Με υψηλά ποσοστά «βαθμολογεί» τη Μύκονο και τη Σαντορίνη το πρώτο εισερχόμενο κύμα τουριστών, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας ικανοποίησης του ενημερωτικού δελτίου του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ με αναφορά στον Μάιο.

Τα στοιχεία του γενικού δείκτη ικανοποίησης του ΙΝΣΕΤΕ για τους ανταγωνιστικούς «premium» προορισμούς φανερώνουν πως το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και φαινομένων αισχροκέρδειας μπορεί να αναστραφεί, μεσούσης της θερινής σεζόν. Η Μύκονος κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης (92%) έναντι όλων των προορισμών. Ακολούθησε η Σαντορίνη με 90%, το Σεν Τροπέ στην Κυανή Ακτή με 87%, η Σαρδηνία και η Ίμπιζα με 86% αντίστοιχα.

Παρά τα «παράπονα» παγκοσμίως γνωστών influencers για τις εξωφρενικές τιμές στο νησί των Ανέμων, στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μύκονος με 94% και ακολουθούν η Σαντορίνη με 91% και το Σεν Τροπέ με 86%. Έπεται το νησί της Ιταλία με 85% και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ίμπιζα με 84%. Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση από το δωμάτιο, η Μύκονος «σκοράρει» 99% και ακολουθούν η Σαντορίνη, το Σεν Τροπέ και η Σαρδηνία με 89% αντίστοιχα και η Ίμπιζα με 83%. Στην κατηγορία της εξυπηρέτησης στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μύκονος με 96% και ακολουθούν η Σαντορίνη με 93% και το Σεν Τροπέ με 91%. Στην τελευταία θέση βρίσκονται η Σαρδηνία και η Ίμπιζα με 88% αντίστοιχα.

Στην κατηγορία της καθαριότητας στην πρώτη θέση βρίσκονται η Μύκονος με 99% και ακολουθούν η Σαντορίνη και η Σαρδηνία με 93% αντίστοιχα, το Σεν Τροπέ με 92% και το ισπανικό θέρετρο με 88%. Ως προς την τοποθεσία, τη Μύκονο (95%) ακολουθεί η Σαντορίνη με 94%. Έπονται το Σεν Τροπέ με 93%, η Σαρδηνία με 91% και η Ίμπιζα με 88%. Στην κατηγορία φαγητού-ποτού στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σαρδηνία με 80%, έπεται χαμηλότερα η Ίμπιζα με 79% και η Σαντορίνη με 69%.

Σε σύγκριση με το 2022 γίνεται σαφές ότι το κλίμα έχει, μάλιστα, βελτιωθεί για τα δύο ελληνικά νησιά, καθώς η Μύκονος κατέγραψε δείκτη ικανοποίησης 91% και η Σαντορίνη 88%. Τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου χρόνου, Ίμπιζα, Σαρδηνία και Σεν Τροπέ, οι βασικοί ανταγωνιστές των δύο νησιών, είχαν πετύχει 83%, 85% και 85%, αντίστοιχα.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου ήταν μειωμένη κατά 3,1%, αφού οι επιβάτες διεθνών πτήσεων ήταν λιγότεροι κατά 6,1%.

Πού βρίσκεται η Αθήνα σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της

Χαμηλότερα από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η πρωτεύουσα στην κατάταξη του δείκτη ποιότητας των ξενοδοχείων ανταγωνιστικών πόλεων. Για τον Μάιο του 2023 στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη με 84%, στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη και η Βαρκελώνη με 83% αντίστοιχα. Ακολουθούν η Αθήνα με 82%, η Μπολόνια και η Ρώμη με 81% αντίστοιχα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Σμύρνη με 79% και η Μασσαλία με 77%. Εξαίρεση η κατηγορία της καθαριότητας, όπου την πρώτη θέση μοιράζονται η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη με 93%.

Διαβάστε επίσης

Ακίνητα: Τι ψάχνουν στα νησιά οι ξένοι αγοραστές

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε η συμμορία των έξι που είχε ρημάξει τις βίλες Ελλήνων επιχειρηματιών

Μύκονος: Ο πόλεμος των δυο πολεοδομιών πάνω από τα πολυτελή αυθαίρετα