• Business

    Τουρισμός: Τι φέρνει η επόμενη μέρα σε Ρόδο και Κέρκυρα

    Τουρίστες εκκενώνουν ξενοδοχείο στη Ρόδο

    Πηγή: Δημοκρατική


    «Μαύρο Αύγουστο» για την τουριστική κίνηση στη Ρόδο δείχνουν τα στοιχεία των ακυρώσεων, παρόλο που οι επαγγελματίες του τουρισμού θεωρούν ότι είναι νωρίς για να μετρήσουν τις πληγές τους.

    Μέχρι χθες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε πραγματοποιήσει τη μεταφορά 25.000 ατόμων με όλα τα μέσα, μεταξύ των οποίων ιδιωτικά σκάφη και σκάφη του λιμενικού σε σχολεία, αθλητικά κέντρα και συνεδριακούς χώρους ξενοδοχείων.

    Τελευταία εξέλιξη είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση των τουριστών που παραθέριζαν σε πληγείσες περιοχές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια έβγαλε χθες στον αέρα την πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι επαγγελματίες του τουρισμού και κυρίως χώρων φιλοξενίας συμπληρώνουν μία φόρμα για τις ανάγκες που παρίστανται και αφορούν στη μεταφορά τουριστών σε ασφαλείς χώρους, δεδομένης και της μεγάλης πληρότητας στα διαθέσιμα καταλύματα του νησιού.

    Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν ήδη μεταφερθεί 40 άτομα σε διαθέσιμα ξενοδοχεία.

    Εκτός από τις ακυρώσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι tour operators, υπάρχουν ξενοδοχεία – κυρίως στο Κιοτάρι – που έχουν ακυρώσει κρατήσεις έως και τα μέσα Αυγούστου, μεταξύ των οποίων τα Rhodos Village, Lindian Village και Princess.

    «Οι εργασίες αποκατάστασης για να επανέλθουμε στην κανονικότητα θα διαρκέσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα από την κατάσβεση της φωτιάς», λέει στο mononews ο Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, εντεταλμένος αντιπρόεδρος Επικοινωνίας & Marketing της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και μέλος της διοίκησης της Atrium Hotels.

    Τουρίστες φιλοξενούνται σ εκλειστό γυμναστήριο μετά τη φωτιά στη Ρόδο
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρωτοβουλίες μέσω ΣΕΤΕ

    Υπολογίζεται ότι από τη συνολική δυναμικότητα των περίπου 70.000 δωματίων της Ρόδου, ζημιές υπέστησαν περίπου 7.000 δωμάτια, επομένως επλήγη σχεδόν το 10% της φέρουσας ικανότητας του νησιού.

    «Το brand έχει σαφώς πληγεί, αλλά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Το σημαντικότερο τώρα είναι ο ασφαλής επαναπατρισμός των τουριστών ώστε να μη διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας και δεύτερον. Όταν ο καπνός δε θα είναι ορατός, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε εντός μίας εβδομάδας το μήνυμα της ασφάλειας», λέει ο ίδιος και φέρνει ως παράδειγμα την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης στην Τουρκία, έπειτα από τον φονικό σεισμό τον περασμένο Μάρτιο.

    επιβιβάζονται σε σκάφος από την παραλία στην περιοχή Κιοτάρι νότια της Ρόδου, κατά την διάρκεια απεγκλωβισμού ατόμων, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ΣΕΤΕ και ΕΟΤ θα συμβάλουν μέσω της Marketing Greece στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης και τη διαχείριση της κρίσης, καθώς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί διερευνητικές συζητήσεις με φορείς του νησιού.

    Μεταξύ άλλων, οι επαγγελματίες τουρισμού της Ρόδου θα προσπαθήσουν μέσω προσφορών να προσελκύσουν τον εισερχόμενο τουρισμού, δεδομένου ότι τις δύο προσεχείς εβδομάδες αναμένονται ακυρώσεις για όλη τη διάρκεια της σεζόν.

    Αρωγός στις μετακινήσεις τουριστών και την εξυπηρέτησή τους είναι οι εργαζόμενοι σε καταλύματα του νησιού.

    Παραδείγματος χάρη η επιχείρηση στο Atrium Prestige στη Λαχανιά Ρόδου για την οποία μιλά ο κ. Κωνσταντινίδης.

    «Από τη στιγμή που εκκενώθηκαν ξενοδοχεία της περιοχής φιλοξενήσαμε 2.000 άτομα, οικογένειες και παιδιά, στα οποία προσφέραμε πρωινό και μεσημεριανό, αριθμός που ισούται με τέσσερις φορές τη δυναμικότητα του ξενοδοχείου. Το προσωπικό το δικό μας αλλά και άλλων μονάδων καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες».

