ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Πολύ μελάνι χύθηκε για την προώθησή τους κι άλλο τόσο για τους λόγους που τα έργα πάγωσαν, αναβλήθηκαν ή «σέρνονται» μέχρι σήμερα. Ο λόγος για τουριστικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, η πορεία των οποίων δε δικαίωσε τους υπερμάχους τους, ενώ ορισμένες χαρακτηρίστηκαν στρατηγικής σημασίας. Στις περισσότερες των επενδύσεων, τα έργα «στοίχειωσαν» οι έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ενώ projects έμειναν στα χαρτιά κι εξαιτίας της υπαναχώρησης των χρηματοδοτών τους.
Τον επενδυτή που θα δώσει τη δεύτερη ευκαιρία στην αξιοποίηση της κατάφυτης έκτασης της Κασσιόπης στον Ερημίτη της βόρειας Κέρκυρας αναζητούν οι Αμερικανοί της NCH Capital. Μία δεκαετία μετά την εξαγορά των 438 στρεμμάτων με ακτογραμμή σχεδόν 700 μέτρων από το ΤΑΙΠΕΔ, το fund έχει εκκινήσει τη διαδικασία πώλησης σε άλλο αγοραστή, έπειτα από άκαρπες προσπάθειες μεταβίβασης που προηγήθηκαν την προηγούμενη διετία.
Οι πληροφορίες θέλουν τρία επενδυτικά σχήματα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, στα οποία φέρεται να ανήκει η Calamos Investments, ενώ συμμετοχή στις κοινοπραξίες φέρεται να έχει εταιρεία συμφερόντων του Ντιν Μητρόπουλου. Πάντως, η δόμηση του οικοπέδου βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων και των προσφυγών που ασκήθηκαν εκ μέρους δημοτών, βασικό αίτημα των οποίων ήταν να χαρακτηριστεί η έκταση προστατευόμενη περιοχή.
Μετά την έλευση της πανδημίας, όμως, κι ενώ είχε παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα κατά το οποίο η NCH διακρατούσε το asset, οι ζυμώσεις έγιναν εντονότερες, ενώ στην πρόθεση αποεπένδυσης από την Κασσιόπη συνέτειναν οι επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, όπως η άνοδος του κατασκευαστικού κόστους. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους ήταν και επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετείχαν ιδιοκτήτες γειτονικών ιδιοκτησιών, όπως ο βαρόνος Τζέικομπ Ρότσιλντ.
Η NCH έχει καταβάλει στο δημόσιο 25 εκατομμύρια, τμηματικά, έως το 2017, με το τίμημα της πώλησης να εκτιμάται μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ. Το αρχικό τους σχέδιο αφορούσε στην ανάπτυξη μεικτού τουριστικού χωριού με πεντάστερο ξενοδοχείο 90 δωματίων και 76 σουιτών και 40 τουριστικές κατοικίες έως 1.000 τ.μ., καθώς και μαρίνας 60 θέσεων, ενώ από τη συνολική έκταση σχεδιαζόταν να δομηθεί το 7%. Όπως έχει διαρρεύσει από τους πωλητές, οι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί, ενώ έχει εκπονηθεί και η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, που θα αξιοποιηθεί εφόσον ο επόμενος αγοραστής αποφασίσει να ακολουθήσε το ίδιο σχέδιο.
Πέπλο μυστηρίου πάνω από τη μαρίνα Αστακού
Αναξιοποίητο μένει το σχέδιο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης μαρίνας της Μεσογείου στον Αστακό, ενώ πέπλο μυστηρίου καλύπτει το προφίλ των ενδιαφερόμενων επενδυτών και τις προθέσεις τους.
Η έκταση έχει περάσει στην ιδιοκτησία των τραπεζών, καθώς το 71,08% ελέγχει η Alpha Bank και το 28,92% η Τράπεζα Πειραιώς. Οι πληροφορίες θέλουν ακομη και αραβικά κεφαλαια να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ωστόσο τίποτα επίσημο ή συγκεκριμένο δεν έχει ανακοινωθεί. Το ακίνητο ανήκε παλιότερα ανήκε στον κατασκευαστικό όμιλο των Αρφάνη – Χιώνη και έπειτα στην ΑΕΓΕΚ, ενώ μετά τις ανακατατάξεις στον κατασκευαστικό κλάδο και την κατάρρευση της ΑΕΓΕΚ, το ακίνητο περιήλθε στα χέρια των τραπεζών. Πάντως, προς το παρόν το έργο προωθείται από το δημόσιο και αναμένεται ένταξη της επένδυσης στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Το σχέδιο αφορά σε επένδυση 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία μαρίνας mega yachts, με δυναμικότητα 400 θέσεων, πολυτελών ξενοδοχείων, καταστημάτων κι εμπορικών κέντρων.
Minoan Group: Τρεις δεκαετίες στα σκαριά
Μία από τις μακροβιότερες επενδύσεις που ακόμα δεν έχουν πάρει μπροστά είναι το έργο της βρετανικής Minoan Group στη Σητεία της Κρήτης, που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια. Η εταιρεία αναδείχθηκε μισθωτής των 25.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού, σε έναν διαγωνισμό διάρκειας 40 ετών με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 40 χρόνων, ενώ έχουν παρέλθει ήδη τα 30 χρόνια. Μετά την υπογραφή της σύμβασης υψώθηκαν νέα εμπόδια για την επένδυση των 300 εκατομμυρίων, καθώς είχαν ασκηθεί αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ κατά του Προεδρικού Διατάγματος, ωστόσο απορρίφθηκαν το 2017. Εντός του 2023 η εισηγμένη στο δείκτη ΑΙΜ του Λονδίνου ανακοίνωσε τη συνεργασία με διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο, που θα αναλάβει τη διαχείριση των ξενοδοχείων και των τουριστικών κατοικιών που μέλλει να αναπτυχθούν κοντά στο Φοινικόδασος Βάι, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεσσάρων πολυτελών συγκροτημάτων ξενοδοχείων και βιλών.
Υπό ανασχεδιασμό αλλά σίγουρα πιο ώριμη είναι η επένδυση της Grivalia στην Άνω Μερά Μυκόνου, που κόλλησε στις συμπληγάδες του ΣτΕ. Από 150 κλίνες, θα δημιουργηθούν 80 κλίνες, εκ των οποίων 20 σε βίλες. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν μικρότερος. Δεδομένου του αυξημένου κατασκευαστικού κόστος, η επένδυση θα ανέλθει σε 120 εκατ. ευρώ, υψηλότερη κατά 40 εκατομμύρια ευρώ. «Έχουμε αποκτήσει έκταση στο Καλό Λιβάδι, το έργο αυτό επιλέξαμε να ολοκληρωθεί με τη μέθοδο των στρατηγικών επενδύσεων, σχεδιάστηκε από έμπειρους αρχιτέκτονες, το ΣτΕ καλώς σήκωσε κίτρινη κάρτα», έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Grivalia Hospitality, Γιώργος Χρυσικός.
Στοιχειωμένη, τέλος, έμεινε η επένδυση της Smenter Limited, συμφερόντων του Τζέιμς Μολφέση, για την αξιοποίηση έκτασης στη Νότια Ιθάκη, με προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων. Η «Οδύσσεια» των επενδυτών ξεκίνησε το 2002, αλλά ακόμα δεν έχουν φτάσει στην Ιθάκη, αφού το έργο για τρία ξενοδοχεία, δύο οικιστικές περιοχές ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο και καταδυτικό πάρκο δεν έχει υπαχθεί στο νόμο των στρατηγικών επενδύσεων για να προχωρήσει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!