιας αρχής (Υπουργείο Οικονομικών).
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το νομοσχέδιο παρέχει στον υπουργό Οικονομικών δικαίωμα βέρο στην πραγματοποίηση ξένων άμεσων επενδύσεων, ειδικά από τρίτα κράτη στην Κύπρο, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και έγκριση.
Στον χρόνο που είχε ετοιμαστεί ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός, στόχος ήταν να εμποδιστούν επιθετικές εξαγορές ευρωπαϊκών υποδομών από την Κίνα.
Η Lone Star
Οι εξελίξεις τρέχουν ενώ η Lone Star πραγματοποιεί επαφές με παράγοντες στην Κύπρο. Οι εκπρόσωποι του ταμείου θέλουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για ευκαιριακή και κερδοσκοπική επένδυση. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση τυχόν εξαγοράς απαιτεί την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ.
Το ενδιαφέρον της Lone Star να έχει επαφές στην Κύπρο δείχνει ότι το αμερικανικό ταμείο δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά του. Σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία, η Lone Star έχει διορία μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, στις 17:00 (ώρα Ιρλανδίας), να υποβάλει την τελική της προσφορά ή να ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να το πράξει. Η τελευταία μη δεσμευτική προσφορά ήταν 1,51 ευρώ ανά μετοχή.
Διαβάστε επίσης