• Business

    Τράπεζα Κύπρου: Καθαρά κέρδη 270 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο – Επιστρέφει στο ΧΑ

    • NewsRoom
    Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων σύμβουλος, Τράπεζα Κύπρου

    Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Κύπρου


    Καθαρά κέρδη ύψους 270 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση, εκ των οποίων €137 εκατ. το β’ τρίμηνο 2024 ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, τονίζοντας παράλληλα πως επιστρέφει στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Η απόφαση «στροφή» του μεγαλύτερου εγχώριου συστημικού χρηματοπιστωτικού συγκροτήματος που όπως  εκτιμάται θα δώσει νέα διάσταση στην εμπορευσιμότητα της μετοχής του, λήφθηκε χθες στη διάρκεια  πολύωρης σύσκεψης του ΔΣ.

    Ενώπιον του ΔΣ  τέθηκε τεχνοκρατική μελέτη ως προς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που θα προκύψουν από ενδεχόμενη επιστροφή της τράπεζας στο «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Τα πλεονεκτήματα, βάσει των μελετών που έχουν γίνει, είναι σαφώς συντριπτικά έναντι των μειονεκτημάτων» παρατήρησε στη StockWatch ανώτατο στέλεχος της τράπεζας.

    Σε γραπτή δήλωση του Πανίκου Νικολάου, CEO της BOCH, η οποία επισυνάπτεται στα οικονομικά αποτελέσματα  εξαμήνου του συγκροτήματος, αναφέρεται στην κατάληξη της  απόφασης του ΔΣ για εισαγωγή της μετοχής  στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    «Σε συνδυασμό με τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, η κίνηση αυτή θα αποφέρει μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη και θα ενισχύσει την παρουσία του συγκροτήματος στις αγορές»  υπογραμμίζει ο κ. Νικολάου.

    Σημείωσε ότι τις επόμενες βδομάδες η ανώτατη διεύθυνση θα παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους λήφθηκε η εν λόγω απόφαση και θα κατατεθεί σχετική πρόταση ενώπιον των μετόχων της τράπεζας στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης η οποία, όπως προσθέτει, θα συγκληθεί σε εύθετο χρονικό πλαίσιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μητρική της τράπεζας θα παραμείνει η ιρλανδική Bank of Cyprus Holding (BΟCH), ενώ η εκκαθάριση συναλλαγών θα διενεργείται, πιθανότατα, από τον όμιλο ΕΧΑΕ.

    Τα αποτελέσματα εξαμήνου της Τράπεζας Κύπρου

    Τα κύρια σημεία για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 έχουν ως εξής: 

    • Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 2.9% το 2024, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης

    • Ισχυρός νέος δανεισμός ύψους €1.2 δις, αυξημένος κατά 10% σε ετήσια βάση

    • Χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €10.1 δις, αυξημένο κατά 3% από τον Δεκέμβριο 2023

    • Καθαρά έσοδα από τόκους ύψους €420 εκατ. για το α’ εξάμηνο 2024, αυξημένα κατά 17% σε ετήσια βάση

    • Καθαρά έσοδα από τόκους ύψους €207 εκατ. για το β’ τρίμηνο 2024, μειωμένα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τις αυξημένες ενέργειες αντιστάθμισης (‘hedging’)

    • Συνολικά λειτουργικά έξοδα ύψους €167 εκατ., αυξημένα κατά 4% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα από τον πληθωρισμό. Δείκτης κόστος προς έσοδα2 στο 30%, μειωμένος κατά 2 ε.μ. σε ετήσια βάση

    • Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €270 εκατ., αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση, εκ των οποίων €137 εκατ. το β’ τρίμηνο 2024, αυξημένα κατά 4% σε τριμηνιαία βάση

    • Βασικά κέρδη ανά μετοχή ύψους €0.61 για το α’ εξάμηνο 2024 (σε σύγκριση με €0.49 για το α’ εξάμηνο 2023)

    Ρευστότητα και ανθεκτικότητα ισολογισμού

    • Ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια στο 2.8% (0.4% μετά τις πιστωτικές ζημιές), μειωμένο κατά 60 μ.β. σε τριμηνιαία βάση

    • Δείκτης κάλυψης ΜΕΔ ύψους 85%. Χρέωση πιστωτικών ζημιών δανείων ύψους 31 μ.β.

    • Καταθετική βάση, στην πλειονότητα της λιανική, ύψους €19.7 δις, αυξημένη κατά 3% σε ετήσια βάση και 2% σε τριμηνιαία βάση

    • Υψηλή ρευστότητα στον ισολογισμό με €7.3 δις τοποθετημένα στην ΕΚΤ. Πλήρης αποπληρωμή δανεισμού ΣΠΠΜΑ τον Ιούνιο 2024

    • Συμμόρφωση με την τελική ελάχιστη απαίτηση του Δεκέμβρη 2024 για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), μετά την επιτυχή έκδοση τον Απρίλιο 2024 Πράσινου Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ύψους €300 εκατ.

