• Business

    Toyota: Στα 10,2 εκατ. δολάρια η αμοιβή του προέδρου της για το 2023 – Αυξήθηκε κατά 62%

    • Bloomberg

    Akio Toyoda, Πρόεδρος Toyota


    Ο Πρόεδρος της  Toyota Motor, Akio Toyoda, έλαβε από την εταιρεία 1,62 δισ. γιεν (10,2 εκατομμύρια δολάρια) κατά το οικονομικό έτος 2023, ποσό αυξημένο κατά 62% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι έλαβε ιστορικά χαμηλή στήριξη από τους μετόχους εν μέσω της κυβερνητικής έρευνας για την πιστοποίηση των οχημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Το πακέτο αμοιβών περιλάμβανε τον μισθό του ύψους 289 εκατομμυρίων γιεν και πληρωμές μπόνους αξίας 324 εκατομμυρίων γιεν και περίπου 1 δισεκατομμύριο γιεν σε μετοχές, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τις κινητές αξίες που κατατέθηκε την Τρίτη.

    Το συνολικό ποσό, σε σχέση με την περσινή αμοιβή των 999 εκατομμυρίων γιεν, τον κατέστησε το πιο ακριβοπληρωμένο ιαπωνικό στέλεχος για τρίτη συνεχή χρονιά.

    Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι λιγότερο από ό,τι λαμβάνουν οι επικεφαλής άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών διεθνώς.

    Ο Carlos Tavares της Stellantis NV έλαβε 39,5 εκατομμύρια δολάρια το 2023 και η Mary Barra, επικεφαλής της General Motors, είχε πέρυσι αποδοχές 27,8 εκατομμύρια δολάρια.

    Η έρευνα για την ασφάλεια των αυτοκινήτων έχει εξοργίσει τους ξένους επενδυτές και έχει σπείρει αμφιβολίες για την ηγεσία της εταιρείας.

    Στη γενική συνέλευση της Toyota νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το 71,93% των μετόχων – το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010 και μετά – ψήφισε τον επαναδιορισμό του Toyoda στο διοικητικό συμβούλιο.

    Σε λειτουργικό επίπεδο, η Toyota τα πηγαίνει καλά. Τα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023 εκτοξεύτηκαν στο επίπεδο ρεκόρ των 5,4 τρισεκατομμυρίων γιεν, καθιστώντας την την πρώτη ιαπωνική εταιρεία που έφτασε ποτέ τα 5 τρισεκατομμύρια γιεν.

    Πραγματοποίησε, επίσης, πωλήσεις άνω των 11 εκατομμυρίων επιβατικών αυτοκινήτων, ξεπερνώντας την Volkswagen AG και αναδείχθηκε στον Νο 1 κατασκευαστή οχημάτων παγκοσμίως για τέταρτη συνεχή χρονιά.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Toyota, Koji Sato έλαβε 623 εκατομμύρια γιεν από τότε που διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο τον Ιούνιο του 2023, όπως προκύπτει από την ίδια έκθεση.

    Διαβάστε επίσης:

    Toyota: Οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της επανεκλογής του προέδρου

    Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις για δαπάνες σε είδη πολυτελείας – Μεγάλες ανακατατάξεις στη λίστα

    Augustinus Bader: Η εταιρεία με την δημοφιλή κρέμα ημέρας των 300 δολ. αναμένει αύξηση πωλήσεων 40%



    ΣΧΟΛΙΑ