    Ακυρώνει μέχρι την Κυριακή η TUI

    «Ακυρώσαμε όλες τις εξερχόμενες πτήσεις προς τη Ρόδο έως και την Παρασκευή 28 Ιουλίου και επίσης ακυρώσαμε όλες τις εξερχόμενες πτήσεις για πελάτες που ταξιδεύουν σε επηρεαζόμενα ξενοδοχεία έως και την Κυριακή 30 Ιουλίου. Όλοι οι πελάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σε αυτές τις πτήσεις θα λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.

    Στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί από πυρκαγιές το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου θα προσφερθεί δωρεάν αλλαγή σε άλλη αργία ή η δυνατότητα ακύρωσης για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

    Εξακολουθούμε να εκτελούμε άδειες εξερχόμενες πτήσεις για να φέρουμε αυτούς τους πελάτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές αλλού στη Ρόδο στο σπίτι, όπως έχει προγραμματιστεί και εργαζόμαστε για να φέρουμε αυτούς που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές το συντομότερο δυνατό», αναφέρει στην τελευταία της δήλωση η TUI.

    Σημειωτέον ότι έχουν γίνει αρχικές συζητήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων στους πελάτες προκειμένου να εξεταστεί αν θα παρασχεθούν vouchers για επίσκεψη στη Ρόδο αργότερα μέσα στη σεζόν

    Το Λιμενικό απεγκλωβίζει τουρίστες στο Κιοτάρι
    (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε Sky News και BBC, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο αεροδρόμιο της Ρόδου και είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού έχει επηρεαστεί» και χαρακτήρισε «λανθασμένες τις εκτιμήσεις ότι το 50% του νησιού έχει επηρεαστεί από την πύρινη λαίλαπα».

    Μεταξύ άλλων, η υπουργός είπε ότι «η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα ασφάλειας στο εξωτερικό, καθώς προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις».

    Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει, πάντως, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ευρύτερου αντίκτυπου στις καλοκαιρινές κρατήσεις για το νησί της Ρόδου. Η Easyjet επιτρέπει αλλαγές σε εισιτήρια που έχουν ημερομηνία αναχώρησης έως 29 Ιουλίου, ενώ τη δυνατότητα αλλαγής δίνει και η British Airways.

    Πάντως, πηγές προσκείμενες στη Fraport αναφέρουν ότι είναι λίγες οι πτήσεις αεροσκαφών που δεν προσγειώνονται άδεια στο «Διαγόρας».

    Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν 17 έκτακτες πτήσεις που παρέλαβαν επιβάτες για επαναπατρισμό. Συνολικά, την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν 160 πτήσεις και 154 ήταν προγραμματισμένες για χθες, Δευτέρα.

    Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το αεροδρόμιο της Ρόδου να επανέρχεται στην κανονικότητα.

    Τουρίστες περιμένουν να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος κατά την διάρκεια εκκένωσης στην περιοχή Πεύκοι νότια της Ρόδου

    «Είναι νωρίς να μιλάμε για ακυρώσεις στην Κέρκυρα»

    Καλύτερη είναι η εικόνα στην Κέρκυρα, όπου μέχρι χθες η πυρκαγιά στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού είχε τεθεί υπό έλεγχο.

    «Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές στην Κέρκυρα μετά το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς στα βορειοανατολικά του νησιού χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να εκκενωθούν από έναν μικρό αριθμό ξενοδοχείων. Ως προληπτικό μέτρο, σταματήσαμε επίσης τις νέες αφίξεις στα επηρεαζόμενα ξενοδοχεία για τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιουλίου.

    «Η κατάσταση είναι πλέον πλήρως υπό έλεγχο και οι επισκέπτες επιστρέφουν στα ξενοδοχεία τους για να συνεχίσουν τις διακοπές τους όπως είχαν προγραμματιστεί», αναφέρει σε τοποθέτησή της η TUI, ενώ ο Χαράλαμπος Βούλγαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας λέει στο mononews ότι «το βράδυ της Κυριακής είχαμε προληπτικά εκκενώσεις κάποιων περιοχών και ξενοδοχείων.

    Από το πρωί της Δευτέρας έχουν επιστρέψει στα καταλύματα τους. Προσευχόμαστε να τεθεί η πυρκαγιά γρήγορα σε έλεγχο ώστε να γυρίσουμε σε μια κανονικότητα. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως είναι σε καλύτερη κατάσταση» και τονίζει ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για ακυρώσεις».

    Διαβάστε επίσης:

    Ολλανδία: Ταξιδιωτική οδηγία για τους κινδύνους σε τρία ελληνικά νησιά λόγω πυρκαγιών

    Γεωργιάδης: Επίδομα ύψους €534 στους εργαζομένους σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

    Επιπλέον πτήσεις οργανώνει η TUI για τον επαναπατρισμό Γερμανών και Βρετανών τουριστών από τη Ρόδο



    ΣΧΟΛΙΑ