    Ισχυρή κεφαλαιακή θέση και επικέντρωση στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους

    • Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) και Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ύψους 18.3% και 23.3% αντίστοιχα

    • Δημιουργία κεφαλαίων (CET1) ύψους 214 μ.β. κατά το α’ εξάμηνο 2024, εκ των οποίων 129 μ.β. κατά το β’ τρίμηνο 2024

    • Ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή ύψους €5.275 στις 30 Ιουνίου 2024, αυξημένη κατά 21% σε ετήσια βάση

    • Απόδοση μερίσματος (distribution yield) ύψους 8%, περιλαμβάνοντας πληρωμή μερίσματος σε μετρητά ύψους €112 εκατ. τον Ιούνιο 2024 και έναρξη επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους €25 εκατ. τον Απρίλιο 2024

    Η δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου Π. Νικολάου

    «’Εχουμε επιτύχει άλλο ένα τρίμηνο ισχυρής κερδοφορίας, αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, σημειώσαμε Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) υψηλότερη από 20%, ξεπερνώντας σημαντικά τους στόχους του 2024 που θέσαμε τον Φεβρουάριο 2024. Η ισχυρή αυτή επίδοση υποστηρίχθηκε από τα συνεχιζόμενα ισχυρά και ανθεκτικά καθαρά έσοδα από τόκους, τη συνεχή πειθαρχημένη διαχείριση κόστους παρά τις πληθωριστικές πιέσεις καθώς και τη χαμηλή χρέωση πιστωτικών ζημιών δανείων (cost of risk). Συνολικά, κατά το α’ εξάμηνο 2024 καταγράψαμε βασικά κέρδη ανά μετοχή ύψους €0.61, δημιουργώντας ισχυρή αξία για τους μετόχους, με την ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή να βελτιώνεται κατά 21% σε ετήσια βάση, σε €5.27.

    Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, μετά από σχετική πρόβλεψη για διανομή1 ανήλθαν σε 18.3% και 23.3% αντίστοιχα στις 30 Ιουνίου 2024. H ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου παραμένει υγιής και συνεχίζει να βελτιώνεται, με το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια να μειώνεται για πρώτη φορά κάτω από 3%.

    Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει δύναμη και ανθεκτικότητα, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2.9%2 το 2024, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

    Η ισχυρή οικονομική και λειτουργική μας επίδοση αντανακλάται επίσης στις υψηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις, καθώς πρόσφατα οι οίκοι αξιολόγησής Moody’s, S&P και Fitch προχώρησαν με αναβαθμίσεις. Συγκεκριμένα ο οίκος Moody’s αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας σε Baa1, 2 βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, που αποτελεί την υψηλότερη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας από το 2011.

    Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή επίδοση καθώς και το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, αναβαθμίζουμε σήμερα τους οικονομικούς μας στόχους για το 2024 και 2025. Αναμένουμε Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) μεγαλύτερη από 19% για το 2024 και σε επίπεδα mid-teens για το 2025, με ισχυρή ετήσια δημιουργία κεφαλαίων (CET1) πριν την αφαίρεση των διανομών, μεγαλύτερη από 300 μ.β.

    H δέσμευση μας για επίτευξη σταθερής απόδοσης για τους μετόχους μας αποδεικνύεται από την συνολική διανομή ύψους €137 εκατ. από την κερδοφορία του 2023 η οποία περιλάμβανε πληρωμή μερίσματος σε μετρητά ύψους €112 εκατ. που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2024 και επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους €25 εκατ. που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2024. Για το 2024 στοχεύουμε σε διανομή προς το υψηλότερο άκρο του εύρους του ποσοστού διανομής μας (δηλαδή 50%), ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Δεδομένης της ισχυρής δημιουργίας κεφαλαίων, θα επανεξετάσουμε την πολιτική διανομής μας μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 στο πλαίσιο των εκάστοτε συνθηκών της αγοράς.

    Στην Τράπεζα Κύπρου αξιολογούμε τακτικά την στρατηγική μας για δημιουργία σταθερής αξίας για τους μετόχους. Ένα από τα θέματα που αξιολογούμε είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίας του Συγκροτήματος στις αγορές με στόχο την πιο εύκολη προσέλκυση νέων επενδυτών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε πως η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνδυασμό με τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, θα αποφέρει μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη και θα ενισχύσει την παρουσία του Συγκροτήματος στις αγορές. Στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους προτείνουμε τα πιο πάνω, με πρόταση που θα τεθεί στους μετόχους σε επερχόμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί σε εύθετο χρονικό πλαίσιο.

    Είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόοδο που έχουμε σημειώσει μέχρι σήμερα και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην επίτευξη αποτελεσμάτων για τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη μας. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη στρατηγική που έχουμε θέσει, ενδυναμώνοντας τη θέση ισχύος μας, εστιάζοντας στη στήριξη των πελατών μας και στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.»

    Διαβάστε επίσης

    Ideal Holdings: Εκτίναξη εσόδων κατά 269% στα 184,9 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο

    Siemens: Στα 3 δισ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη το γ’ τρίμηνο – Ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών

    Barclays: «Κόβει» την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